Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


TikTok va iniția un program de partajare a veniturilor din publicitate cu creatorii de conținut

6mai_ar1.jpg

TikTok a devenit în ultimii anii una dintre cele mai utilizate aplicații din lume
Sursa imaginii: 
AFP/Wakil Kohsar via RFI

TikTok a anunțat miercuri un program de partajare a veniturilor din publicitate cu cei mai populari creatori de conținut ai platformei, abordând un model asemănător utilizat deja de competitorii săi, potrivit AFP, citată de RFI.

Aplicația, unde sunt încărcate filmulețe de scurtă durată, s-a bucurat de un succes răsunător în ultimii ani, având peste un miliard de utilizatori activi la nivel mondial, însă a fost criticată pentru că nu le asigură nicio modalitate creatorilor să obțină profit din conținutul lor.

Datorită noului program TikTok Pulse, companiile își pot face reclamă alături de filmulețele încărcate de creatori în anumite categorii, precum sănătate, modă, bucătărie, jocuri și altele, iar creatorii vor primi o parte din sumă.

„Vom pune în aplicare primul nostru program de partajare a veniturilor din publicitate cu creatorii de pe platformă, personalități publice și publicații media”, au declarat reprezentanții TikTok, companie subsidiară a firmei chineze de tehnologie ByteDance.

„Ne concentrăm pe dezvoltarea de soluții de plată pe piețele existente astfel încât creatorii să se simtă apreciați și răsplătiți pe platforma TikTok”.

Doar conturile cu cel puțin 100.000 de abonați vor fi acceptate pentru prima parte a programului, a precizat TikTok.

Sandie Hawkins, directorul general al filialei din America de Nord, a declarat pentru site-ul The Verge că programul Pulse va fi lansat pe piața din SUA în iunie, iar creatorii acceptați vor primi 50% din veniturile din publicitate.

În 2021, TikTok a înregistrat venituri de aproximativ 4,6 miliarde de dolari, potrivit publicației industriale Business of Apps.

Cifra din 2021 este mai mult decât dublul veniturilor din anul precedent, dar rămâne foarte aproape de competitorul Snapchat, care are în jur de 300 de milioane de utilizatori zilnici, conform datelor companiei.

Alte platforme importante care funcționează pe bază de filmulețe, cum sunt YouTube, Instagram și Snapchat, au pus deja în aplicare astfel de sisteme de partajare a veniturilor.

 

Traducere și adaptare de Elena Șerban de pe pagina în limba engleză a RFI