Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elon Musk spune că îi va permite lui Donald Trump să se întoarcă pe Twitter

12mai_ar4.jpg

Elon Musk a descris decizia de a-i interzice accesul lui Donald Trump la contul de Twitter drept o „greșeală”
Sursa imaginii: 
Joe Skipper/Reuters via France 24

La începutul săptămânii, Elon Musk a declarat că, în calitate de proprietar al rețelei Twitter, va ridica interdicția impusă lui Donald Trump, susținând că excluderea permanentă a fostului președinte al SUA de pe platformă „a îndepărtat o mare parte a populației”.

Faptul că Musk susține întoarcerea lui Trump pe platforma globală de mesagerie a stârnit rapid temeri în rândul activiștilor, aceștia fiind de părere că Musk „va atrage foarte multă antipatie”.

„Aș ridica interdicția permanentă”, a declarat miliardarul în cadrul unui conferințe Financial Times, subliniind că nu deține încă rețeaua Twitter, așa că „nu este un lucru care se va întâmpla cu siguranță”.

Oferta de 44 de miliarde de dolari a deținătorului companiei Tesla pentru a cumpăra Twitter trebuie să mai obțină acordul acționarilor și al oficialilor, dar acesta nu s-a ferit din a-și prezenta intențiile privind măsuri mai puțin dure și „suspendări” în loc de interziceri.

„Cred că decizia de a-l interzice pe Donald Trump nu a fost corectă”, a declarat Musk.

„Cred că a fost o greșeală pentru că a îndepărtat o mare parte din populație, și, până la urmă, nu i-a luat lui Donald Trump șansa de a se face auzit”.

Trump și-a pierdut accesul la Twitter și alte platforme online după ce și-a îndemnat susținătorii prin mesajele postate pe contul de Twitter și discursurile în care susținea că alegerile au fost fraudate să atace clădirea Capitoliului pe 6 ianuarie, 2021, încercând din răsputeri să împiedice validarea victoriei lui Joe Biden la alegerile prezidențiale.

„Elon Musk ar instiga la ură și ar conduce către dezinformare pe Twitter”, a declarat Angelo Carusone, președintele organizației americane Media Matters.

„Fie că Elon Musk e un susținător înverșunat al extremei drepte, fie că doar își dorește să le ofere putere extremiștilor de dreapta, rezultatul e același”.

Renunțarea la lupta împotriva dezinformării și a extremiștilor pe Twitter ar pune presiune pe celelalte rețele de socializare să procedeze la fel „într-o cursă a companiilor”, a susținut Carusone.

Musk a motivat că interdicțiile permanente de pe Twitter ar trebui să fie rare, și rezervate pentru conturile care afișează mesaje nedorite, înșelătorii sau sunt gestionate de către „roboți” software.

„Nu înseamnă că toate lumea poate spune tot ce-i trece prin minte”, a menționat Musk.

„În cazul în care spun ceva ilegal sau ceva cu un impact negativ asupra lumii, ar trebuie să primească o suspendare, sau acea postare de pe Twitter ar trebui să devină invizibilă sau să poată fi citită de un număr limitat de persoane”.

Musk a susținut că interdicțiile permanente scad încrederea utilizatorilor că Twitter reprezintă o „piață a orașului” online unde toate lumea se poate face auzită.

Trump a declarat în mod public că nu se va întoarce la Twitter dacă îi va fi permis, preferând în schimb să rămână pe propria sa platformă de socializare, care nu a reușit să câștige popularitate.

Boicotarea anunțurilor de publicitate?

Grupurile de activiști le-au cerut celor care publică anunțuri pe Twitter să boicoteze serviciul în cazul în care Musk va prelua compania și va lăsa cale liberă pentru postările abuzive, care aduc informații eronate.

„Sub conducerea lui Musk, Twitter riscă să devină un mediu corupt al dezinformării, cu care firma dumneavoastră va fi asociată”, se menționa într-o scrisoare deschisă semnată de mai multe grupuri, inclusiv Media Matters, Access Now și Ultraviolet.

Twitter obține o mare parte din profit din reclame, dar s-ar putea ca reacția agențiilor de publicitate privind conținutul postat pe platformă să pună în pericol acest aspect, au declarat reprezentanții firmei de tehnologie cu sediul în San Francisco.

Chiar dacă Musk nu a dezvăluit detalii esențiale despre modul în care va gestiona partea financiară a Twitter, și-a exprimat intenția de a obține bani de pe urma abonamentelor.

La sfârșitul lunii martie, circa 229 de milioane de persoane foloseau zilnic Twitter, se menționa într-o evidență oficială a companiei.

„Suntem de părere că succesul nostru pe termen lung ține de capacitatea de a îmbunătăți sănătatea conversației publice pe Twitter”, se preciza în raportul companiei.

Pentru a ajunge la acest obiectiv, trebuie să lupte împotriva abuzurilor, hărțuirii, și a mesajelor nedorite, au declarat reprezentanții Twitter.

„Elon Musk e dator lumii cu o explicație mai bună privind modul în care platforma va proceda în cazul celor ca Trump, nu doar susținerea faptului că interdicția sa a fost o greșeală, nefiind primită cu brațele deschise în unele locuri”, a declarat Suzanne Nossel, coordonatoarea organizației nonprofit pentru drepturile omului PEN America.

 

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24