Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Polonia și-a dat inima Ucrainei

transplant.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

O refugiată ucraineancă de 36 de ani, care suferea de o boală gravă cardiacă, a primit inima unui donator polonez, scrie presa din această țară care precizează că legea poloneză prevede că refugiații ucrainieni au acces la aceleași îngrijiri de sănătate ca un cetățean polonez. Mai mulți refugiați ucrainieni din Polonia se află în situația femeii și au nevoie urgent de transplant de organe.

„Polonia a dat inima Ucrainei," este titlul unui articol din www.pap.pl. La propriu, după ce o refugiată ucraineancă de 36 de ani care suferea de cardiomiopatie restrictivă, o boală care progresează rapid, a primit inima unui donator polonez. Operația a fost efectuată la Institutul Național de Cardiologie din Polonia, pe 21 aprilie.

„Femeia era într-o stare foarte proastă,” comentează publicația. „Era bolnavă de mulți ani și fusese internată de mai multe ori în spitale din Lviv, Kiev și Munchen, dar rapiditatea cu care boala a progresat a făcut evidentă necesitatea a unui transplant. Izbucnirea războiului în urma invaziei rusești în Ucraina de către Rusia a făcut imposibilă continuarea tratamentului pacientei.”

Publicația poloneză scrie că tânăra a fost de două ori norocoasă: în primul rând a putut scăpa vie din război, apoi a fost pusă pe lista de transplant în Polonia și a primit o inimă nouă deoarece în Polonia „există o lege care permite cetățenilor ucraineni să beneficieze de cele mai complicate și costisitoare tratamente medicale.”

„Există mai mulți refugiați din Ucraina care împărtășesc această poveste și au de asemenea nevoie de transplant urgent de organe. Sunt și ei pe lista de așteptare,” precizează publicația poloneză.

 

Lituania: Epuizarea emoțională, o problemă socială

„Războiul din Ucraina a devenit o provocare emoțională dificilă pentru oamenii din statele baltice, asta după ce pandemia deja le schimbase viața,” scrie www.15min.lt care analizează datele unui studiu din regiunea baltică cu Justinas Burokas, psiholog și partener la Centrului de Studii Umane.

Potrivit acestuia, „nu se știe deocamdată măsura în care va afecta războiul bunăstarea emoțională a oamenilor, dar este clar că acesta are consecințe inevitabile. Așadar, angajatorii acordă din ce în ce mai multă atenție” acestui aspect.

Un sondaj realizat de NielsenIQ în cele trei țări baltice, arată că angajatorii lituanieni sunt cei mai numeroși în a acorda atenție sporită emoțiilor angajaților. „26% dintre lituanieni spun că angajatorilor le pasă de sănătatea lor emoțională. În comparație, un sfert dintre lucrătorii letoni și o cincime dintre lucrătorii estonieni beneficiază de o astfel de atenție”.

„Rezultatele unui studiu realizat de Centrul de Studii Umane au arătat că pandemia de COVID-19 a avut un efect negativ asupra stării emoționale a oamenilor. Comparativ cu perioada pre-pandemică, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de persoane care sufereau de anxietate, tensiune și stres. Acum, peste 20% din angajații companiilor lituaniene s-au plâns de epuizare emoțională”, spune psihologul J. Burokas.

„Datele sondajului NielsenIQarată că 46% dintre angajații estonieni participă la activități organizate de angajator pentru bunăstarea lor emoțională. În Lituania, 28% dintre angajați participă la aceste activități, iar 37% în Letonia.”

 

Baletul Național Slovac a pus în scenă opere ale unor coregrafi premiați cu Oscar

Echipa de Oscar la Baletul Național Slovac, scrie www.aktuality.sk. Balerinii slovaci au pus în scenă spectacolul Manuscrisele Maeștrilor având la bază coregrafii semnate de patru dintre marii coregrafi ai secolelor XX și XXI – Edwaard Liang, Craig Davidson, William Forsythe și Jerome Robbins. Ultimul a semnat și coregrafia musicalului Poveste din cartierul de Vest pentru care a primit Premiul Oscar.  Autoarea costumelor ingenioase pentru coregrafia lui Robbins este Irene Sharaff – creatoare americană, câștigătoare a cinci premii Oscar, care a lucrat pentru filme celebre precum Cleopatra (1963), Hello, Dolly!, Cui îi este frică de Virginia Woolf? sau Un american la Paris.

„Nici unul dintre toți acești coregrafi nu a mai fost prezentat în Slovacia. În context internațional, prezența operelor lor la Bratislava este așadar o chestiune de prestigiu și cred că acesta este unul dintre pașii care vor plasa Baletul Național Slovac pe harta lumii baletului,” spune Nina Poláková, directoarea Baletul Național Slovac.

Premiera spectacolului Manuscrisele Maeștrilor a avut loc pe 29 aprilie, iar reprezentațiile se țin până pe 2 iunie.

 

Au participat la Revits Presei Europa Plus:

Beatrice DANIELAITYTE, Lituania

Julia KROLIK, Polonia

Diana KUTLIAKOVÁ, Slovacia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 3 mai 2022