Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Imagini filmate de soldații ruși în timpul luptelor din Mariupol : ”Amestec de reportaj și informații inventate”

razboi_mariupol.jpg

Sursa imaginii: 
Captură de ecran France24

Mai mulți soldați ruși, care sunt și bloggeri, unii cu mii de urmăritori, filmează luptele din orașul Mariupol din sud-estul Ucrainei și postează videoclipurile, în special pe Telegram și Youtube, însoțite de mesaje pro-Kremlin, de multe ori la limita dezinformării, transmite echipa Les Observateurs a postului TV France24.

Video aici

Apar în aceste filme locuitori din Mariupol care le mulțumesc soldaților ruși pentru ,,eliberarea" orașului lor, iar soldații ruși apar încrezători și pozitivi. Într-o înregistrare video postată la 20 aprilie 2022, soldații ruși își salută familiile și se felicită pentru eliminarea ,,banderiți"-lor, un termen depreciativ folosit pentru naționaliștii ucraineni.

Canalul Telegram ,,War Gonzo" este condus de Semion Pegov, un fost jurnalist al postului de televiziune rus Life News din Donbas, în estul Ucrainei. Din 2017, a devenit blogger de război și în prezent are 800.000 de abonați pe Youtube și peste un milion pe Telegram. A transmis reportaje despre protestele din Belarus împotriva președintelui Lukașenko din august 2020 și despre războiul din Nagorno-Karabah dintre Armenia și Azerbaidjan din toamna anului 2020.

Dar terenul său preferat rămâne Donbasul: în februarie 2020, a realizat un documentar despre bătălia de la Debalțeve, un oraș care a fost cucerit de forțele separatiste în 2015. Filmul i-a adus laude din partea liderului autoproclamatei Republici Donețk (DNR), Denis Pușilin, care a asistat la proiecție. Astăzi, Semyon Pegov este încorporat în batalionul ,,Somalia" al forțelor armate ale DNR, a cărui viață de zi cu zi o împărtășește pe canalul său de Telegram.

,,Acești oameni denaturează multe evenimente"

Jack Margolin este manager de proiect la Centrul de cercetare american Center for Advanced Defence Studies (C4ADS). Potrivit acestuia, videoclipurile publicate de ,,War Gonzo" se află uneori la limita dintre reportaj și dezinformare:

,,Regăsim un amestec de reportaje autentice, dar și informații complet inventate. De exemplu, înregistrările video publicate de ,,War Gonzo" arată cum unul dintre batalioanele separatiste este întâmpinat de locuitorii bucuroși la intrarea în Donețk. Aceștia flutură steaguri ale DNR, dar și steaguri ale unei asociații locale care este foarte activă în propaganda pro-rusă. Această asociere a contribuit probabil la apropierea acestor oameni.’’

Într-un reportaj publicat de ,,War Gonzo", locuitorii pot fi văzuți ținând în mână steaguri albe cu un logo albastru și roșu. Acestea sunt steaguri ale organizației societății civile ,,Young Republic", o asociație care organizează proiecte patriotice în sprijinul veteranilor și luptătorilor din forțele armate ale autoproclamatei Republici Donețk.

,,Uneori, acționează mai subtil: poate publica informații în mod selectiv. Face parte dintr-o unitate militară care operează în Mariupol, într-o zonă în care Rusia are un avantaj. Din acest motiv, el este capabil să prezinte o imagine foarte pozitivă pentru ruși a războiului”

,,War Gonzo" nu este singurul blogger de război care se află pe teren în Ucraina. Vladlen Tatarsky, un fost soldat rus care a luptat în Donbas în 2014, are o comunitate numeroasă pe Youtube și postează videoclipuri din zonele de luptă în care este implicat.

,,Ei scriu cărți, vând produse derivate, fac bani din asta. Deci este profitabil pentru ei să dramatizeze războiul și să sublinieze pericolul în care se află, pericolul conflictului.

Prin urmare, trebuie să fii foarte atent. Acești oameni denaturează multe evenimente. Dar, uneori, ele sunt, de asemenea, o oportunitate utilă pentru a vedea lucruri pe care altfel nu le-ai putea vedea”, spune Jack Margolin

După două luni de lupte intense, orașul Mariupol este în prezent controlat în mare parte de forțele armate ruse. Ultimii jurnaliști independenți au fost forțați să părăsească orașul la sfârșitul lunii martie, ceea ce a îngreunat accesul la informații de pe teren.

 

Traducere de Antonia Dinu, după videoreportajul publicat de France24