Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: O îngrijorătoare și inexplicabilă creștere a mortalității infantile

nou_nascut.jpg

Nou născut într-o maternitate din Lyon, Franța, 29 martie 2017
Sursa imaginii: 
© Jeff Pachoud, AFP via France24

Din 2012, tot mai mulți copii din Franța mor înainte de a împlini vârsta de un an. Un studiu publicat la începutul lunii martie în revista științifică The Lancet confirmă această tendință îngrijorătoare. Cu toate acestea, motivele creșterii ratei de mortalitate infantilă rămân necunoscute, din cauza lipsei unor studii epidemiologice pe scară largă și a lipsei de mobilizare din partea autorităților publice, transmite France24.

Unul dintre indicii-cheie ai dezvoltării umane, mortalitatea infantilă este din nou în creștere în Franța, după decenii de scădere de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Un studiu publicat la începutul lunii martie în revista științifică The Lancet arată că, între 2012 și 2019, rata mortalității infantile a crescut de la 3,32 decese la 1.000 de nașteri la 3,56% o creștere de 7% în mai puțin de 10 ani.

Considerată mult timp un ”elev bun” în acest domeniu, Franța este acum considerată ca fiind o ”codașă” în Europa. "Dacă am avea rata de mortalitate din Suedia sau Finlanda, în fiecare an ar fi cu 1.200 de decese mai puține decese de copii sub un an", a declarat pentru AFP Martin Chalumeau, pediatru și epidemiolog care a supervizat studiul, realizat în principal de cercetători INSERM, institut care se axează pe cercetarile medicale.

Studiul are la bază datele Institutului de Statistică INSEE, pentru perioada 2011-2019.  Rezultatele arată că, în această perioadă, au fost înregistrate 53.077 de decese ale sugarilor cu vârsta sub un an din 14.622.096 de nașteri, ceea ce reprezintă o rată medie a mortalității infantile de 3,63 la 1.000. Aproape un sfert dintre aceste decese au avut loc în prima zi de viață a sugarului, iar jumătate în prima săptămână de la naștere.

"Am fost printre cei mai buni la acest capitol pentru o lungă perioadă de timp, dar tendința a încetinit din 2005 și acum este din nou în creștere, mai ales din 2012 până în 2019", spune Martin Chalumeau.

”Nu putem explica”

Aceste rezultate confirmă concluziile unor studii anterioare privind incapacitatea Franței de a reduce rata mortalității infantile în ultimul deceniu. Această tendință a fost considerată suficient de îngrijorătoare de către profesorul Jean-Christophe Rozé pentru a alerta biroul fostului ministru al sănătății, Agnès Buzyn, începând cu anul 2020.

”Am fost foarte bine primiți, dar era chiar înainte de epidemia de Covid-19 și, în mod logic, existau alte priorități", explică președintele societății franceze de neonatologie și coautor al ultimului studiu publicat în The Lancet. La fel ca și colegii săi, el speră ca următorul guvern să facă din această problemă o prioritate în materie de sănătate publică, deoarece "astăzi, nu putem explica această creștere. Este foarte dramatic...", adaugă practicianul de la Spitalul Universitar din Nantes.

Așadar Franța duce o lipsă gravă de date utilizabile pentru a explica decesele copiilor mici. De exemplu, malformațiile congenitale sau greutatea la naștere, care ar putea oferi cercetătorilor informații valoroase, nu sunt menționate pe certificatul de deces. "Avem informații împrăștiate în mai multe baze de date și nu putem reconstitui istoricul pacientului. Este din cauza unei monitorizări deficitare a sarcinii? Este legat de locul nașterii sau de o patologie?", se întreabă Jean-Christophe Rozé.

Sarcini riscante

Pentru a explica motivele acestei creșteri a mortalității infantile, oamenii de știință trebuie să se mulțumească cu ipotezele, începând cu creșterea numărului de nașteri cu risc ridicat, legate de sarcinile din ce în ce mai târzii și de creșterea numărului de fumători sau a obezității.

Acești factori de risc sunt multiplicați în cazul femeilor cu un comportament precar, în special al femeilor imigrante, explică Magali Barbieri de la Institutul Național de Studii Demografice (INED).

"Imigranții pot avea un acces mai dificil la asistență medicală, iar monitorizarea sarcinii sau chiar starea lor generală de sănătate poate fi mai rea. Departamentul metropolitan cu cea mai mare rată de mortalitate infantilă este și cel cu cea mai mare populație imigrantă: Seine-Saint-Denis", spune cercetătorul intervievat în 2021 de ziarul Libération.

"Există, de asemenea, din ce în ce mai multe sarcini  asociate cu nașterea prematură, care este însoțită de mortalitate și morbiditate", notează Jean-Christophe Rozé. "Totuși, acest lucru este valabil și pentru vecinii noștri, așa că nu explică de ce situația noastră se agravează în comparație cu alte țări”.

 

Avion fără pilot

Acest fenomen ar trebui privit ca o înrăutățire a calității îngrijirii acordate femeilor însărcinate? În Franța, potrivit Curții de Conturi, jumătate din maternități s-au închis în 20 de ani. Cu toate acestea, nivelul mediu de îngrijire nu a scăzut neapărat, potrivit lui Jean-Christophe Rozé, deoarece aceste maternități au fost închise din cauza activității scăzute. "Cu toate acestea, există o legătură foarte puternică între numărul de pacienți tratați și calitatea îngrijirii", adaugă practicianul, care denunță lipsa de securitate în anumite unități locale.

În încercarea de a explica creșterea mortalității infantile, alți experți în sănătate publică arată cu degetul spre slăbiciunea politicii de prevenire a Franței și, în special, spre lipsa serviciilor de protecție a mamei și a copilului (PMI). Slăbirea acestei rețele locale și consecințele sale pentru monitorizarea sugarilor a făcut obiectul unui raport parlamentar în 2019, potrivit ziarului Le Monde.

Deși există numeroase ipoteze de lucru, cercetătorii se pronunță în unanimitate asupra unui aspect: în absența fondurilor alocate pentru realizarea unor studii mai aprofundate, această creștere a mortalității infantile va rămâne un punct mort în politica de sănătate publică. "Este ca și cum nu ar exista niciun pilot în avion", rezumă profesorul Rozé.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24