
Social
Covid-19: Record negativ. China ia în calcul impunerea carantinei la Beijing
9mai_ar2.jpg

În capitala Chinei, cel puțin 113 persoane au fost testate pozitiv pentru Covid-19, au anunțat săptămâna trecută autoritățile din domeniul sănătății, iar presiunea de a ține sub control virusul atârnă pe umerii oficialilor locali. La aproximativ 1.300 de kilometri distanță, în Shanghai, cel mai mare oraș din China, a fost deja impusă o carantină foarte strictă luna trecută pentru a limita răspândirea Omicron, o variantă foarte contagioasă.
Evitarea greșelilor din Shanghai
Dar e posibil ca scenariul din Beijing să fie mai trist, din moment ce ultimele cifre furnizate de autorități nu includ numărul de cazuri depistate în urma testării în masă ce a început la sfârșitul săptămânii trecute: De fapt, autoritățile au decis ca cei 21 de milioane de locuitori din Beijing să facă trei teste în decursul a cinci zile.
Administrația locală își dorește cu orice preț să evite greșelile din Shanghai: Acolo, testarea populației a început doar după ce s-a depășit numărul de 1000 de infectări, prea târziu pentru a ține epidemia sub control fără a recurge la „artileria grea”, politica „zero Covid” din China. Restricțiile dure, ce sunt încă în vigoare după o lună, au determinat un val de nemulțumire rar întâlnit în rândul populației din China Comunistă, condusă de un regim care nu tolerează disidența politică.
Autoritățile din Beijing insistă asupra faptului că nu va fi impusă o carantină asemănătoare celei din Shanghai, dar admit că „situația epidemiologică e complexă și gravă”, a declarat săptămâna trecută Tian Wei, purtător de cuvânt al administrației locale.
Cu toate acestea, unele restricții au intrat deja în vigoare. Se întâmplă în special în districtul Chaoyang, acolo unde au fost raportate majoritatea cazurilor de îmbolnăvire din capitală. Fiind unul dintre cele mai cunoscute și importante districte, Chaoyang găzduiește majoritatea ambasadelor străine, magazinelor de lux occidentale, dar și restaurante elegante și baruri.
În prezent, e o zonă neobișnuit de liniștită. Mai multe clădiri au fost izolate, iar străzile sunt aproape goale, potrivit publicației South China Morning Post. Difuzoarele din magazine transmit mesaje pentru a asigura populația că rafturile sunt bine aprovizionate și nu se vor confrunta cu un deficit de alimente, așa cum a fost cazul în Shanghai, accentuând starea neobișnuită din zonă, precizează New York Times.
Impact asupra economiei chineze ... și nu numai
Autoritățile din Beijing nu sunt singurele care speră că au acționat suficient de repede: Guvernul țării nu își dorește să se ajungă la o carantină totală în capitală. Nu e cert dacă țara – sau chiar întreaga lumea – ar putea face față după doi ani de restricții.
Din punct de vedere economic, măsurile impuse în Shanghai au arătat că politica „zero Covid” a Chinei vine cu un cost semnificativ. Chiar dacă nu se cunoaște încă impactul real, „știm că în Shanghai, economia locală – magazinele și restaurantele locale, spre exemplu – au avut foarte mult de suferit, la fel ca activitatea portuară. De asemenea, vor avea un impact asupra lanțului valoric și a exportului pieselor de schimb”, a declarat Mary-Françoise Renard, expert în economia chineză în cadrul Universității Clermont Auvergne.
„Nu trebuie să uităm că orașul Shanghai este cel mai mare furnizor de piese de schimb pentru industria mondială de automobile”, a adăugat Xin Sun, specialist în politica economică chineză în cadrul King's College London.
Datele privind activitatea economică în Shanghai, începând cu 1 ianuarie și până în aprilie, oferă o idee cu privire la dezastrul economic provocat de lunga perioadă de restricții. „Aceste cifre arată că, după creșterea economică susținută din primele două luni, am avut parte de o întrerupere bruscă în martie, chiar dacă restricțiile dure – cum ar fi carantina totală – au fost impuse abia pe 1 aprilie. Motiv pentru care mă aștept la o creștere negativă în aprilie”, a precizat Xin Sun.
