Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viitor nesigur pentru dronele turcești, simbolul rezistenței din Ucraina (analiză RFI)

3mai_ar3.jpg

Militant ucrainean ținând în mână o dronă în vestul orașului Liov, la 1 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
AFP/ Aleksey Filippov via RFI

Dronele turcești le-au fost de mare ajutor ucrainenilor pentru a opune rezistență Rusiei, doborând numeroase ținte rusești în primele săptămâni ale războiului. Dar conflictul și orice posibilitate ca Rusia să învingă au pus într-un con de umbră viitorul industriei turcești de drone. Deși se afla în plină dezvoltare, producția de drone se pare se bazează pe motoare din Ucraina.

Un controlor ucrainean țintește cu atenție pe un ecran unde se vede un tanc rusesc și apoi lansează racheta de la o dronă turcească Bayraktar, distrugând ținta, spre bucuria operatorilor.

Ucrainenii distribuie multe videoclipuri de acest fel. Dronele le-au redat speranța ucrainenilor, atât din punct de vedere militar, cât și din punct de vedere psihologic, și au stârnit teama adversarilor ruși.

Actualul conflict este cel mai recent dintr-o serie de succese militare pentru dronele Bayraktar TB2 fabricate în Turcia. Dar viitorul lor ar putea fi pus la îndoială în cazul în care Rusia ar învinge, având în vedere că motoarele lor sunt produse în Ucraina, iar Moscova își face griji din ce în ce mai mari privind succesul acestora.

Competitiv

Rusia percepe dronele Bayraktar TB2 drept arme și tehnologie foarte competitive nu doar în fostul spațiu sovietic, ci și pe piață mondială a dispozitivelor aeriene”, precizează analistul Samuel Bendett de la departamentul pentru studii rusești al Centrului pentru Studii Navale din SUA.

„Rușii sunt furioși că dronele Bayraktar pătrund în fostul spațiu sovietic, în Caucaz, Asia Centrală, iar acum în Ucraina”.

„Astfel, dacă rușii și-ar exercita întreaga putere pentru a ajunge la un acord de pace, probabil că ar încerca să restricționeze cooperarea militară dintre Ucraina și Turcia, pentru a nu contribui la consolidarea avansului turcesc în ceea ce privește anumite tehnologii, cum ar fi vehiculele aeriene fără pilot (UAV).”

Videoclipurile de prezentare a dronelor turcești Bayraktar subliniază succesul lor militar recent de la Azerbaidjan până în Siria și Africa. Acest succes, împreună cu prețul competitiv, s-au transformat într-o forță comercială incredibilă pe piața extrem de competitivă a armelor.

„Avantajul dronelor TB2 este că vin la pachet cu tot ce trebuie: dronă, antrenament asigurat și muniție”, a afirmat Aaron Stein, director de cercetare la Institutul de Cercetare în domeniul Politicii Externe.

„Iar prețul total, care cred că este de aproximativ cinci milioane de dolari și cred că include și muniția, este un chilipir pentru țările mai puțin înstărite”.

Puține controale

Dar prețul mic nu este singurul avantaj, deoarece Turcia efectuează puține controale asupra modului în care sunt folosite dronele, spre deosebire de țările occidentale. Drept urmare, dronele turcești au fost folosite în conflicte precum războiul civil din Etiopia, fiind criticate la nivel internațional de grupurile de apărare a drepturilor.

Astfel de vânzări sunt posibile doar pentru că motoarele ucrainene permit companiilor turcești să evite restricțiile privind utilizarea de către terți impuse de furnizorii occidentali.

„Turcia s-a confruntat cu probleme mari în ceea ce privește achiziția de subsisteme, tehnologii și piese de la statele occidentale”, a declarat Arda Mevlutoglu, expert turc în domeniul apărării.

„Ucraina oferă tehnologii sigure și la costuri relativ reduse, fără obligații politice prea mari. Țara a devenit un furnizor extrem de important nu doar pentru drone, ci și pentru elicoptere”.

Dacă producătorii turci de drone sunt siliți să colaboreze din nou cu furnizorii occidentali, atunci este posibil să întâmpine probleme majore, mai ales când vine vorba de tehnologia dronelor.

„Există mai multe restricții când negociezi cu furnizorii din Marea Britanie, din Europa sau SUA, iar Turcia va ține cu siguranță cont de acest lucru”, avertizează James Rogers, asistent universitar specializat în studii de război la Universitatea din Danemarca de Sud.

„Știm că SUA și-au ales cu mare grijă statele cărora le vând drone și piese pentru ele”.

„Acesta a fost unul dintre motivele pentru care Turcia și-a început programul autohton de drone, deoarece Congresul nu a aprobat vânzarea de drone din generația Reaper-Predator de altitudine medie și rezistență mare către Turcia”.

Eșecuri

La începutul anului, un contract important de elicoptere militare turcești cu Pakistan nu a fost finalizat din cauza restricțiilor impuse de Washington asupra utilizării motoarelor americane.

În plus, Congresul a impus controale sporite asupra livrărilor de componente militare către Turcia din cauza achiziționării de către Ankara a sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-400.

În ciuda faptului că Ankara a fost felicitată de Washington pentru sprijinul acordat Ucrainei, analistul Stein nu se așteaptă la vreo schimbare de atitudine față de Turcia.

„Un aspect este că Turcia este neprietenoasă cu Statele Unite, nu mai este un aliat, ci un adversar. Așadar, ar trebui tratată ca atare”, afirmă Stein.

„Celălalt aspect este că înțelegem greșit Turcia, iar țara are nevoie de sprijin pentru că are un rol atât de important. Guvernul se poziționează undeva la mijloc și, de obicei, evenimentele de actualitate întăresc pozițiile ambelor părți”.

Având în vedere cât de greu este de găsit o alternativă pentru motoarele ucrainene, cei din industria de drone din Turcia vor încerca probabil să contracareze ambițiile Moscovei și să protejeze Kievul.

 

Traducere și adaptare de Elena Șerban de pe pagina în limba engleză a RFI