Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Curry-ul indian își pierde aroma, uleiul de gătit fiind raționalizat în urma războiului din Ucraina

10mai_ar2.jpg

India, țară ce este o mare iubitoare de curry, cumpără anual 13,5 milioane de tone de ulei de gătit din șapte state ale lumii.
Sursa imaginii: 
Sunil Verma/AFP via RFI

Indienii au fost nevoiți să raționalizeze uleiul de gătit, pe fondul majorării prețurilor produselor ce provin din Ucraina și Rusia și a restricționării exporturilor din Indonezia. A doua cea mai mare piață de consum din lume alege acum produse mai ieftine pentru ca bucătăriile să poată funcționa în continuare.

Pe 24 aprilie, Indonezia a interzis exportul uleiului de palmier pentru a pune capăt creșterii prețurilor de pe piața internă. Ca urmare a acestei hotărâri, 300.000 de tone de livrări programate către India nu au mai putut să ajungă la destinație.

India, țară ce este o mare iubitoare de curry, cumpără anual 13,5 milioane de tone de ulei de gătit din șapte state ale lumii. Un procent de 63% e reprezentant de cunoscutul ulei de palmier, important în principal din Indonezia și Malaysia.

Prețuri exorbitante

Analiștii financiari menționează că prețurile au crescut cu 70% în ultimele 12 luni și e posibil să afecteze bugetele familiilor în cursul acestei veri.

De asemenea, prețurile cu amănuntul au crescut foarte mult pe fondul temerii că războiul din Europa de Est ar putea afecta un sfert din importurile de ulei de floarea-soarelui, adăugându-se pe lista tot mai mare de probleme economice din țară.

Anual, indienii consumă 200.000 de tone de ulei de floarea-soarelui, jumătate din această cantitate provenind din Rusia și Ucraina.

 

 

În aprilie, Moscova a promis un transport de 45.000 de tone, dar la un preț considerabil mai mare, se arăta într-un raport.

În aprilie, rafinăriile au plătit 2.038 de euro pentru o tonă de ulei de floarea-soarelui, față de 1.545 de euro înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

„Pentru oamenii săraci ca noi, e un dublu ghinion, iar afacerile noastre nu vor rezista dacă prețurile continuă să crească”, a declarat Rebati, vânzător ambulant de „pakoda” din Delhi, un fel de mâncare indian foarte cunoscut.

Schimbarea rețetei

Luna trecută, în urma unui sondaj de opinie la care au participat 36.000 de consumatori din 359 din cele 773 de districte ale țării, s-a demonstrat că indienii au început să folosească mai puțin ulei în preparatele de zi cu zi.

Aproape un sfert din gospodăriile care au fost analizate în perioada martie-aprilie au redus consumul din cauza costurilor, s-a precizat pe LocalCircles, o platformă de socializare a comunității din apropierea orașului Delhi.

„Creșterea prețurilor la uleiul alimentar forțează familiile sărace și pe cele din clasa de mijloc să aleagă uleiuri mai ieftine și de o calitate inferioară, care, pe termen lung, pot duce la probleme de sănătate, inclusiv tiroidă, cancer la stomac și boli intestinale”, menționează LocalCircles.

„Cifrele arată că 24% din gospodăriile indiene au redus consumul, în timp ce 67% plătesc mai mult, reducând cheltuielile și economiile”, se preciza în finalul sondajului.

Reprezentanții guvernamentali din Delhi au declarat că au lansat o inițiativă împotriva celor care își fac provizii de ulei pentru a evita scăparea de sub control a situației.

„Nu vreau să instaurez panica, dar e un șoc brusc și va avea urmări”, a precizat B.V Mehta, coordonator în cadrul Solvent Extractors Association, un forum de afaceri.

 

 

Greșeli fatale

Potrivit experților din industrie, criza îi va determina pe oficialii indieni să reducă importurile, în timp ce comercianții sunt de părere că „politicile greșite ale guvernului” i-au adus pe indieni în acest context nefast.

„Consumul nostru crește, iar producția internă nu poate ține pasul cu cererea tot mai mare”, a declarat Shankar Thakkar, președintele Asociației Uleiului Alimentar din India.

„Reprezentanții industriei au sfătuit guvernul să-și îndrepte atenția către uleiul autohton care poate fi produs de trei ori pe an”, a precizat Thakkar pentru presă.

Analistul Arvind Chaturvedi a susținut că India se află în impas din cauza vechii sale obsesii pentru cultivarea de orez și grâu.

„Grâul și orezul nu vor reuși să rezolve problema și să țină bucătăriile deschise. Ai nevoie și de ulei”, a declarat Chatuvedi, președintele Solvent Extractors’ Association, pentru postul de televiziune ET Now.

„Am continuat să le spunem oficialilor guvernamentali că trebuie să extindă definiția securității alimentare și să includă uleiuri alimentare și leguminoase”.

Devinder Sharma, un cunoscut analist al politicii alimentare, a susținut că motivul pentru care criza a fost pusă pe seama conflictului din Ucraina a fost acela de a crea o diversiune pentru a distrage atenția de la politicile eronate care au dus la creșterea prețurilor, ce atinseseră un nivel record înainte de izbucnirea războiului.

 

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI