Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Finlanda trimite tancuri la granița cu Rusia? Fals!

intox.jpg

Captură video dintr-o postare care sugerează că Finlanda ar trimite tancuri la granița cu Rusia, mai 2022
Sursa imaginii: 
© Les Observateurs / France24

Un material video care sugerează că Finlanda trimite tancuri la granița cu Rusia circulă de mai bine de o săptămână pe rețelele sociale, în contextul în care țara nordică a anunțat recent că va solicita aderarea la NATO "fără întârziere". Echipa Les Observateurs a postului France24 a analizat materialul și arată de ce este vorba despre o dezinformare:

Verificarea pe scurt

De fapt, tancurile sunt transportate cu trenul pentru un exercițiu militar care are loc în prezent în vestul țării.

Indiciile vizuale din înregistrarea video permit localizarea secvenței și confirmă faptul că trenul se îndrepta către vest, departe de granița cu Rusia.

Verificarea în detaliu

În acest videoclip postat pe Facebook în limba franceză la 4 mai, cu un total de 12.000 de vizualizări, se poate vedea un tren de marfă care transportă zeci de tancuri, trecând peste un pod dintr-un oraș.

Alte versiuni ale videoclipului au fost postate pe Facebook, cum ar fi aici, în limba engleză, pe 4 mai, dar și pe Twitter și Youtube.

Videoclipul circulă pe fondul unor tensiuni tot mai mari între Helsinki și Moscova. După căderea URSS, Finlanda nu a aderat la NATO și a rămas oficial nealiniată.

Invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, a determinat însă opinia publică finlandeză să se pronunțe în favoarea aderării la Alianță. La 12 mai a.c, Finlanda a anunțat că își va depune cererea oficială de aderare la NATO la 15 mai.

Tancuri trimise la un exercițiu militar

Ca reacție la difuzarea videoclipului începând cu 3 mai, armata finlandeză a negat afirmațiile într-un tweet din 4 mai: "Un videoclip circulă pe internet pretinzând că arată tancuri care sunt mutate la granițele Finlandei. Acest lucru nu este adevărat. Tancurile au fost mutate la exercițiul mecanizat al armatei Arrow 22. Exercițiul are loc în Niinisalo și Säkylä", se arată în tweet.

Exercițiul Arrow 22 este un exercițiu militar care a avut loc în perioada 2-13 mai 2022, în comun cu Marea Britanie, Letonia, SUA și Estonia.

Această informație poate fi confirmată de elemente vizibile în videoclip: poate fi văzut un turn pe fundal. Tastând cuvintele "Finland" și "tower", se poate observa că un turn numit Näsinneula, situat în Tampere, un oraș din vestul Finlandei, seamănă cu cel din fundal.

Căutând în jurul locației acestui turn din Tampere pe Google Maps, poate fi găsit locul unde a fost filmat videoclipul: este o cale ferată care trece prin Parcul Törngren din Tampere, în vestul Finlandei.

Pe Google Earth, în această locație, elementele videoclipului sunt ușor de recunoscut: podul de cale ferată peste șosea, șinele de tren, coșul de cărămidă, clădirile albe și gri și vegetația.

Cu toate acestea, mișcarea trenului indică faptul că acesta se deplasa de la est la vest, departe de granița cu Rusia. Tancurile au fost transferate în vestul Finlandei pentru un exercițiu militar, nu în est, la granița cu Rusia.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24