Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Povestea lui Mykola Kulichenko bărbatul care a reușit să iasă din mormânt după ce a fost împușcat de ruși

2482b1d044a7269e.jpg

Mykola
Sursa imaginii: 
suspilne.media

În regiunea Chernihiv, trei frați au fost luați prizonieri de ruși după ocuparea satului lor, au fost interogați timp de trei zile și apoi împușcați. După eliberarea satului, mormântul a fost cercetat și acolo se aflau două cadavre. Bărbații aveau picioarele și brațele legate și răni împușcate la cap, a confirmat procurorul din cadrul Procuraturii raionale Chernihiv, Serhiy Khamayko. Jurnaliștii l-au găsit cel de-al treilea frate.

Pe 18 martie, rușii au percheziționat casa fraților, au găsit uniforma forțelor armate ale fratelui mai mic și medaliile bunicului. Potrivit lui Mykola, acesta a fost motivul torturii și împușcăturilor viitoare.


Medalia bunicului
Sursa imaginii: 
suspilne.media

Fratele său, Yevhen a fost scos afară, pus în genunchi și bătut cu o bâtă pe care a fost obligat să o confecționeze singur.

Cei trei frați au fost legați la ochi, aruncați într-un vehicul militar și scoși din sat.

Mykola își amintește cum rușii l-au dus pe el și pe frații lui legați la ochi într-o cameră. Mai târziu a devenit clar că oamenii au fost duși pe teritoriul gaterului din localitatea Vyshneve, pentru a fi torturați.

Eu eram aici, iar vizavi erau frații . Mai mulți soldați răniți zăceau pe paleți", a spus Mykola.

Frații au fost ținuți în această cameră timp de trei zile. Apoi, rușii i-au scos pentru a-i împușca.Camera în care erau ținuți frații
Sursa imaginii: 
suspilne.media

Agresorii au săpat un mormânt pentru cei trei frați. Toți trei aveau brațele, picioarele și ochii legați și au fost împușcați în cap, apoi acoperiți cu pământ. În mod miraculos, Mykola a supraviețuit și a putut să iasă de sub pământ. Spre norocul lui, glonțul a trecut prin obraz și nu a atins puncte vitale.


Glonţul a intrat prin spatele urechii şi a ieşit prin obraz în zona buzei superioare
Sursa imaginii: 
suspilne.media

După ce a reușit să se dezlege și să iasă, Mykola a mers până în cel mai apropiat sat și a trecut de punctul de control rusesc. A fost adăpostit de un locuitor al unui sat, Valentina Petrivna.

"Am văzut ca a fost bătut, era plin de pământ pe el. L-am invitat în casă să se spele, sa ia micul dejun, apoi a plecat. Când ne întâlnim ne îmbrățișăm mereu. A devenit ca un membru de familie pentru noi."


Valentina Petrovna în centru
Sursa imaginii: 
suspilne.media

Investigatorii ucraineni s-au deplasat la locul de înmormântare după eliberarea aşezării. Procurorul a confirmat informația conform căreia frații erau legați de ochii, la fel, brațele și picioarele le erau legate. O examinare preliminară a cadavrelor a arătat că fuseseră împușcate în cap.

 

 

„Acțiunile militarilor neidentificați ai Federației Ruse prezintă în prezent semne ale unei infracțiuni conform părții 2 a articolului 438 din Codul Penal al Ucrainei, și anume încălcarea legilor și obiceiurilor războiului în domeniul luării de ostatici, populației civile, combinate. cu crimă premeditată", a spus Serhiy Khamayko.

Unitățile Serviciului de Securitate al Ucrainei îi vor identifica pe soldații ruşi autori ai crimelor.

 

Articol realizat cu sprijinul studenților voluntari din Ucraina. Sursa: https://suspilne.media/