Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Muncitori fără acte pe șantierul Jocurilor Olimpice 2024 din Franța (reportaj)

muncitori.jpg

Tânărul Moussa a fost cel care a anunțat Inspecția muncii că a fost angajat fără acte pentru a munci pe un șantier de construcții din Franța
Sursa imaginii: 
Infomigrants.net via France24

La sfârșitul lunii martie, Inspecția muncii din Franța a descoperit că GCC, un mare grup de construcții care coordonează lucrările de pe șantierul viitorului sat olimpic pentru JO 2024 gazduite de Franța, angajase, prin intermediul unui subcontractor, mai mulți muncitori fără acte.  Aceștia cer acum să fie angajați de GCC, scrie infomigrants.net, preluat de France24.

Specialitatea lui Moussa sunt podelele. În general, asta face pe șantierele unde a lucrat. El lucra la un etaj pe 25 martie, când membrii Inspecției muncii au sosit pe șantierul Satului Olimpic din Saint-Denis pentru o inspecție.

În condiții normale, Moussa ar fi părăsit locul cât mai repede posibil. Dar nu în acea zi. "M-am dus la inspector și i-am spus că sunt fără acte", a povestit el câteva săptămâni mai târziu, la sediul Confederației generale a muncii(CGT) din Bobigny. După ani de muncă "la negru", inclusiv 10 luni pe șantierul Jocurilor Olimpice din 2024, fără să i se respecte drepturile și siguranța, Moussa a dorit să pună capăt acestei situații.

Ca și el, alți 11 lucrători fără acte, toți din Mali, au contactat CGT la începutul anului 2022 pentru a-și apăra drepturile. Dintre acești 12 oameni, sindicatul a stabilit că opt au lucrat pe șantierul olimpic.

Cu o geacă sport roșie și un zâmbet larg pe față, Moussa spune că lupta altor muncitori fără acte l-a împins să reacționeze. "Am un prieten care a lucrat pentru compania Sépur și care a intrat în grevă în urmă cu câteva luni. Mi-a vorbit despre CGT și mi-a spus că ne-ar putea ajuta”.

Fără echipament de protecție, fără ore suplimentare

Alassane nu a lucrat pe șantierul olimpic, dar a fost angajat de aceleași companii care au angajat muncitorii fără acte de pe șantierul olimpic. "În calitate de muncitor polivalent, aș fi putut foarte bine să lucrez și eu acolo", explică el. Pentru el, lupta pentru a-și apăra drepturile a început în 2020. Acest bărbat în vârstă de 30 de ani, cu o figură serioasă, lucra împreună cu alți oameni din Mali fără documente pe un șantier de construcții din Vélizy-Villacoublay (Yvelines), la ordinele unui patron fără scrupule.

Tânărul spune că pe șantierul de construcții, un muncitor poate fi dat afară peste noapte pentru o simplă neînțelegere. De asemenea, el spune că muncitorii fără acte nu au echipament de protecție și că nu sunt plătiți pentru orele suplimentare. "Am amenințat cu greva, iar patronul ne-a dat contracte permanente", își amintește Alassane. În realitate, acestea erau doar declarații prealabile la angajare făcute la Urssaf (rețea de organizații care au ca scop asigurarea securității sociale), fără nicio valoare reală.

Doi ani mai târziu, în 2022, șeful lui Alassane administrează cel puțin trei microîntreprinderi, care au în fruntea lor persoane fantomă. Muncitorii fără acte identificați de inspecția muncii la 25 martie erau angajați de aceste trei companii, spune Jean-Albert Guidou, secretarul general al sindicatului local al CGT din Bobigny.

Reglementări

Liderul sindical a analizat această configurație de afaceri "extrem de complexă". "O singură persoană este suspectată că se află la conducerea acestor trei companii. Acestea sunt companii foarte mici, care au o durată de viață foarte scurtă - în medie trei ani. Apoi sunt închise pentru a nu plăti TVA și impozit pe profit", a explicat el, recunoscând că există încă multe  semne de întrebare în acest caz. "Doar serviciile statului au mijloacele necesare pentru a investiga", spune el.

La rândul lor, muncitorii, susținuți de CGT, s-au adresat Tribunalului pentru muncă pentru a obține salariile și orele suplimentare care le erau datorate. Toți au obținut deja o victorie: legalizarea lor, în câteva săptămâni de la inspecția din 25 martie.

Pentru Jean-Albert Guidou, reputația Jocurilor Olimpice și imaginea ireproșabilă care trebuie să i se atașeze au jucat un rol în favoarea muncitorilor fără acte. În iunie 2018 a fost semnată o cartă socială între autoritățile publice și sindicatele patronale și sindicale pentru a se asigura că șantierele de construcții sunt exemplare. În acest document, Societatea de livrare a lucrărilor Olimpice (Solideo) s-a angajat, printre altele, să "se asigure că standardele internaționale de muncă și "munca decentă", așa cum sunt definite de OIM, sunt respectate de subcontractanți și furnizori".

Cărțile profesionale ale BTP

Față de deficiențele constatate, CGT indică responsabilitatea grupului GCC. Sindicatul consideră că, într-un sector precum cel al construcțiilor, în care cazurile de muncă neregulamentară sunt frecvente, compania care a dat comanda ar fi trebuit să își sporească vigilența.

GCC se apără spunând că nu a angajat persoanele în cauză. "Am semnat un contract cu o firmă subcontractantă care îi angajează. Spre deosebire de Inspecția Muncii, noi nu avem posibilitatea de a verifica autenticitatea permiselor de ședere și a actelor de identitate", a declarat pentru InfoMigrants François Teste du Bailler, director general adjunct al GCC.

Compania susține că poate verifica doar cărțile profesionale de construcții și lucrări publice ale lucrătorilor de pe șantierele sale. "În acest caz particular, inspecția muncii a fost cea care ne-a informat cu privire la permisele de ședere falsificate. Permisele de ședere au fost folosite pentru a obține autorizații profesionale de construcție și de inginerie civilă", explică François Teste du Bailler. GCC precizează, de asemenea, că a încetat colaborarea cu societatea subcontractantă în cauză și indică faptul că este în curs o procedură de depunere a unei plângeri.

Muncitorii în cauză speră acum să fie angajați direct de GCC. Compania spune că nu a primit încă "nicio solicitare oficială din partea acestora". "Dacă acest lucru se confirmă, vom analiza, desigur, cu interes candidatura lor, deoarece compania are nevoie de brațe de muncă", spune François Teste du Bailler.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de InfoMigrants și preluat de France24