Oficiali indieni: OMS „pune paie pe foc” în urma afirmațiilor „absurde” privind numărul de decese provocate de Covid în India

India

Mai multe cadavre ale persoanelor care au murit din cauza virusului Covid-19 sunt incinerate la crematoriul Chazipur din New Delhi, în India.
Sursa imaginii: 
Amit Sharma/AP via RFI

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că numărul deceselor provocate de Covid în India este de zece ori mai mare decât arătă datele oficiale. Reprezentanții de la Delhi au respins acuzațiile, caracterizându-le drept „absurde”, dar pentru cei care suferă în liniște, raportul este o adevărată răzbunare, pierderile suferite de aceștia fiind eclipsate de o neînțelegere administrativă.

Pe 5 mai, OMS, care și-a triplat estimările inițiale, a declarat că 14,9 milioane de persoane au murit în întreaga lume din cauza infectării cu virusul Covid-19 în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021.

„Estimăm că India a înregistrat cel mai ridicat număr de decese: 4,7 milioane”, au adăugat reprezentanții OMS, determinând o reacție negativă în India, oficialii țării afirmând că 480.000 de locuitori și-au pierdut viața până în decembrie”.

NK Arora, care conduce uriașa campanie de vaccinare din India, a subliniat că țara lor are una dintre cele mai mici rate ale mortalității din lume. A respins cifrele actualizate ale OMS.

„Nu e nimic rău în a spune că poate au fost omise 10-15% sau chiar 20% din numărul de decese, dar nu poate fi vorba de ceva de talia celor declarate de reprezentanții OMS”, a precizat Arora pentru NDTV, susținând că raportul e absurd și de neconceput.

Dar în ciuda conflictului, India, cu 700 de milioane de teste Covid efectuate și 1,9 miliarde de doze de vaccin administrate, a învins majoritatea statelor în cursa pentru „înfrângerea” pandemiei.

 

 

Covid: cifre oficiale

India se bazează pentru înregistrarea numărului deceselor pe un mecanism numit Sistemul Central de Evidență, dar cercetătorul francez Christophe Guilmoto a susținut că nu poate fi considerat sută la sută sigur.

„S-ar putea să nu corespundă cu numărul oficial al victimelor Covid inclusiv în statele în care s-a putut ține o mai bună evidență a numărului deceselor, deoarece toată lumea a mers la spitale”, a declarat Guilmoto pentru RFI.

În februarie, Guilmoto, care s-a alăturat grupului de cercetare Centre de Sciences humaines din India în timpul valului Delta, a raportat că mortalitatea provocată de Covid-19 în India ajungea la aproximativ 3,2-3,7 milioane de decese până în noiembrie 2021, atunci când numărul oficial al victimelor era de doar 459.000.

Lumea lui Afsana Bibi s-a prăbușit atunci când tatăl său, dar și cumnatul și socrul său au murit din cauza infectării cu virusul Covid, lăsând-o pe tânăra de 33 de ani fără niciun sprijin în cartierul sărac din Mumbai.

„Funcționarii guvernamentali fac mereu promisiuni și apoi pleacă, dar nu se întorc niciodată să ajute”, a declarat pentru reporteri mama a doi copii ce depinde acum de un ONG.

Despăgubiri din partea statului

Dar Randeep Guleria, directorul celui mai mare spital guvernamental din Delhi, a susținut că ajutorul social oferit de către stat rudelor persoanelor ce și-au pierdut viața din cauza virusului Covid-19 a fost o modalitate corectă pentru calcularea numărului victimelor.

Doctorul a mai precizat că India trebuie să-și facă auzite nemulțumirile privind raportul OMS, în care se mai menționa că 84% din numărul mare de decese au avut loc în sud-estul Asiei și Europei, și pe continentul american.

 

 

Guilmoto, cercetător în cadrul Institut de Recherche pour le Développement cu sediul la Marsilia, nu împărtășește aceeași opinie.

„Datele privind ajutorul social nu se potrivesc cu niciuna dintre estimări, nici măcar cu estimarea oficială bazată pe înregistrarea numărului deceselor cauzate de Covid”, a declarat Guilomoto în cadrul unui interviu.

Oficialii indieni au susținut că au existat 43 de milioane de cazuri de infectare în rândul populației, dar cotidianul Indian Express a semnalat pe 9 mai că unele state încearcă să rezolve „enigma” privind numărul deceselor care datează din 2020.

În timpul valului variantei Delta de primăvara trecută, cadavrele au fost incinerate într-o parcare din Delhi, deoarece crematoriile nu au mai făcut față; reprezentanții spitalelor rămase fără oxigen au raportat zeci de decese, în timp ce trupuri părăsite pluteau de-a lungul unui râu.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI