Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum putem afla ce facem în caz de cutremur?

entr_thumbnail_images_white_5.jpg

Sursa imaginii: 
ENTR RO

Cutremurele nu pot fi anticipate, tocmai din acest motiv este important să fim pregătiți, pentru a diminua riscurile la care suntem expuși. Este cazul mai ales al locuitorilor Capitalei, în contextul în care Bucureștiul este unul dintre orașele din România cu cel mai mare risc seismic.

Astfel, este esențial ca oamenii să afle cum se pot pregăti în cazul unui cutremur.

În mijlocul orașului ARCEN și Re:Rise - Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic au deschis un Infopoint Antiseismic District, unde se poate merge până pe 25 mai.

Matei Sumbasacu, fondatorul Asociației pentru Reducerea Riscului Seismic Re:Rise a explicat la RFI că încă există multe mituri legate de rezistența clădirilor la cutremur. 

El atrage atenția asupra faptului că dacă o clădire a rezistat la cele două cutremure din 1940 și 1977, nu înseamnă că va rezista și unui alt cutremur. 

De fapt, în 1977, aproape toate clădirile care au picat în București fuseseră vulnerabilizate în 1940 și lăsate 37 de ani ignorate. Acum avem mii de clădiri vulnerabilizate în 1940 și 1977 care așteaptă, bineînțeles, următorul cutremur care ne va demonta acest mit total, deci probabil că după următorul cutremur, o să uităm de acest mit”, adaugă Matei Sumbasacu.

El a mai vorbit și despre nevoia de a avea un registru transparent al expertizării clădirilor pentru că, de multe ori, raportul de expertiză tehnică nu mai ajunge să fie depus la Primărie. „ Am propus chestia asta cu un registru al expertizării, astea sunt documente importante oficiale. Și de ce să nu fie toate transparente? Adică eu ca cetățean al orașului, nu am dreptul să știu despre o clădire oricare din orașul ăsta că e nesigură?”, subliniază el.

Info Point-ul este activ în perioada 28 aprilie – 25 mai, de luni până vineri, de la ora 13.00 la ora 19.30, pe b-dul Magheru nr. 1 și se adresează tuturor locuitorilor din București care vor să fie mai informați și mai pregătiți în cazul unui cutremur. Info Point-ul reprezintă un proiect pilot, finanțat exclusiv din fonduri private, care crește reziliența socială în cazul unui cutremur major și deschide dialogul cu autoritățile pentru a spori capacitatea de pregătire a populației în caz de cutremur.