Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medic alergolog: Poluarea scade vârsta copiilor diagnosticați cu astm

copii_astm_poza.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Aproape un milion de români suferă de astm, cea mai frecventă boală cronică a copiilor, potrivit Societății Române de Alergologie şi Imunologie Clinică. Astmul este în prezent subdiagnosticat şi subtratat, deşi utilizarea noilor terapii a avut un impact pozitiv asupra controlului bolii, spune la RFI, prof.dr. Carmen Bunu Panaitescu, președinta societății, de Ziua Internațională a astmului, marcată pe 3 mai. Potrivit medicului, din cauza poluării, tot mai mulți copii cu vârste sub 5 ani primesc acest diagnostic.

Statisticile cu privire la numărul românilor cu astm sunt în schimbare, spune la RFI prof.dr.Carmen Bunu-Panaitescu. "Se estimează că între  900.000 până la un milion de persoane suferă de astm în România. Însă, având în vedere că diagnosticul este din ce în ce mai ușor de pus și mai bine structurat, inclusiv în ceea ce privește copiii, datele cred că se vor schimba mereu. Dacă înainte se spunea, la copii de exemplu, că poți pune diagnosticul după vârsta de 5 ani, acum cu metodele moderne de evaluare se arată că suferința aceasta coboară la vârste mult mai mici și atunci ne așteptăm ca numărul de pacienți cu să crească mai ales în ceea ce privește populația de copii (...) Este clar că stilul de viață vestic, adică viața de la oraș care implică și poluarea astmosferică, prezența particulelor de la gazele de eșapament, particulele de praf din contrucții, toate pun căile respiratorii la o agresiune care afectează această barieră fiziologică pe care o avem la nivelul epiteliului bronșic și, automat, aceasta favorizează dezvoltarea inflamației în căile respiratorii, de cele mai multe ori aceasta fiind o inflamație alergică". 

Medicul mai spune că nu există vindecare pentru astm: "Trebuie subliniat că pentru astm nu există vindecare.Simptomele astmului pot fi tratate eficient la majoritatea pacienţilor, la costuri considerabile, dar netratarea astmului este şi mai costisitoare.Mulţi pacienţi rămân slab controlaţi, în ciuda tratamentului disponibil. Astăzi, glucocorticosteroizii sistemici cu efectele lor secundare dăunătoare pot fi înlocuiţi la mulţi pacienţi cu imunoterapie alergenică ţintită sau terapii biologice ţintite.
Managementul astmului este o provocare serioasă pentru sănătatea publică şi are efecte semnificative asupra performanţelor şcolare, la muncă şi sociale ale persoanelor care suferă de această boală. Povara financiară pentru pacienţii cu astm din diferite ţări occidentale variază de la 300 USD la 1.300 USD per pacient pe an (The Global Burden of Asthma, 2006)", explică prof. dr.Carmen Bunu Panaitescu, președinta Societății Române de Alergologie şi Imunologie Clinică.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: