Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protest în Piața Victoriei: Sindicaliștii transmit Guvernului că „românii sunt îngropați în facturi insuportabile”

whatsapp_image_2022-05-04_at_14.31.17.jpeg

Sute de reprezentanți sindicali ai Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian au protestat în faţa Guvernului
Sursa imaginii: 
RFI/Mircea Oprea

Sute de reprezentanți sindicali ai Confederaţiei Sindicale Naţionale (CSN) Meridian au protestat azi în faţa Guvernului. Ei au solicitat respectarea statului de drept şi a unor revendicări sociale și salariale care au fost semnalate în mod repetat autorităţilor. Protestatarii au transmis că ”inflaţia şi preţurile mari pentru produsele de bază, pentru energia electrică şi termică, pentru asigurările obligatorii, îi îngroapă pe români în facturi insuportabile”. Liderii sindicali au fost primiți la Guvern de ministrul Muncii, Marius Budăi. La discuții a fost prezent și premierul Nicolae Ciucă.

ACTUALIZARE: Premierul Nicolae Ciucă a promis sindicatelor că va rezolva revendicările din sectorul feroviar, cum ar fi creşterea salariilor şi acordarea contribuţiilor de la bugetul de stat, a afirmat, miercuri, pentru Agerpres, Maxim Rodrigo, vicepreşedintele CSN Meridian.

"Am expus toate revendicările noastre, iar premierul ne-a asigurat că va rezolva problemele care ţin de Guvern. Este vorba despre acordarea compensaţiei reale pentru transportul feroviar, care să ţină cont de creşterile de preţuri la energie şi carburanţi, precum şi de gratuitatea acordată refugiaţilor ucraineni. De asemenea, s-a angajat să urgenteze aplicarea unei hotărâri de Guvern privind prestarea de servicii în sectorul feroviar de călători", a mai spus liderul de sindicat.

....................................


Video Title: 
Sute de reprezentanți sindicali au protestat în faţa Guvernului

 

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că îi primește la discuţii, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, delegaţia Confederaţiei Meridian, care au protestat la Guvern, miercuri, faţă de inflaţie şi legislaţia muncii. Ministrul a amintit că Guvernul a adoptat al doilea pachet care se cheamă ”Sprijin pentru România”, şi care are efecte nu numai asupra mediul privat cât şi a categoriilor de cetăţeni cei mai vulnerabili.

Membrii structurilor Confederaţiei Sindicale Naţionale MERIDIAN au protestat, miercuri, în faţa Guvernului României, miercuri, între orele 10.30 – 13.00, pentru respectarea statului de drept şi a legilor adoptate de Parlament, precum şi pentru rezolvarea unor revendicări sociale care au fost semnalate în mod repetat autorităţilor competente, dar fără rezultate concrete din partea acestora. Protestatarii afirmă că ”inflaţia şi preţurile mari pentru produsele de bază, pentru energia electrică şi termică, pentru asigurările obligatorii, îngroapă românii în facturi insuportabile, făcând viaţa imposibilă în România pentru oamenii care trăiesc doar dintr-un salariu muncit cinstit sau din pensie”. 

Ascultă interviul acordat RFI de Dumitru Fornea, secretar general al Confederaţiei Naţionale Sindicale Meridian:

”Legislaţia muncii este dezechilibrată şi descurajează asocierea lucrătorilor în sindicate şi angajarea forţei de muncă tinere în ţară, iar structura legală a relaţiilor industriale favorizează interesele companiilor multinaţionale, în detrimentul intereselor lucrătorilor şi al societăţii în general. Salariaţii sunt obligaţi cu Contractele Individuale de Muncă în mână (încheiate legal şi asumate de angajator) şi cu Contracte Colective de Muncă valabile să se adreseze instanţelor de judecată pentru a li se plăti drepturile legale! Legislaţia muncii a devenit opţională pentru unii manageri ai companiilor de stat (care actualmente nici nu mai sunt în funcţii însă companiile suportă consecinţele negative ale deciziilor anterioare), în condiţiile în care, încurajaţi fiind de guvernarea precedentă, au tăiat efectiv din Bugetele de Venituri şi Cheltuieli, exact la capitolul cheltuieli cu personalul, fără nicio logică şi justificare fundamentată, drepturi salariale existente în Contractele Individuale de Muncă, deşi în paralel au continuat să efectueze cheltuieli nejustificate şi inutile ce nu contribuie la redresarea post – COVID”, transmite Meridian.