Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aproape 60 de milioane de persoane au fost nevoite să se mute în 2021 din cauza conflictelor și a dezastrelor naturale

000_329v9ma.webp

O familie de refugiați ucraineni ajunge la BOK, Centrul Olimpic din Budapesta, care a devenit punct provizoriu de primire pentru refugiați, în Budapesta, Ungaria, pe 5 mai, 2022
Sursa imaginii: 
Attila Kisbenedek/AFP via France 24

În decursul ultimului an, conflictele și dezastrele naturale au pus pe fugă zeci de milioane de oameni în propria țară, numărul persoanelor strămutate la nivel intern atingând un record negativ, potrivit declarațiilor reprezentanților ce urmăresc acest fenomen.

La nivel global, în anul 2021, s-a înregistrat un număr de aproximativ 59,1 milioane de persoane care au migrat în interiorul statelor lor – un record absolut despre care se preconizează că va fi depășit din nou în acest an pe fondul strămutării în masă din cauza războiului din Ucraina.

În 2021, au fost raportate alte aproximativ 38 de milioane de cazuri de strămutare internă, unii oamenii fiind nevoiți să fugă de mai multe ori în decursul anului, potrivit unui raport comun al Centrului de Monitorizare a Dislocării Interne (IDMC) și Consiliului Norvegian pentru Refugiați (NRC).

Această cifră marchează al doilea cel mai mare număr anual de noi deplasări interne într-un deceniu, după 2020, an în care s-au înregistrat mișcări record din cauza unei serii de dezastre naturale.

Anul trecut, deplasările la nivel intern din cauza conflictelor au ajuns la 14,4 milioane – marcând o creștere de 50% față de 2020 și mai mult de dublu față de 2012, a arătat raportul.

„Lumea se destramă”

Și se așteaptă ca numărul persoanelor strămutate intern să crească în acest an, în special din cauza războiului din Ucraina.

Peste opt milioane de ucraineni au fost deja strămutați în interiorul țării devastate de război de când Rusia și-a început invazia pe scară largă pe 24 februarie, iar alți șase milioane de locuitori au părăsit Ucraina ca refugiați.

„2022 se arată sumbru”, a declarat pentru reporteri directoarea IDMC Alexandra Bilak.

Cifrele record din 2021, a precizat aceasta, au reprezentat „o condamnare a situației mondiale și în special a eforturilor de consolidare a păcii”

Jan Egeland, șeful NRC, a fost de acord, avertizând: „Nu a fost niciodată atât de grav”.

„Lumea se destramă”, a declarat acesta pentru reporteri.

„Situația din prezent este mult mai gravă decât o arată cifrele noastre record”.

În 2021, în Africa Subsahariană, s-a înregistrat cel mai mare număr de persoane strămutate intern, cinci milioane de cazuri fiind raportate numai în Etiopia, țara confruntându-se cu conflictul violent din Tigrai care amenința să se extindă, dar și cu o secetă devastatoare.

A fost cea mai mare valoare înregistrată vreodată pentru o singură țară.

E nevoie de „o schimbare radicală”

Anul trecut, un număr record de persoane strămutate intern a fost înregistrat și în Republica Democratică Congo și Afganistan, acolo unde revenirea la putere a talibanilor, împreună cu seceta, i-au determinat pe mulți să-și părăsească locuințele.

De asemenea, în Myanmar, acolo unde junta militară a preluat puterea după lovitura de stat din februarie anul trecut, cazurile persoanelor nevoite să se mute au atins un record negativ, s-a arătat în urma raportului.

În Orientul Mijlociu și în regiunea nord-africană, s-a înregistrat cel mai mic număr de cazuri de strămutare, deoarece conflictele din Siria, Libia și Irak, s-au domolit într-o oarecare măsură, dar, per total, numărul persoanelor strămutate din regiune a rămas ridicat.

Siria, unde războiului civil face ravagii de mai bine de 11 ani, a rămas țara cu cel mai mare număr de persoane strămutate intern din cauza conflictului – 6,7 milioane – la sfârșitul anului 2021.

A fost urmată de Republica Democratică Congo cu 5,3 milioane, Columbia cu 5,2 milioane și Afganistan și Yemen cu 4,3 milioane.

În ciuda creșterii cazurilor de migrare care sunt legate de conflicte, dezastrele naturale au rămas în continuare motivul principal al dislocării interne, determinând ca 23,7 milioane de persoane să-și părăsească locuința în 2021.

În 94% din cazuri, a fost vorba de dezastrele meteorologice și climatice, precum cicloanele, ploile musonice, inundațiile și secetele.

Specialiștii sunt de părere că schimbările climatice cresc intensitatea și frecvența acestor fenomene meteorologice extreme.

China, Filipine și India au fost cele mai grav afectate, 70% din persoanele strămutate anul trecut din cauza dezastrelor naturale provenind din aceste țări.

Treptat, conflictele și dezastrele se unesc, creând „o serie de probleme complexe”, a declarat Egeland, agravând riscurile și oblingându-i deseori pe oameni să fugă de mai multe ori.

În locuri precum Mozambic, Myanmar, Somalia și Sudanul de Sud, cumulul de crize are un impact asupra siguranței alimentare și pune milioane de oameni într-o situație vulnerabilă.

„Liderii mondiali trebuie să-și schimbe radical perspectiva privind prevenirea și rezolvarea conflictelor pentru a pune capăt suferințe umane”, a menționat Egeland.

 

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24