Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studenții cer majorarea burselor

studenti_majorare_burse.jpg

ANOSR solicită statului majorarea burselor pentru studenți
ANOSR solicită statului majorarea burselor pentru studenți
Sursa imaginii: 
pixabay.com

ANOSR cere majorarea burselor, care nu au mai fost modificate din 2017. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România solicită creșterea subvenției pentru burse, de la 201 la 272 de lei. Asta ar face ca bursele propriu-zise să ajungă de la 580 la 780 de lei.

Președintele ANOSR, Horia Onița, explică la RFI de ce ar trebui majorate bursele pentru studenți: ”Cerem creșterea subvenției pentru burse oferite de statul român de la 201 lei la 272 de lei, astfel încât cuantumul minim al burselor studenților să crească de la 580 la 780 de lei. Este o revendicare mai veche a federației, de mai bine de un an. Vorbim despre o situație specială în care ne aflăm în acest moment. Subvenția nu a mai crescut de cinci ani”.

 

Cum ar trebui să arate un profesor de secol 21? Coaliţia pentru Educaţie cere o mai bună formare a cadrelor didactice

 

Structura anului școlar, modificată | Cinci module de învățare, în loc de semestre. Sorin Cîmpeanu: Vrem să renunțăm la obligativitatea tezelor semestriale

 

Șeful ANOSR precizează că ”în acești ani, costurile au crescut foarte mult. Nici în 2017, bursa de 580 de lei, bursa minimă, nu putea să acopere cheltuielile minime în marile centre universitare, în București, în Cluj, darămite acum, după cinci ani, când știm care este contextul economic, inflația și cu atât mai mult, studenții s-au întors în centrele universitare și au dificultăți majore. Mulți dintre ei au început studiile în online, au stat doi ani în online, de foarte multe ori acasă, cu familia și desigur, aceste costuri nu s-au simțit. Acum însă sunt probleme financiare majore pentru studenți și acestea planează asupra șanselor lor de a continua studiile și știm cât de important este să existe absolvenți de învățământ superior, în contextul în care România este la coada clasamentului”.

 
Horia Onița, despre majorarea burselor pentru studenți