Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce nu e sănătos să slăbim rapid (interviu)

cantar.jpg

Sursa imaginii: 
pexels.com

“Obezitatea trebuie recunoscută ca boală cronică în România. Este nevoie de politici de sănătate adecvate pentru prevenție!” Este semnalul de alarmă tras de Forumul Român pentru Obezitate, la scurt timp după ce Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport în care a inclus și România. Situația obezității în țara noastră este îngrijorătoare: trei din 10 adulți suferă de obezitate și aproape 20% dintre copii sunt obezi. “Copiii au renunțat la mișcare, nu mai aleargă, nu mai joacă fotbal în spatele blocului, nu mai fac sport la școală. Iar acest lucru cuplat cu sedentarismul, cu statul la tv sau computer, ronțăind gustări, chipsuri si dulciuri, le produce o creștere necontrolată în greutate. La toate acestea se adaugă și lipsa unei educații corespunzătoare în școală pentru un stil de viață sănătos”, explică la RFI, prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice la Institutul "Nicolae Paulescu" din Capitală. 

Forumul Român pentru Obezitate (FORO) a lansat recent Coaliția Națională pentru Combaterea Obezității și a propus recunoașterea obezității ca boală cronică în România și stabilirea unor politici de sănătate care urmăresc prevenirea acesteia, potrivit unui comunicat de presă transmis de organizație.

Miza recunoașterii obezității ca boală cronică este legată de faptul că o astfel de măsură ar deschide calea pentru elaborarea unor programe naționale de sănătate pentru prevenție și tratare. Măsura de politică publică considerată de FORO ca fiind cea mai importantă ar fi dezvoltarea unui Program Național privind controlul obezității, pe următoarele reguli:

  • controlul obezității prin acțiuni specifice de prevenție, diagnostic, tratament și prevenirea complicațiilor asociate;
  • abordarea multidisciplinară a obezității;
  • definirea clară a traseului pacientului cu obezitate prin stratificarea echipelor de îngrijire, în funcție de clasele de risc ale pacienților.

Organizația Mondaială a Sănătății (OMS) a publicat,la începutul lunii, un raport în care avertizează răspândirea severă în Europa a unei „epidemii” de exces ponderal și obezitate, care ar fi cauza a peste 1,2 milioane de decese anual, deci 13% dintre totalul acestora.

La nivelul României, situația obezității este în mod specific îngrijorătoare, conform raportului:

  • 31,4% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate (adică peste 4 milioane de persoane)
  • 34,6% din populația României e afectată de luarea în greutate, iar 6 din 10 adulți au probleme cu greutatea;
  • Până în 2030, România va avea peste 490.000 de copii cu obezitate. Țara noastră are 7/10 scor de risc în ceea ce privește creșterea obezității la copii până în 2030.
  • Urmând politicile actuale, șansele să respectăm planul de reducere a riscului de creștere a prevalenței obezităţii până în 2025, asumat ca partener OMS, sunt de 0% la populația adultă de sex masculin și de 4% la populația adultă de sex feminin.
  • Incidența foarte ridicată a obezității în România este dublată și de o percepție greșită pe care românii o au asupra acesteia – doar 1 din 4 români din mediul urban care se confruntă cu obezitate recunoaște și conștientizează afecțiunea și riscurile asociate acesteia.

"S-a constatat, în ultima vreme, o creștere a obezității și supraponderii la copii și la adolescenți. Copiii au renunțat la mișcare, nu mai aleargă, nu mai joacă fotbal în spatele blocului, cum era pe vremea noastră, fac tot mai puțin sport la școală. Nu există o cultură în acest sens în România, din păcate. Iar acest lucru cuplat cu sedentarismul, cu statul la tv sau computer, ronțăind gustări, chipsuri si dulciuri, le produce o creștere necontrolată în greutate. La toate acestea se adaugă și lipsa unei educații corespunzătoare în școală pentru un stil de viață sănătos”, explică la RFI, prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice la Institutul "Nicolae Paulescu" din Capitală. 

"Trebuie renunțat la ideea de cure de slăbire. Este o prostie."

În ceea ce privește dietele de slăbire, prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu spune că a proliferat o categorie de așa ziși nutriționiști care recomandă scăderea rapidă în greutate cu diete restrictive sau diete ciudate, care nu au legătură cu știința și nutriția. Trebuie să știe toată lumea că o scădere rapidă în greutate nu e sănătoasă. Pe de-o parte, pune în pericol organismul, și de pe altă parte determină o reacție de creștere în greutate care de obicei depășește greutatea inițială. O scădere rapidă în greutate duce la pierdere de masă musculară, ceea ce este foarte periculos, pe când o scădere lentă în greutate se face din țesut gras, din țesut adipos, adică ceea ce ne dorim. Nu trebui fixate ținte de greutate, și niciodată ținte ambițioase de genul trebuie să scad 10 kg pentru a intra într-o rochie.Trebuie renunțat la ideea de cure de slăbire. Este o prostie. Orice dietă foarte restrictivă, pentru că de obicei curele de slăbire se fac cu diete restrictive, este neștiințifică și periculoasă, mai ales dacă nu este supravegheată de un medic specialist, nu orice medic. Recomandarea mea fermă este să adoptăm un stil de viață sănătos, adică alimentația să fie sănătoasă pentru vârstă, greutate, pentru efortul fizic pe care îl depunem, din care mai scădem ceva, dar nu foarte mult, și chestia asta trebuie menținută pentru toată viața. Trebuie pur și simplu să iei o decizie și să te ții de ea pentru cât mai mult timp, dacă nu pentru toată viața".