Impunerea carantinei în Beijing „ar crește desigur impactul acestor măsuri, chiar dacă Beijing nu se bucură de aceeași importanță economică ca orașul Shanghai”, a declarat Renard. Potrivit acestuia, ar afecta mai ales sectorul serviciilor, care reprezintă „83% din activitatea economică a Beijingului”.
Impunerea carantinei în Beijing ar pune cu siguranță capăt obiectivului guvernului de a obține o creștere de 5% în 2022. „Măsurile din Shanghai i-au determinat deja pe reprezentanții FMI (Fondul Monetar Internațional) să renunțe la această estimare, iar o situație similară în Beijing ar fi o confirmare a faptului că oficialii chinezi trebuie să aibă așteptări mult mai mici”, a declarat Frédéric Rollin, consultant de investiții responsabil de economia chineză în cadrul Pictet Asset Management.
Sistarea activității în două dintre cele mai mari centre economice și politice din țară, „ar putea avea un „efect fluture” în afara granițelor Chinei”, a menționat Renard. În special în contextul actual în care prețurile sunt în continuă creștere. „De la începutul pandemiei, au existat numeroase șocuri în ceea ce privește inflația– o întrerupere a comerțului internațional, creșterea prețurilor la energie, războiul din Ucraina – la care trebuie adăugată întreruperea exporturilor cauzată de restricțiile Covid-19”, a precizat Rollin.
Imposibil din punct de vedere politic?
Dar China nu e pusă doar în fața unor probleme economice, ci și unor probleme politice. „În cazul Beijingului, trebuie să iei în calcul și repercusiunile politice ale carantinei”, a explicat Zeno Leoni, expert de origine chineză în cadrul King's College London. Capitala țării este orașul „în care Partidul Comunist Chinez nu vrea să lase impresia că s-ar putea să piardă din putere”, a adăugat acesta.
Iar în cazul variantei Omicron a virusului Covid-19, niciun scenariu nu pare potrivit. Pe de-o parte, imposibilitatea de a impune restricții i-ar putea forța pe oficialii guvernamentali să se confrunte cu răspândirea necontrolată a virusului. Pe de altă parte, o carantină strictă ar putea determina populația din Beijing să-și facă auzită nemulțumirea, la fel ca în Shanghai, acolo unde locuitorii se opun categoric politicii „zero Covid”.
„Dacă suferința cetățenilor din Beijing și Shanghai ar ieși la iveală, ar compromite retorica oficială potrivit căreia China a gestionat pandemia mai bine decât statele occidentale. Și ar fi inacceptabil pentru autorități”, a precizat Xin Sun.
Mai mult decât atât, 2022 este un an foarte important pentru președintele Xi Jinping. „Al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez – în cadrul căruia președintele Xi Jinping va fi reales – are loc în această toamnă la Beijing. Iar regimul vrea să evite cu orice preț ca un astfel de eveniment istoric să se desfășoare într-un oraș afectat de o nouă carantină strictă”, a explicat Zeno Leoni.
Potrivit expertului, există două scenarii posibile pentru capitala Chinei: „Fie autoritățile sunt convinse că pot scăpa de pandemie în Beijing printr-o carantină totală, dar scurtă, și o vor impune categoric ... fie situația din Shanghai va continua să se prelungească, ducând la teama că valul de furie s-ar putea intensifica și în capitală. În acest caz, s-ar putea ca autoritățile să evite impunerea carantinei pentru toți locuitorii în același timp”, a declarat sinologul.
Dar ar mai putea exista a ultimă opțiune: recunoașterea faptului că politica „zero Covid” a Chinei nu este chiar atât de eficientă când vine vorba de varianta Omicron, și, prin urmare, adoptarea unei strategii mai flexibile. Potrivit lui Xin Sun, așa ceva nu este posibil: „Xi Jinping a elaborat această politică, iar dacă ar renunța, ar însemna că a făcut o greșeală, ceea ce e de neimaginat”, a estimat specialistul.
Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24