Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mama Ioanei, tânără decedată în Colectiv: Piedone se purta mizerabil la proces, nu e cel de pe Facebook

piedone.jpg

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone
Sursa imaginii: 
Facebook/Cristian Popescu Piedone

La aproape 6 ani și jumătate de la tragedia care a dus la moartea a 65 de persoane în clubul Colectiv din Capitală, Instanța a emis decizia definitivă. Magistrații Curții de Apel București au decis pedepse cu închisoarea pentru aproape toți inculpații în dosarul Colectiv. În mare parte, însă, este vorba de pedepse înjumătățite față de decizia din fond. Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, actual edil al Sectorului 5, a primit 4 ani cu executare, față de 8 ani și 6 luni cât a fost pedeapsa în primă instanță. RFI a încecat să afle cum apreciază sentințele dictate Ruxandra Geambașu, mama unei fete de 18 ani care a murit la 17 zile după incendiu, pe patul spitalului Sfântul Ioan din Capitală.

Ruxandra Geambașu: Apreciez ca fiind o mostră sau un eșantion foarte reprezentativ pentru ceea ce înseamnă justiția în România în ultimii 30 de ani. Ăștia sunt și anii mei de maturitate. Cum o fi fost pe vremuri nu știu. La noi deciziile sunt în mâna unor oameni despre care nu știm unde și-au făcut școala.

Reporter: Vi se pare nedreaptă sau nepotrivită? Cum apreciați?

RG: Absolut, este și nedreaptă, este și imorală. Este și lipsită de fundament. Nu a apărut până acum motivarea la schimbarea încadrării juridice, fapt care s-a petrecut în vara trecută. Eu nu am citit-o până acum.

Rep: Înțeleg că nu sunteți de acord în special cu micșorarea pedepselor? Bănuiesc că asta este principala problemă.

RG: Nu sunt de acord cu bătaia de joc, cu insulta și cu umilința față de nicio persoană umană. Dacă este și aflată în nevoie cu atât mai puțin. Dacă este vinovată până se dovedește vinovăția nu trebuie umilită, nu trebuie călcată în picioare. Iar în cazul celor răniți sau celor care au pierdut pe cineva la Colectiv înțeleg că au fost proceduri de urmat, că s-a schimbat judecătorul, că un judecător a trebuit să rejudece cauza. Dar toate portițele legislative, pe care bineînțeles că ei le știau, le-au folosit. Inclusiv schimbarea încadrării juridice în etapa de apel, schimbare foarte favorabilă. Imaginați-vă că 65 de morți din abuz în serviciu cu urmări deosebit de grave s-au prefăcut în abuz în serviciu fără urmări deosebit de grave.

Rep: Pedepse cu închisoare cu executare, dar micșorate. Am văzut acest fapt inclusiv în cazul primarului Piedone. Dacă îmi permiteți, v-aș cita din afirmațiile dânsului după aflarea veștii. „Dacă rudele victimelor cred că eu i-am omorât pe acei copii, Dumnezeu să le ajute.” Piedone susține în continuare că e nevinovat, că nu a avut timp să vadă tot ce semnează. Cum vedeți aceste declarații?

RG: De asta exersează acum la al doilea mandat probabil. Vrea să învețe să gestioneze mai bine un sector. Dacă nu se pricepea de ce s-a băgat și de ce a condus sectorul? De ce s-a purtat atât de mizerabil în timpul ședințelor la care apărea? Nu a spus nimeni că el este singurul vinovat sau că trebuie să fie lapidat, însă (nu e justificată) aroganța cu care s-a purtat cu noi, părinții. Nu ce se vede pe Facebook sau ce a lăsat el să se vadă în spațiul public, binefacerile lui și cât de familist fericit este și alte chestii dintr-astea. În sala de judecată se purta absolut mizerabil. Dacă îl invocă pe Dumnezeu să fie sigur că Dumnezeu l-a văzut și pe el și știe și ce trebuia să facă și nu a făcut. Dumnezeu este instanța supremă în fața căruia o să ajungem și Piedone și eu și cei doi judecători de la Curtea de Apel. Până la urmă asta contează. Cel puțin pentru mine reîntâlnirea cu Ioana este cel mai important lucru. Acum fac un păcat și judec. Îndrăznesc să cred că eu am să o reîntâlnesc pe Ioana acolo unde este ea, de-a dreapta, în timp ce cu domnul primar de la sectorul 4, respectiv 5 și cei doi judecători nu cred că o să ne intersectăm pe acolo, chiar dacă o să petrecem o eternitate în viața de dincolo. Ei or să fie în altă parte. 

Ascultă:

 
Ruxandra Geambașu, despre procesul Colectiv