Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina

bombardamente_ucraina.png

Clădire distrusă în timpul bombardamentelor rusești din noaptea de duminică spre luni din orașul Harkov, Nord-Estul Ucrainei, 7 martie 2022
Sursa imaginii: 
REUTERS - OLEKSANDR LAPSHYN via rfi.fr

La Kiev a început miercuri primul proces pentru crime de război împotriva unui militar rus, după invazia Rusiei în Ucraina, relatează AFP.

 

Sergentul Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, este acuzat de uciderea unui civil, care constituie crimă de război şi omor cu premeditare, pentru care ar putea fi condamnat la închisoare pe viaţă. În faţa judecătorului, militarul din oraşul Irkuţk din Siberia şi-a recunoscut fapta "fără rezerve", potrivit Agerpres.

Victima sa a fost un civil în vârstă de 62 de ani. Omorul a fost comis în 28 februarie, în nord-estul Ucrainei.

Şişimarin comanda o subunitate din cadrul unei divizii de tancuri. După ce convoiul său a fost atacat, el şi alţi patru militari ruşi au furat un automobil. În apropiere de satul Şupahivka din regiunea Sumi, ei s-au întâlnit cu un bărbat care îşi împingea bicicleta, vorbind la telefon.

Procuratura susţine că lui Şişimarin i s-a ordonat de către un alt militar să îl împuşte pe civil, pentru ca acesta să nu îi poată denunţa. Omul a fost ucis pe loc, la câteva zeci de metri de casă.

Procurorul general al Ucrainei a înregistrat peste 11.000 de plângeri cu privire la crime de război, iar UNICEF ​​a anunțat că cel puțin 100 de copii au fost uciși numai în luna aprilie.