Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Din laborator: O echipă de cercetători din Franța detectează mișcări ale maselor scoarței terestre înaintea unui mega-cutremur

19mai_ar3.jpg

Marie Bouih de la Institutul de Fizica Pământului din Paris
Sursa imaginii: 
captură video RFI

Cercetătorii francezi au folosit datele obținute prin satelit pentru a observa mișcări neobișnuite ale maselor scoarței terestre înaintea unui mega-cutremur.

Folosind semnalele, denumite semnale ale câmpului gravitațional, obținute cu ajutorul satelitul GRACE al NASA, echipa de oameni de știință a demonstrat ca s-au înregistrat schimbări în ceea ce privește gravitația pământului din cauza mișcării maselor de pământ cu câteva luni înaintea cutremurului de magnitudine 8,8 produs în Chile în februarie 2020.

Studiul a fost condus de către Marie Bouih de la Institut de Physique du Globe de Paris. Își dorește să ofere o mai bună înțelegere a cutremurelor și a ceea ce se întâmplă înainte de a avea loc.

„Acest cutremur ar fi putut fi provocat de către propagarea scoarței a acestei deformări care a provocat o ruptură a segmentului de intersecție dintre două plăci tectonice”, a declarat Bouih pentru RFI.

Între anii 2002 și 2017, din misiunea GRACE, au făcut parte două nave spațiale care s-au urmărit una pe cealaltă pe aceeași orbită în jurul Pământului.

Separate de aproximativ 220 de kilometri, cele două nave spațiale au transmis semnale între ele pentru a măsura distanța.

„Atunci când cele două nave spațiale trec peste o variație de masă, nava spațială aflată în față este atrasă de această variație. Astfel, e despărțită de nava aflată în urmă”.

„Mai târziu, cea de-a doua navă spațială este și ea atrasă de variația de masă și împinsă spre satelitul din față. Variația distanței dintre cele două nave ajută la calcularea variației de masă peste care au trecut”, a declarat Bouih.

Succesorul misiunii GRACE, denumit GRACE Follow-On care a fost lansat în 2018, funcționează pe baza aceluiași principiu.

Bouih a declarat că ce a fost special la cercetarea lor a fost capacitatea de a evidența semnalele mai slabe din cadrul misiunii GRACE în funcție de puterea și orientarea lor.

În acest videoclip, Bouih explică ce presupune munca lor.

 

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI