Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia consideră "ameninţare evidentă" eventuala aderare a Finlandei la NATO

putin_donbas_kremlin.jpg

Vladimir Putin semnează documentele pentru recunoașterea de către Rusia a republicilor separatiste Donetsk și Lugansk, Kremlin, Moscova, 21 februarie 2021
Sursa imaginii: 
kremlin.ru

Aderarea Finlandei la NATO va fi o "ameninţare evidentă" pentru Rusia, a avertizat joi Administraţia Vladimir Putin, după anunţul liderilor de la Helsinki privind intenţia de a cere admiterea ţării în Alianţa Nord-Atlantică.

Admiterea Finlandei în NATO ar fi "o ameninţare evidentă" pentru Rusia, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei de la Moscova, citat de publicaţia germană Stern. Peskov a atras atenţia că Rusia pregăteşte acţiuni de retorsiune în contextul eventualei admiteri a Finlandei şi Suediei în NATO.  Admiterea Finlandei în NATO "nu va face mai sigur continentul nostru şi nici lumea", a subliniat Dmitri Peskov, citat de Mediafax.

Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, și prim-ministrul Sanna Marin au anunţat joi dimineaţă că intenţionează să depună o solicitare formală pentru aderarea la NATO.

Marea Britanie va apăra Finlanda şi Suedia în cazul unui atac al Rusiei, a declarat miercuri seară, la Helsinki, premierul Boris Johnson, notând că războiul din Ucraina a creat o nouă realitate geopolitică, încheind perioada post-Războiul Rece. "În situaţia unui dezastru sau a unui atac, ne vom ajuta reciproc, inclusiv prin asistenţă militară. Caracterul asistenţei va depinde de solicitarea formulată de cealaltă parte", a declarat Boris Johnson, citat de BBC News, cu ocazia întâlnirii cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö. Anterior, Boris Johnson anunţase un parteneriat similar în materie de securitate cu Suedia.

Finlanda şi Suedia au început să analizeze posibilităţi de a deveni membre NATO în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că eventuala admitere a Suediei şi Finlandei în NATO va atrage consecinţe în materie de securitate.