Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CE oferă 8 mln de euro R.Moldova pentru a întări rezistența în fața atacurilor cibernetice și dezinformării

comisia_europeana_10.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Comisia Europeană a adoptat, luni, un pachet de sprijin în valoare de 8 milioane de euro pentru a întări rezistența Republicii Moldova în fața atacurilor cibernetice și dezinformării, care s-au intensificat odată cu invazia Federației Ruse în Ucraina. Anunțul a fost făcut de președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, eurodeputatul român, Siegfried Mureșan. Banii vor fi putea fi folosiți pentru a întări infrastructura de securitate cibernetică, dar și pentru a oferi sprijin mass-mediei independente și Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova în vederea combaterii știrilor false.

”De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Republica Moldova a fost ținta mai multor atacuri cibernetice asupra site-urilor și platformelor guvernamentale, dar și a unui număr foarte mare de știri false. În acest context, Uniunea Europeană vine în sprijinul Republicii Moldova pentru a ajuta autoritățile de la Chișinău să protejeze instituțiile statului și cetățenii în fața amenințărilor venite dinspre Kremlin”, susține eurodeputatul român.  

De asemenea, banii vor putea fi folosiți și pentru a întări capacitatea de gestionare a fluxului mare de refugiați din Ucraina. ”Republica Moldova este țara care a primit cel mai mare număr de refugiați raportat la populație. Tocmai de aceea, are nevoie de tot sprijinul nostru pentru a gestiona cât mai bine situația și a asigura oamenilor care fug din calea războiului toate cele necesare”, mai spune Siegfried Mureșan.

Menționăm că, la 1 mai, în jurul orei 2:00, o serie de pagini web ce aparțin autorităților publice au fost supuse atacurilor de tip DDoS (Distributed Denial of Service). Serviciul de Informații și Securitate al R.Moldova a anunțat că ”acestea au drept scop țintirea paginilor web prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date, suprasolicitând resursele de procesare ale echipamentelor și cauzând indisponibilizarea paginilor web”. Atacurile au fost efectuate din afara R. Moldova, de pe echipamente și rețele compromise, ”prin exploatarea unor vulnerabilități de securitate și înrolarea acestora în rețelele botnet”. Atacul cibernetic este atribuit grupării pro-ruse KILLNET ce activează pe principii de hacktivism și se specializează pe efectuarea atacurilor de tip DDoS asupra țărilor considerate de ei drept susținători ai Ucrainei. Gruparea a efectuat atacuri similare și asupra altor pagini web ale unor autorități din țări din UE și asupra infrastructurii web a NATO, iar zilele trecute au fost atacate pagini web ale entităților publice din Romania.

În prezent, autoritățile susțin că întreprind măsurile necesare pentru a respinge atacurile asupra infrastructurii guvernamentale și pentru a minimiza impactul acestora. Recentele atacuri nu au un impact direct asupra funcționării resurselor sau sistemelor informaționale guvernamentale, mai precizează SIS.

Între timp, de Ziua Mondială a Libertății Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, alături de alte șase organizații neguvernamentale de media, semnalează că pe parcursul ultimului an, libertatea presei în Republica Moldova continuă să se ciocnească cu multiple provocări. Cadrul juridic a înregistrat evoluții insuficiente pentru a stimula activitatea presei, iar jurnaliștii au continuat să se confrunte cu amenințări și intimidări în timp ce informau cetățenii despre evenimentele de interes public.

În acest an, Zilele Libertății Presei se vor desfășura sub genericul #OprițiRăzboiul!, subliniind rolul crucial al jurnalismului obiectiv, bazat pe fapte. Prin evenimentele organizate cu acest prilej vor fi recunoscute meritele jurnaliștilor care servesc interesului public și promovează drepturile omului, dar și a celor care reflectă războiul din Ucraina de la fața locului. De asemenea, vor fi comemorați colegii care și-au pierdut viața în încercarea de a arăta întregii lumi ororile războiului și impactul acestuia”. CJI a organizat, marți, un flash-mob în fața Ambasadei Federației Ruse pentru a aduce un omagiu jurnaliștilor care au fost uciși în timp ce-și exercitau misiunea de a informa publicul. Evenimentul vine să promoveze mesajul de pace #OprițiRăzboiul! #ОстановитеBойну! #StopWar!, dar și să sublinieze faptul că uciderea jurnaliștilor nu va ascunde ororile războiului.