Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Variola maimuței: Belgia impune o carantină de 21 de zile celor infectați

20220523_142905.jpg

pharma
Populația este rugată să se prezinte la urgențe de îndată ce remarcă simptome ale bolii
Sursa imaginii: 
RFI/Mihaela Gherghisan

Belgia este prima țară care a decis în 20 mai ca cei care sunt infectați cu variola maimuței să respecte o perioadă obligatorie de carantină de 21 de zile. Belgia numără pentru moment patru cazuri. Vaccinarea nu se impune. 

Cele patru cazuri se află preponderent în partea de nord a țării, în Flandra și la Liège, în est. 

In urmă cu o săptămână Belgia anunța depistarea unui singur caz, al unui bărbat care se întorsese din Africa. Portugalia, Spania și Regatul Unit numără cu mult mai multe cazuri. 

Restul cazurilor au fost depistate la sfârșitul săptămânii trecute și sunt în legătura cu Festivalul internațional Gay de la Anvers, în Nord, care s-a petrecut la începutul lunii.

Fără a dori stigmatizarea comunității gay, autoritățile spun că au remarcat că boala se transmite acum mai ales în acest mediu.  

Având în vedere perioada lungă de incubație a bolii, autoritățile sanitare ale țării au propus o carantină de 21 de zile care a fost confirmată apoi de guvern. 

Variola maimuței este cu mult mai puțin infecțioasă decât este Covid19, dar se transmite totuși prin contact. Este motivul pentru care carantina a fost impusă. 

Pe de altă parte, autoritățile au transmis semnale de alertă catre urgențele spitalelor belgiene care vor trebui să adopte un anumit protocol. La fel, un apel a fost lansat populației pentru a se prezenta la urgențe de îndată ce remarcă simptome ale bolii. 

Acestea sunt erupția cutanată, febră, dureri de cap și stare gripală.

Epidemiologul guvernului, Marc van Ranst, a publicat pe Twitter fotografii ale erupției cutanate provocată de variola maimuței astfel încât populația să fie avertizată. 

Bineînțeles că populația se întreabă acum dacă este necesară vaccinarea. La această întrebare, ministrul federal al sănătății Franck Vandebroucke , cunoscut pentru linia sa dură pro vaccin în timpul pandemiei Covid19, spune că Belgia are un stoc strategic de vaccin contra variolei, dar că în acest stadiu al epidemiei vaccinare nu se impune.