Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kiev, Moscova, Beijing, Teheran... cele 1001 de fațete ale războiului informațional

razboi_informational.jpg

Sursa imaginii: 
© Studio Graphique France Médias Monde via France24

Extinderea eforturilor grupărilor pro-ruse de a răspândi dezinformări despre războiul din Ucraina este dezvăluită într-un raport al firmei de securitate cibernetică Mandiant, consultat de France 24. Raportul arată cum în conflict se implică și agenți cibernetici chinezi și iranieni.

Un Zelensky fals care apare într-un videoclip susținând că Ucraina se predă, zvonuri care sugerează că polonezii recoltează organe de la refugiații ucraineni pentru a le revinde sau un jurnalist rus inventat care susține pe Twitter că Israelul a sprijinit întotdeauna Ucraina pentru a face rău Rusiei.

Amploarea și diversitatea campaniilor de dezinformare și de influență online în jurul războiului din Ucraina sunt ilustrate într-un raport al Mandiant - una dintre cele mai importante companii americane de securitate cibernetică - pe care France 24 a putut să îl consulte joi, 19 mai.

În timp ce eforturile hackerilor pro-Kiev au fost deja comentate pe larg, observatorii abia acum încep să își facă o idee despre amploarea operațiunilor desfășurate de tabăra pro-Moscova.

False sinucideri și fals trafic de organe

De la începutul războiului și de la faimosul videoclip fals al lui Volodymyr Zelensky care anunța capitularea Ucrainei, operațiunile de dezinformare s-au înmulțit.

În acest sens, raportul Mandiant scoate la iveală  o serie de campanii online rusești care nu au fost identificate sau atribuite până acum. Acesta este în special cazul "Secondary Infektion", o vastă operațiune rusă de manipulare a informațiilor, cunoscută încă din 2014, dar care a multiplicat inițiativele antiucrainene de la începutul războiului.

În martie, de exemplu, acești profesioniști ai dezinformării "au răspândit pe internet zvonul că [președintele ucrainean] Volodymyr Zelensky s-ar fi sinucis într-un buncăr, copleșit de numeroasele înfrângeri militare ale Ucrainei", scriu experții Mandiant.

Orice asemănare cu soarta unui anumit lider nazist al celui de-al Treilea Reich la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial nu este, probabil, întâmplătoare. Încă de la începutul conflictului, propaganda rusă a încercat să-l prezinte pe președintele ucrainean ca fiind un Adolf Hitler modern...

"Secondary Infektion" este, de asemenea, responsabilă pentru o altă "știre falsă" care a circulat pe scară largă pe rețelele de socializare în aprilie, potrivit căreia regimentul Azov ar căuta să se "răzbune" pe Volodymyr Zelensky - probabil prin eliminarea acestuia -, acuzat că i-a abandonat la Mariupol. O modalitate de a submina autoritatea președintelui ucrainean asupra unuia dintre cele mai cunoscute batalioane din Ucraina.

Raportul Mandiant dezvăluie, de asemenea, măsura în care aliații Rusiei au participat la acest efort de război informațional. De exemplu, bielorușii de la Ghostwriter au fabricat documente administrative care au fost răspândite pe internet pentru a alimenta o teorie a conspirației conform căreia "o bandă de infractori polonezi - cu legături cu "oficiali de rang înalt din aparatul de stat" - recolta organe de la refugiați ucraineni pentru a le vinde unei clientele europene bogate", scriu autorii raportului.

Aceste câteva exemple ilustrează cele două axe principale de atac ale acestor agenți cibernetici: derutarea inamicului și slăbirea relațiilor pe care Ucraina le-ar putea avea cu vecinii săi europeni.

Nu este prima dată când Ghostwriter face acest lucru. Acești adevărați apostoli ai discordiei online au fost întotdeauna specialiști în încercarea de a semăna discordie în țările occidentale. "Până în 2020, această operațiune a avut ca scop principal slăbirea sprijinului pentru NATO în rândul populației din Letonia, Lituania și Polonia", a scris Mandiant într-un raport publicat în 2021.

