Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea care înăsprește pedepsele pentru abuzul împotriva animalelor a fost promulgată

280592645_10160033111769106_1404089114736794339_n.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/arhiva personala

Legea care înăsprește pedepsele pentru persoanele care maltratează sau schingiuiesc animale a fost promulgată recent. Actul normativ prevede pedepse cu închisoare de la 2 la 7 ani pentru uciderea animalelor cu intenție, schingiuire, organizarea de lupte sau zoofilia. 

Pedepsele cu închisoarea, de la trei luni la un an, cât erau anterior se majorează la șase luni și până la trei ani sau cu amendă pentru intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi tăierea urechilor, a cozii, a corzilor vocale, îndepărtarea chirurgicală definitivă a ghearelor. Aceste pedepse se pot aplica atât deținătorilor, cât și medicilor veterinari. Aceiași pedeapsă se aplică pentru despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, măsură care lovește în special în așa numiții samsari care înmulțesc în condiții improprii câinii pentru a face bani. În fine, astfel de pedepse primesc și cei care folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință. Este cazul multor persoane care dețin câni din rase agresive pe care-i ”antrenează” pe alte animale. O altă categorie de pedepse variază de la un an și cinci ani cu închisoarea sau amendă și sunt prevăzute pentru folosirea animalelor sălbatice, indiferent de cât de blânde sunt, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane sau alte spectacole similare. De asemenea, folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive sau rănirea cu intenție a animalelor sunt la fel pedepsite. În plus, legea prevede că animalele vor fi confiscate proprietarilor care săvârsesc de două ori faptele amintite, potrivit avocatnet.ro. Acestea vor fi cazate în adăposturi care funcționează pe lângă consiliile locale, în vederea adopției sau a valorificării, în condițiile legii. Persoanele condamnate pentru astfel de fapte pot să primească interdicția de a mai deține animale pentru o perioadă cuprinsă între unu și cinci ani.

În fine, pedepsele cele mai grele cu închisoarea, de la doi la șapte ani, vor fi introduse pentru următoarele infracțiuni : uciderea animalelor, cu intenție, fără drept, pentru schinguirea animalelor, pentru organizarea de lupte între animale sau cu animale dar și pentru zoofilie. Actul normativ prevede și ce nu reprezintă infracțiune, respectiv sterilizarea animalelor sau rănirea/uciderea unui animal ca reacție la atacul acestuia.

În fine, legea majorează și o serie de amenzi : astfel nerespectarea obligației stăpânilor de a oferi animalelor un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție sau asistență medicală va fi sancționată mai drastic, cu o amendă cuprinsă între 3.000 și 12.000 lei. În prezent, amenda pentru această faptă este cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei.

Polițiștii din cadrul Poliției Române care emit pe loc un ordin de plasare a animalului în adăpost pe o perioadă de 45 de zile, vor putea, de asemenea, să îl încredințeze unei asociații sau fundații de protecția animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii. Vor putea face acest lucru nu doar pentru animalele rănite sau schinguite, dar și pentru cele supuse zoofiliei. În plus, vor avea același drept și dacă constată că animalul nu beneficiază de hrană sau apă în cantități suficiente, de un adăpost corespunzător sau de tratamente medicale.