Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protest, la Chișinău:”Corupția, incompetența ucide”. PG a pornit un dosar penal după decesul unei fetițe de un an

protest-parinti-solidari-768x401.png

Sursa imaginii: 
Ziarul de Gardă

La Chișinău, un grup de părinți a mers în fața Primăriei să protesteze, după ce, sâmbătă, o fetiță de doar un an, a murit, fiind strivită de creanga unui copac, într-un parc din capitală. Mesajul protestatarilor - incompetența, corupția și iresponsabilitatea ucide. Acțiunea a fost organizată de Asociația ”Părinți Solidari”. Procuratura municipiului Chișinău a pornit un dosar penal pentru neglijență în serviciu, iar șeful întreprinderii municipale ”Spații verzi” a fost suspendat din funcție, pe durata anchetei.

”Probabil, această tragedie putea fi evitată, dacă autoritățile ar fi fost competente și responsabile, dar nu a fost să fie. Cerem sancționarea persoanelor vinovate, iar autoritățile să întreprindă toate măsurile pentru a asigura protecția vieții și sănătății noastre și a copiilor noștri, indiferent de locul în care s-ar afla - în parc, pe stradă, în instituție publică, la grădiniță sau la școală. Corupția, incompetența și iresponsabilitatea ucide”, susțin organizatorii manifestației.

Potrivit procurorilor moldoveni, ”urmare a autosesizării organului de urmărire penală, la 14 mai 2022 a fost pornită urmărirea penală pe faptul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoane publice a obligaţiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente sau neconştiincioase faţă de ele, care a cauzat decesul unei persoane, infracţiune prevăzută de art. 329 alin. (2) lit. a) din Codul penal”.


Sursa imaginii: 
procuratura.md

Iar edilul Ion Ceban a anunțat că a fost pornită o anchetă internă, șeful întreprindeii municipale ”Spații verzi” fiind suspendat din funcție pe perioada anchetei. ”În termen de trei zile să fie prezentat un raport pe caz. Niciun copac nu este defrișat, nicio creangă nu este curațată de echipa de la Spații Verzi până ce nu este obținută autorizația de mediu, nu avem dreptul. Rog Agenția de Mediu, împreună cu echipa Primăriei să facem front comun să depistăm toți arborii și imediat să avem susținerea specialiștilor de la mediu pentru a interveni prompt”.

”Sunt mii de copaci în oraș care necesită urgent a fi defrișați și chiar dacă acești copaci la prima vedere par să fie sănătoși, unele crengi trebuie imediat înlăturate, deoarece în urma vânturilor puternice cum au avut loc vineri seara când au fost doborâți mai mulți copaci și crengi, se pot întâmpla tragedii”, afirmă primarul capitalei.

Sâmbătă, o fetiţă de 1 an, a fost lovită de creanga unui copac, în timp ce se afla împreună cu bunica în parcul ”Alunelul” din Chișinău. Micuța a fost transportată în Secția reanimare a Spitalului Clinic Municipal pentru Copii din capitală, dar nu a mai putut fi salvată. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre protestul de la Chișinău după decesul unei micuțe și măsurile luate de procurori