Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia ar pregăti parada prizonierilor ucraineni pe 9 mai

Rusia parada prizonieri ucraineni.jpg

Un soldat al trupelor pro-ruse verifică documentele unor locuitori din Mariupol
Un soldat al trupelor pro-ruse verifică documentele unor locuitori din Mariupol (7 aprilie 2022)
Sursa imaginii: 
REUTERS/Alexander Ermochenko

Trupele ruse ar vrea să organizeze pe 9 mai o paradă a prizonierilor ucraineni, la Mariupol, declară consilierul primarului ucrainean din acest oraș, Petro Andriuşcenko, citat de agenţia de presă Ukrinform.

Trupele lui Vladimir Putin vor să organizeze pe 9 mai o ”paradă a prizonierilor” ucraineni la Mariupol şi să îmbrace 2.000 de civili, care se află acum în lagăre de filtrare din zonă, în uniforme ale armatei ucrainene, urmând ca imaginile cu aceştia să fie difuzate de televiziunile ruse, potrivit consilierului primarului din Mariupol.

”Aproximativ 2.000 de bărbaţi, care au fost luaţi în urmă cu patru săptămâni de la Mariupol, au fost duşi într-un lagăr de filtrare, ce seamănă mai mult cu o închisoare, situat în satele Bezîmennoie şi Kazaţkoe (regiunea Doneţk). Acestor bărbaţi li s-a spus că vor fi îmbrăcaţi în uniforme ucrainene, pentru a participa la aşa-numita 'paradă a prizonierilor' la Mariupol, întrucât nu există suficienţi prizonieri reali pentru o participare în masă", spune consilierul.

Între timp, trupele ruse de ocupaţie se pregătesc intens la Mariupol pentru evenimentul din 9 mai, când Rusia marchează Ziua Victoriei împotriva nazismului. Oraşul este curăţat de moloz, cadavre și proiectile neexplodate.