Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salut nazist de pe scena Eurovision? Fals!

intox.jpg

Colaj din mai multe postări care sugerează că solistul trupei ucrainene care a câștigat ultima ediție a Eurovision s-ar fi adresat publicului cu un salut nazist
Sursa imaginii: 
© Les Observateurs / France24

Mai multe postări care au circulat în ultima perioadă pe rețelele de socializare sugerează că solistul Oleh Psiuk, din trupa ucraineană Kalush Orchestra, câștigătoare a ultimei ediții a Eurovision, ar fi făcut un gest asemănător unui salut nazist la ieșirea de pe scenă. Echipa Les Observateurs a postului TV France24 a constatat că filmarea este trunchiată, iar observarea filmării complete și analiza imaginilor luate dintr-un alt unghi confirmă faptul că artistul nu a făcut acest gest.

Un clip video de șase secunde care circulă pe Twitter și Facebook, în limbile engleză, spaniolă și franceză, îl arată pe cântărețul Oleh Psiuk, din trupa ucraineană Kalush Orchestra, în timp ce părăsește scena după ce a câștigat Eurovision 2022, pe 14 mai.

Când se îndreaptă spre partea din dreapta ecranului, își ridică brațul drept în diagonală,spre cer. Pentru mulți utilizatori, pe baza videoclipului și a unei capturi de ecran din același moment, este vorba de un salut nazist.

De ce nu este adevărat

Imaginile alese pentru a susține că cântărețul Oleh Psiuk face un salut nazist sunt înșelătoare.În videoclip este vizibil doar finalul secvenței, când  mâna cântărețului este deja ridicată, iar partea de sus a imaginii a fost decupată.

Căutând redifuzarea finalei Eurovisio 2022 pe site-ul France Télévisions, găsim secvența "brațul ridicat" la minutul 4:04:20, când grupul tocmai a fost declarat câștigător al trofeului Eurovision. Cu partea de sus a imaginii netrunchiate, putem vedea că Oleh Psiuk ridică brațul și deschide mâna pentru a saluta publicul, înainte de a continua deplasarea în partea dreaptă a imaginii cu brațul ridicat.

O înregistrare video a scenei filmată de către public, dintr-un alt unghi, confirmă faptul că, într-adevăr, cântărețul saluta publicul  cu mâna deschisă și cu degetele depărtate, în timp ce părăsea scena Eurovision. Este vorba de același moment în care un alt membru al trupei poate fi văzut alături de el fluturând steagul ucrainean în fața publicului.

Grupul Kalush Orchestra a fost contactat de redacția France 24 Observateurs și i-a invitat să reacționeze la aceste publicații. Vom publica răspunsul lor dacă îl vom primi.

Legăturile dintre Ucraina și ideologia nazistă, o temă recurentă  

Acuzațiile de nazism la adresa cetățenilor ucraineni au fost numeroase încă de la începutul războiului din Ucraina. Termenul este folosit cu regularitate de Vladimir Putin, care pretinde că vrea să "denazifice" Ucraina, o trimitere directă la istoria țării, unde, în 1941, Stepan Bandera - un lider politic ucrainean - a vrut să creeze un stat independent, colaborând cu Germania nazistă.

Alte elemente, cum ar fi prezența foștilor naziști în cadrul grupurilor de combatanți din batalionul Azov, integrate în Garda Națională Ucraineană, sunt citate în mod regulat, chiar dacă regimentul a fost în mare parte dezideologizat între timp.

Dar acuzațiile de nazism în Ucraina persistă și au dat naștere mai multor  utilizări false de imagini de la începutul conflictului, ,,care ar fi trebuit să dovedească,, legătura dintre guvernul ucrainean și ideologia nazistă.

În ultimele săptămâni, acuzațiile de nazism au vizat, de asemenea, refugiații ucraineni din Europa, bazate tot pe imagini false.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24