Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Milioane de ruși și-au părăsit țara. ”Un exod al creierelor” (interviu)

moscova_kremlin.jpg

Vedere din Moscova
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Potrivit informațiilor dezvăluite recent de ziarul britanic The Guardian, 3,8 milioane de ruși au părăsit deja țara, din cei aproximativ 140 de milioane de locuitori, ceea ce reprezintă mai mult de 2% din populație. Fenomenul de emigrare durează de ani de zile, dar s-a intensificat odată cu războiul din Ucraina. Anne Le Huérou, specialist în Rusia și conferențiar la Universitatea Paris-Nanterre, explică fenomenul într-un interviu pentru RFI :

3,8 milioane de ruși au părăsit deja țara. Este o surpriză această cifră?

Anne Le Huérou: Sunt un pic surprinsă de această cifră. Auzisem de câteva sute de mii [de oameni], dar nu mă așteptam la atât de mulți oameni. Trebuie să înțelegem că, de câțiva ani încoace, există o emigrație din Federația Rusă care este deseori ascunsă, chiar și după ultima criză politică majoră din Rusia, adică în 2011-2012, odată cu marile demonstrații care au urmat alegerilor fraudate din Duma.

Cine sunt rușii care pleacă? Sunt toți opozanți ai președintelui Vladimir Putin sau unii fug de frica unui context economic în declin?

Într-adevăr, în presă au apărut portrete ale exilaților ajunși în Tbilisi, Georgia, deoarece acesta este unul dintre principalele locuri de exil din Rusia de astăzi. Aici sunt mai mult lideri de afaceri, oameni care lucrează în domeniul noilor tehnologii. Sunt, de asemenea, persoane care pot continua să lucreze în companiile în care au fost angajate, iar acest lucru poate fi valabil și pentru cei care părăsesc țara din motive politice sau de dezacord: apărători ai drepturilor omului, activiști ai societății civile, avocați, juriști care continuă să apere drepturile rușilor rămași în țară.

Acest exod al rușilor, adesea tineri și bine calificați, din cauze politice sau economice, pare mai degrabă bine văzut de Kremlin...

Este un fenomen care nu este complet nou și care, de asemenea, este oarecum rezultatul unei politici aproape deliberate a Rusiei, și anume de a-i face pe opozanții regimului să plece, de a-i speria cu toate aceste legi, cu percheziții, de exemplu, la domiciliu după primele proteste...

Pentru autoritățile ruse, este o "bătaie de cap" în minus să aibă doar oameni care nu trebuie arestați, împotriva cărora nu trebuie să se desfășoare proceduri juridice lungi care să mobilizeze judecători și procurori și care să beneficieze totuși de o anumită acoperire mediatică.

Deci, într-un fel, scapă de problemă lăsându-i pe oameni să iasă afară și apoi putându-i acuza că fac parte din această faimoasă ,,coloană a cincea". Într-un fel, există un fel de dublu beneficiu pentru autorități, cel puțin pe termen scurt și în logica lor de a scăpa de acești oameni.

Care sunt consecințele acestui exod pentru societatea rusă? Putem vorbi deja despre un ,,exod al creierelor"?

Da, cred că putem vorbi cu siguranță despre un ,,exod al creierelor". De asemenea, tocmai cei care se opun cel mai des sunt cei care pleacă. De asemenea, trebuie să vedeți că ceea ce se întâmplă de la 24 februarie nu a început din senin și că, de mai mulți ani, înăsprirea legislației, deja foarte represive, împotriva apărătorilor drepturilor, împotriva jurnaliștilor, a condus la acest exod.

Nu știu dacă acest lucru este contabilizat în statisticile de astăzi ale Guardian, dar există deja comunități în exil care s-au format, în special în țările baltice în ultimii ani, o destinație preferată de mulți exilați. De asemenea, destul de mulți au ajuns la Berlin și în alte orașe [germane], apoi în Finlanda, în Suedia, în Norvegia.

În prezent, este vorba în principal de țările în care nu e nevoie de viză. Așadar, Armenia este cea mai ușor de accesat, pentru că se poate merge acolo fără pașaport extern. Este destinația preferată în cazul în care trebuie să plece în grabă. Și Georgia, chiar dacă trebuie să treacă prin Istanbul. Turcia, dar și Serbia și Muntenegru.

Și apoi, pentru cei care se îndreaptă mai mult spre est, spre Urali, spre Siberia, există Kazahstan. Acestea sunt într-adevăr profiluri speciale, profiluri de care, evident, dacă conflictul va dura și acești oameni vor rămâne în exil, Rusia va duce lipsă din punct de vedere tehnic, profesional și, am putea spune, intelectual.

 

Traducere de Antonia Dinu, după interviul publicat de rfi.fr