Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iran: depistarea anomaliilor fetale nu mai este permisă decât prin ordin judecătoresc

iran_avort.jpg

Pacientă într-un cabinet de ginecologie din Teheran, Iran
Sursa imaginii: 
Instagram via France24

Anunțul făcut recent de Ministerul iranian al Sănătății, conform căruia medicii și moașele nu mai au voie să efectueze teste de depistare a anomaliilor fetale decât în baza unui ordin judecătoresc, a provocat indignare în rândul opiniei publice din Iran, transmite redacția Les Observateurs a postului TV France24.

Familiile cele mai defavorizate vor fi cel mai probabil primele victime ale acestei noi legislații.

Mulți au crezut că a fost uitată, dar iată că a reapărut: o lege adoptată în aprilie 2021 privind ,,protecția familiei și reînnoirea populației" a fost semnată de președintele iranian și a intrat în vigoare la 16 aprilie.

Depistarea anomaliilor fetale permite identificarea cazurilor de sindrom Down, sindromul Edward sau sindromul Down 18, sau chiar de spina bifida la începutul sarcinii, situații care autorizează avortul.

Până în prezent, acesta era unul dintre cele două motive acceptate de întrerupere voluntară a sarcinii. Celălalt era o sarcină care reprezintă un pericol pentru mamă. În orice caz, procedura trebuie să fie efectuată înainte de a patra lună de sarcină.

Obiective ambițioase

Noua măsură vine în urma unui efort continuu de creștere a fertilității în Iran. Din 2011, liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a făcut presiuni pentru a îmbunătăți rata de creștere a populației, care este de numai 1,3%, comparativ cu 2% în Pakistanul vecin sau 2,3% în Irak. În 2012, Ali Khamenei își stabilise ca obiectiv dublarea populației, până la 150 de milioane de locuitori.

Au existat măsuri de stimulare, cu campanii publicitare sau bonusuri financiare pentru nașteri, precum și alte măsuri mai restrictive, cum ar fi oprirea distribuirii prezervativelor în centrele de planificare familială.

Dar legea adoptată în 2021 merge mai departe: testele pentru depistarea anomaliilor fetale pot fi acum efectuate doar la ordinul unui ginecolog, nu al unui medic generalist sau al unei moașe ca înainte, iar decizia privind avortul nu mai este în mâinile unui singur medic, ci a unui grup de experți format dintr-un judecător, un medic numit de guvern și un expert medical.

Mahtab (pseudonim), o moașă într-un mic oraș din centrul Iranului, a declarat pentru France24:

,,Din fericire, nu am primit încă noile ordine de executare, așa că, deocamdată, ne desfășurăm activitatea ca de obicei.

În Iran, testarea pentru anomalii fetale se face în mod sistematic. Prima fază se face între a opta și a paisprezecea săptămână de sarcină. Costă aproximativ 600.000 de tomani [aproximativ 20 de euro]. Dacă totul e normal, analizele se opresc aici.

În caz contrar, există o a doua fază de testare care trebuie efectuată între a cincisprezecea și a douăzecea săptămână de sarcină, care costă aproximativ 700.000 de tomani. Dacă anomalia este în continuare suspectată, se trece la o a treia etapă, cu teste mai precise, pentru un preț de 5 milioane de tomani.

În regiunea mea, cel puțin una din 700 de sarcini a avut anomalii care pot fi detectate prin teste, cel mai adesea sindromul Down.

În ultimii douăzeci de ani, numărul copiilor afectați de aceste anomalii a scăzut drastic, datorită practicării acestor teste. Interzicerea lor va crește în mod inevitabil numărul victimelor. În regiunea mea există un singur ginecolog pentru zeci de sate și câteva orașe, iar uneori femeile nu merg la niciun ginecolog în timpul sarcinii, ci doar la medicul de familie. Astfel, riscăm să privăm mii de femei de accesul la aceste teste."

Kobra Khazali, președinta comisiei pentru femei din cadrul ,,Consiliului Suprem al Revoluției Culturale", care conduce politicile culturale ale Republicii Islamice, a repetat în presa iraniană în ultimii doi ani că ,,testele sunt costisitoare și, pentru că nu sunt precise, pot duce la uciderea copiilor sănătoși". Ea a ,,lăudat’’ decizia de a pune în aplicare legea recent într-un tweet, care a fost ulterior șters.

 

Articolul France24 complet aici

Traducere de Antonia Dinu