
Social
București: Pistele noi de biciclete, pe trotuar sau pe carosabil? „Trotuarul e pentru pietoni, strada pentru vehicule” (Go4fun)
pista.jpg

Mihai Deneș: Bucureștiul ar avea nevoie de mult mai multă infrastructură pentru biciclete: după cum știți, în momentul în care a apărut această infrastructură pe Calea Victoriei au apărut și bicicliștii.
Reporter: 3,3 km nicidecum să acopere în vreun fel nevoia de piste pentru biciclete pentru un oraș atât de mare și de aglomerat cum e capitala. De ce sunt construite atât de greu aceste piste? Mai ales având în vedere trecutul de activist din societatea civilă a domnului Nicușor Dan ne așteptam ca Bucureștiul să se umple de piste în câțiva ani, dar din contră, lucrurile avansează cam greu.
MD: Nu știu de ce lucrurile se mișcă așa greu. Știu doar că la Ministerul dezvoltării regionale există un standard pentru construcția pistelor de biciclete, dar încă nu a fost aprobat. În momentul în care acest standard se va aproba construcția va fi mai ușoară. După cum știți, acum avem piste construite cât de cât bine, cum este pe Calea Victoriei, dar avem și piste construite pe trotuar sau piste construite la marginea drumului. De exemplu, pe Splaiul Independenței, unde la capete șoferii distrug acele zone cu stâlpișori de delimitare și folosesc pista de bicicletă ca bandă auto.
Rep: Cât de bună este o pistă de bicicletă construită pe trotuar? Din informațiile pe care le avem acum, chiar dacă nu e încă oficial sau foarte clar, acești 3,3 km e posibil să se construiască luând din trotuar, nu din carosabil. Cum vi se pare această soluție?
MD: Trotuarul este pentru pietoni și carosabilul este pentru vehicule. Bicicleta este un vehicul. Ar trebui luat din spațiul mașinilor. Avem exemplul Parisului, care a luat din spațiile pentru automobiliști și le-a redat bicicliștilor și celor cu alte mijloace de deplasare ecologică.
Rep: Sunt și persoane care nu văd cu ochi buni construirea de noi piste de biciclete, mai ales dacă e vorba de construirea lor pe stradă, nu pe trotuar. Traficul e și așa aglomerat ca să mai fie loc de piste care să ia din partea rezervată mașinilor, spun aceștia. Ce le-ați răspunde? De ce e nevoie de piste de biciclete din ce în ce mai multe și pe carosabil în mod special?
MD: Aș veni cu un exemplu clar. Și copiii acestor automobiliști respiră același aer poluat și automobiliștii trăiesc respirând acest aer poluat. Totul ar fi în avantajul nostru, al tuturor, trafic mai puțin și metode de mobilitate urbană alternative, bicicletă sau alte mijloace.
Rep: Cu fiecare bicicletă sau trotinetă de pe stradă ne putem gândi că e o mașină în minus, nu?
MD: Exact. În toate orașele a fost încet, încet adoptată această soluție. Nicăieri nu a fost ușor. Dar exemplul este clar. Poți să lași mașina la park and ride la Mogoșoaia sau la Străulești și de acolo să folosești metroul sau bicicleta. Nu este neapărat să mergi cu mașina.
Rep: Și mai este o chestiune importantă de spus. Bicicleta, trotineta și alte metode alternative de deplasare nu sunt doar chestiuni care țin de plăcere, de plimbat. Aceste vehicule pot fi, așa cum este și în alte orașe importante, mijloace de transport extrem de utile pentru deplasarea de acasă până la muncă într-un oraș. Nu este vorba doar de plimbare, nu?
MD: Exact. Asta e foarte important. Și acum foarte mulți oameni merg cu bicicleta la serviciu, chiar dacă nu îi vedem. Nu îi vedem pentru că ei sunt răsfirați în oraș. Nu există o concentrare datorită infrastructurii. Fiecare circulă pe unde consideră că este mai ușor sau mai drept. De exemplu, din Berceni până în Pipera cu bicicleta ajungi poate un pic mai repede decât cu un mijloc de transport în comun care stă în ambuteiaje, care are stații. Ajungi și mai repede. Poate ajungi și mai revigorat. Poate ajungi cu mai multă poftă de muncă. Și în afară de infrastructura de biciclete este necesar ca și companiile să ofere spații unde poți să lași bicicleta sau unde poți eventual să faci un duș sau să poți să te schimbi din haine de biciclist în haine de om de afaceri.
Ascultă: