Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studenții africani care au fugit din Ucraina se află într-o situație critică în Franța

9mai_ar4.jpg

Ucrainenii și cetățenii străini așteaptă trenurile în gara din Liov, vestul Ucrainei, la 28 februarie 2022
Sursa imaginii: 
Bernat Armangue/AP via France 24

De la începutul invaziei rusești în Ucraina la 24 februarie, mai mult de 5,5 milioane de persoane au părăsit țara, dintre care 50.000 au ajuns în Franța. Lor li s-a acordat statutul temporar de refugiați, ceea ce le permite să muncească și să beneficieze de asistență socială și medicală.

Totuși, studenții străini care locuiau în Ucraina și care au fost nevoiți, de asemenea, să fugă din țara atacată, au fost exceptați din la această măsură, iar acum se află într-o situație dificilă, riscând să le fie afectate studiile universitare și, posibil, cariera profesională.

Când a fugit din orașul-port Odesa, la câteva zile după începere războiului, Merdi nu s-ar fi gândit că drumul său se va transforma într-o cursă cu obstacole, obiectivul său fiind să rămână în Franța. „Ne-am gândit că Franța ne va primi, dar nu este așa. Ne reproșează că nu avem cetățenie, că ne aflam în Ucraina doar pentru studii și că ar trebui să mergem acasă”, a afirmat studentul congolez în vârstă de 26 de ani, care a ajuns în Franța pe 11 martie.

Situația lui Merdi nu este un caz izolat. Aproximativ 1.000 de studenți străini au părăsit Ucraina și se izbesc de aceleași probleme în Franța, conform Uniunii Studenților Exilați (Union des étudiants exilés) și France Fraternités union.

Miezul problemei este de natură administrativă și a început în luna martie, când multe țări din Uniunea Europeană s-au angajat să acționeze rapid pentru a-i ajuta pe cei care fug din calea conflictului din Ucraina. Franța a hotărât să pună în aplicare „directiva UE privind protecția temporară”, cu scopul de a le veni în ajutor persoanelor strămutate. Având valabilitate trei luni, directiva le asigură mai multe tipuri de protecție refugiaților, inclusiv dreptul la un loc de reședință, precum și dreptul la un loc de muncă, educație și asistență socială și medicală.

Dar studenții străini care locuiau în Ucraina au fost exceptați de la această măsură de urgență.

„Autoritățile franceze i-au exclus pe studenții străini de la măsura privind protecția temporară, acordându-le în schimb permis de ședere valabil o lună”, a precizat Pierre Henry, președintele asociației France Fraternités union. Logica din spatele acestei decizii este că „țările lor nu sunt în război, așadar ei se pot întoarce acasă”.

Sabar, un student din Algeria care a fugit din Liov în momentul în care a început războiul, a întâmpinat, de asemenea, probleme la sosirea în Franța. „Autoritățile mi-au acordat doar un permis de ședere de o lună. Acum vor să mă întorc în Algeria. Dar eu nu îmi doresc acest lucru. Am cheltuit mult cu studiile în Ucraina”, a declarat studentul în vârstă de 25 de ani.

„Alternativa opresantă”

După ce a ajuns la Paris pe 14 martie, Sabar a avut de îndurat două zile dificile înainte de a găsi un hotel care găzduia refugiați. „Am dormit afară lângă o gară”, a spus el.

Acum, fiind prins în hățișul administrativ, el vrea doar să-și continue studiile în Franța. „Am încercat să mă înscriu la mai multe universități din Paris, Marsilia, Lyon, Strasbourg și Bordeaux, dar nu mi-au răspuns”.

„Îmi vor spune că, dacă vreau să mi se acorde permis de ședere de șase luni, atunci va trebui să fiu înscris la universitate sau să am garanția unui loc de muncă. Problema este că n-am găsit nimic de o lună de zile, dar nu vreau să plec”, a menționat Sabar.

Situația lui Merdi este la fel, el dorindu-și să-și continue studiile în străinătate. „Mă tem că-mi vor spune să mă întorc în Congo. Dacă se poate, aș vrea să-mi continui studiile la o universitate de aici. E singura dorință pe care o am”.

Situația disperată prin care trec studenții străini care au părăsit Ucraina i-a îndemnat pe mulți francezi să ia atitudine. Printre ei se numără un grup de rectori și profesori universitari care sunt foarte îngrijorați de situație.