Întoarcerea "fabricii de troli" rusești

Pur și simplu și-au adaptat modul de operare la noua realitate a războiului. Și aceasta este o observație mai generală făcută de experții Mandiant. "Fiecare grup pro-rus își folosește know-how-ul specific dezvoltat de-a lungul anilor în acest război informațional", subliniază Alden Wahlstrom, analist la Mandiant și coautor al raportului.

De exemplu, grupul APT28, care a fost acuzat că a pătruns pe serverele Partidului Democrat din SUA în 2016, înainte de alegerile prezidențiale, este suspectat că încearcă să pună mâna pe informații care ar putea dăuna Ucrainei.

Acest conflict pare chiar să marcheze marea revenire a Internet Research Agency (IRA), celebra "fabrică de troli" din Sankt Petersburg care a devenit sinonimă cu "știrile false" în timpul alegerilor prezidențiale din 2016 din SUA.

"Un nou grup Telegram - denumit "Cyber Front Z" - a fost creat la începutul războiului din Ucraina cu scopul de a organiza răspândirea de conținut pro-rusesc. Presa ucraineană susține că este condusă de IRA și, deși nu am reușit să confirmăm acest lucru în mod independent, activitatea observată este în concordanță cu practicile IRA", explică Alden Wahlstrom.

Nu numai propagandiștii cibernetici ruși și alți hackeri și aliații lor direcți din Belarus sunt obsedați de războiul din Ucraina. Grupuri din alte țări "prietenoase" cu Moscova - în special China și Iranul - s-au alăturat, de asemenea, acestei campanii, dar nu neapărat pentru a transmite propaganda "made in Russia". "Ei acționează din oportunism și dezvoltă narațiuni care servesc intereselor lor naționale", rezumă Alice Revelli, analist la Mandiant și co-autor al studiului.

Oportunism la Beijing și Teheran

Dragonbridge, un grup chinez care administrează o adevărată armată de mii de conturi false pe rețelele de socializare, a devenit unul dintre principalii promotori pe internet ai tezei potrivit căreia Statele Unite dezvoltă în secret arme biologice în laboratoare din Ucraina.

Întotdeauna gata să prezinte Statele Unite ca fiind marele răufăcător al ordinii internaționale, același grup răspândește mesaje care sugerează că Washingtonul "a alimentat conflictul în speranța că un război le-ar permite să vândă mai multe arme Ucrainei", notează autorii raportului Mandiant.

Grupările iraniene profită și ele de acest conflict pentru a dezvolta narațiuni antiamericane... dar nu numai. Este o ocazie pentru ei de a lăuda politica nucleară a Teheranului, deoarece susțin că "dacă Ucraina nu ar fi renunțat la arsenalul său nuclear, țara nu ar fi fost atacată", relatează analiștii Mandiant.

Hackerii pro-Teheran au creat chiar și un cont fals de jurnalist rus pe Twitter, numit Fiodor Lukyanov, pentru a-l face să scrie că Israelul este un susținător important al Ucrainei. Această campanie de influență, denumită de Mandiant "Roaming Mayfly", "vizează în mod deliberat opinia publică rusă în încercarea de a crea tensiuni între Rusia și Israel", notează experții Mandiant.

Este dificil de știut dacă aceste operațiuni au fost eficiente. La urma urmei, moralul armatei ucrainene pare să fie destul de ridicat, iar Occidentul pare unit în sprijinul său pentru Kiev.

Dar, "aceste campanii au creat un haos informațional care face mai greu de distins adevărul de minciună, iar asta este deja o realizare", spune Alden Wahlstrom. Și este, de asemenea, un imens teren de testare a metodelor de dezinformare în timp de război.

"Toate aceste grupări se uită la ceea ce face fiecare dintre ele în timpul acestui conflict, pentru a învăța ceva pentru viitor", spune analistul de la Mandiant, ”și peră că vor fi mai eficiente în următorul conflict”.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24