Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Georgia a înregistrat de 3 ori mai mulți migranți ruși decât ucrainieni de la începutul războiului

tbilisi.jpg

Vedere din Tbilisi, Georgia, iunie 2014
Sursa imaginii: 
Marcin Konsek / commons.wikimedia.org

Migrația rușilor, bielorușilor și a ucrainienilor către Georgia, după 24 februarie, a ridicat prețul la locuințe în capitala Tbilisi, iar studenții nu își mai permit să închirieze apartamente, care ajung chiar și la 800 de dolari dacă sunt aproape de universitate. Cei mai mulți migranți, peste 43.000 de persoane, au ajuns în Georgia din Rusia. Doar 16.600 de ucrainieni au ales această țară pentru a fugi din calea războiului. În Georgia au mai ajuns aproximativ 20.000 de cetățeni din Belarus.

Miting de protest la Universitatea de Stat Ivane Javakhishvili, studenții cerând să învețe în sistem, hibrid, citim în www.radiotavisupleba.ge. Potrivit administrației, cursurile trebuie sa se desfășoare numai în auditorium deoarece „învățământul la distanță este de calitate inferioară.” „Dacă educația online este inferioară, de ce cereți o taxă completă?” spun studenții care nu au participat la cursuri în semn de solidaritate cu colegii care nu locuiesc în capitală.

După începerea războiului în Ucraina, a crescut migrația din Ucraina (16.669 de persoane,) Rusia (43.152) și Belarus (19.898). Majoritatea acestor migranți a rămas în Georgia, ceea ce a făcut ca prețul locuințelor să crească și o parte din studenți să nu își poată permite chiria.

Costul închirierii unui apartament în suburbii este de 350-400 dolari, iar aproape de facultate - 800 de dolari.

Universitatea de Stat Ivane Javakhishvili din Tbilisi are 7 facultăți și 22.000 de studenți.

 

İzmir a câștigat Premiul anual pentru Europa

Orașul İzmir a primit Premiul anual pentru Europa acordat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, scrie www.dha.com.tr.

„Premiul, acordat orașelor care adoptă și promovează cel mai activ valorile europene, este descris ca fiind cel mai prestigios premiu în acest domeniu.”  Izmir a învins alte cinci orașe în turul doi.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a făcut și o declarație pe această temă  subliniind importanța pe care İzmir o acordă cooperării cu municipalitățile din străinătate în domeniile politic, economic, social și cultural. Au fost amintite evenimentele majore și anume Târgul Internațional İzmir, Festivalul de dans popular balcanic, Congresul Economic Internațional care au loc în fiecare an în İzmir. În plus, s-a afirmat în declarație, că İzmir găzduiește multe evenimente internaționale notabile, iar Ziua Europei este sărbătorită anual în İzmir cu diverse activități.”

 

Premierul japonez laudă Kazakhstanul pentru ajutorul umanitar acordat Afganistanului

Președintele Kakahstanului, Kassym-Jomart Tokayev l-a primit pe ministrul de externe japonez Yoshimasu Hayashi, care a călătorit în capitala Kazahstanului pentru o vizită oficială, relatează Kazpravda.kz

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre parteneriatul strategic extins „kazaho-japonez în sfera comercială, economică, investițională, culturală și umanitară, precum și interacțiunea prin structurile internaționale.”

„Japonia este o țară apropiată pentru noi. Acordăm o mare importanță relațiilor noastre bilaterale. În acest an, sărbătorim cea de-a 30-a aniversare de la stabilirea relațiilor dintre țările noastre. Aceasta este o piatră de hotar istorică,” a spus Kassym-Iomart Tokaev.

„Dimensiunea economică joacă un rol important în complexul cooperării kazaho-japoneze. Președintele a evidențiat oportunități semnificative de cooperare comercială și investiții. În plus, el a apreciat foarte mult cooperarea fructuoasă dintre cele două țări în cadrul ONU, precum și oportunitățile din domeniul cultural și umanitar.”

„Yoshimasa Hayashi a lăudat reformele la scară largă implementate sub conducerea lui Kassym-Zhomart Tokayev și, de asemenea, a lăudat eforturile Kazahstanului de a oferi sprijin umanitar poporului afgan.”

 

Parteneriatul Georgia-Armenia – Factor de stabilitate în Cauzazul de Sud

„Parteneriatul puternic dintre Armenia și Georgia este un factor important pentru pace și stabilitate în Caucazul de Sud,” scrie www.tert.am care comentează întâlnirea din Armenia dintre premierul armean, Nikol Pashinyan și ministrul georgian al facerilor externe, Ilia Darchiashvili.

„Există un nivel ridicat al dialogului politic între Armenia și Georgia, relațiile noastre se dezvoltă dinamic în diferite dimensiuni, într-o atmosferă pozitivă, ceea ce reprezintă o bază bună pentru extinderea viitoare a cooperării. În timp ce situaţia regională este destul de tensionată, parteneriatul solid dintre Armenia și Georgia reprezintă un factor important pentru pace și stabilitate în Caucazul de Sud”, a declarat Nikol Pashinyan.

Cei doi oficiali „au evidențiat eforturile țărilor din regiune pentru a menține stabilitatea și a dezvolta cooperarea economică în beneficiul unui viitor pașnic și prosper.”

 

Străinii au cumpărat 60% din biletele pentru Marele Premiul al Baku de Formula 1

60% din vânzările de bilete la Marele Premiu de Formula 1 al Azerbaidjanului de anul acesta s-au făcut până acum către fanii străini, afirmă directorul executiv al circuitului de la Baku, Arif Rahimov citat de oxu.az.

„Dar și în anii anii precedenți, vânzările locale s-au făcut întotdeauna în ultimul moment. Față de 2019, am vândut mai multe bilete în țară anul acesta. Nu este o surpriză că fanii străini cumpără bilete mai devreme, ei au nevoie de bilet de avion, rezervare la hotel. Este minunat că se întorc turiștii în Azerbaidjan și la Baku. Marele Premiu din acest an va avea loc în iunie, când vremea este perfectă, caldă și însorită. Trendul este foarte bun, suntem siguri că vom putea vinde toate biletele înainte de începerea weekendului de curse,” a spus Arif Rahimov.

În 2020, Marele Premiu de la Baku a fost anulat, iar anul trecut a avut loc fără spectatori.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Aida Abilkasimova, Kazakhstan

Astghik Shmavonyan, Armenia

Fatima Aliyeva, Azerbaidjan

Özge Kahriman, Turcia

Eteri Kashibadze, Georgia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 5 mai 2022