Într-o declarație publicată în aprilie în ziarul „Le Monde”, cadrele universitare au cerut Franței să „continue să îi educe pe studenții pe care Ucraina a ales să îi primească”. Organizațiile politice studențești de stânga, cum ar fi Le Poing Levé (Pumnul sus), încearcă să facă presiune asupra rectorilor pentru a-i înscrie pe studenții care sunt prinși la mijloc.

„Este o situație absurdă”, a afirmat Henry. „Am ales alternativa bizară în loc să le acordăm protecție tuturor”.

El a menționat că studenții care nu au nicio intenție de a se întoarce în țările lor vor trece în curând prin momente grele pe teritoriul francez.

„Este o adevărată pierdere, deoarece sunt studenți care vorbesc franceză. Având în vedere că sunt deja la jumătatea anilor de studii și că perspectivele lor profesionale au fost complet distruse de război, ar fi normal să li se permită să se înregistreze în Franța și să-și continue studiile”, a precizat el.

Totuși, câteva universități încep să-și schimbe poziția și acceptă studenți străini. „Aproximativ douăzeci de universități sunt în perioada de preînscriere, acceptând cererile”, a declarat Mathieu Schneider, președintele rețelei Migrants in Higher Education (Migranți la universitate) a instituțiilor franceze, pentru Les Echos Start, pe 19 aprilie.

„Toți suntem victime ale războiului”

Situația administrativă a studenților prinși la mijloc rămâne neclară. Prefecturile din Franța, instituțiile care se ocupă de cererile de imigrare, preferă să abordeze cazurile diferit, deciziile părând să varieze de la o administrație regională la alta.

Mai multe persoane, printre care și un student congolez care locuiește în Aveyron, au declarat că li s-au acordat permise de ședere provizorii valabile pentru mai multe luni în loc de una singură (ceea ce rămâne reglementarea oficială).

Așadar, care sunt cerințele care primează în prezent? Contactat de France 24, Ministerul francez de Interne a prezentat modalitățile de care beneficiază persoanele eligibile pentru protecție temporară, în special prin intermediul Campus France, care permite persoanelor eligibile să solicite înscrierea în învățământul superior francez.

În ceea ce privește situația cu care se confruntă studenții străini ajunși în Franța, ministerul a declarat că modul în care sunt tratați cetățenii provenind din țări terțe face parte din directiva Consiliului UE privind protecția temporară, adăugând: „În cazul în care un cetățean al unei țări terțe nu este eligibil pentru protecție temporară, acesta ar trebui să se întoarcă în țara sa de origine”.

Totuși, alte țări, precum Portugalia și Spania, au hotărât să adopte cadrul legislativ al UE și să-i primească pe toți cei care vin din Ucraina.

Consiliul Europei a fost îngrijorat de modurile diferite în care au fost tratate persoanele strămutate în statele membre ale Uniunii Europene. Într-un raport publicat la începutul lunii aprilie se făcea referire la un „standard dublu” în ceea ce privește primirea refugiaților, a solicitanților de azil și a imigranților, în funcție de țara lor de origine.

Astfel, studenții străini trebuie fie să se mute în țările care au decis să-i primească pe cei care fug din Ucraina, fie să se întoarcă în țările lor de origine. Cealaltă opțiune este să solicite azil sau permis de ședere, cu condiția să îndeplinească cerințele necesare, și să spere că va fi mai bine.

Sabar și Merdi au o întâlnire la prefectură în zilele următoare pentru a afla ce le rezervă viitorul. Tânărul algerian afirmă că a-și continua studiile și a rămâne în Franța este „cel mai bun lucru care i se poate întâmpla”.

Merdi nu poate să înțeleagă de ce este tratat diferit față de alți refugiați. „Nimeni nu și-a dorit să plece din Ucraina și să vină în Franța. Nu este vina noastră. Războiul a dus la această situație, iar noi toți suntem victimele lui”.

„Este teritoriul ucrainenilor, dar locuiam și noi acolo”, a precizat el. „Am plătit taxe universitare. Avem dreptul să fim tratați la fel cum sunt ei. Nu ar trebui să existe diferențe”.

 

Traducere și adaptare de Elena Șerban de pe pagina în limba engleză a France 24