Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afganistan: După revenirea burqa, femeile dispar treptat din spațiile publice

kabul_afganistan.jpg

Imagine dintr-o piață din Kabul, Afganistan, în care nu apare nicio femeie, 9 mai 2022
Sursa imaginii: 
© Les Observateurs / France24

Obligația femeilor de a purta vălul integral în spațiile publice din Afganistan, reinstaurată printr-un decret intrat în vigoare din 7 mai, poate fi observată în imaginile realizate în ultimele zile în această țară. Sau, mai degrabă, nu se vede deloc: femeile au părăsit străzile și rămân închise în casele lor. France24 a discutat cu două femei din Afganistan care explică situația:

"Femeile care nu sunt nici prea tinere, nici prea bătrâne trebuie să-și acopere fața cu vălul, cu excepția ochilor, conform recomandărilor Sharia, pentru a evita orice provocare atunci când întâlnesc un bărbat [care nu este un membru apropiat al familiei lor]", se arată în decretul intrat în vigoare la 7 mai și anunțat de liderul talibanilor, Haibatullah Akhundzada.

Dacă căutăm pe rețelele de socializare imagini  care surprind viața de zi cu zi din Kabul, Herat sau Mazar-e Sharif, constrângerea pare să fie aplicată, deoarece femeile sunt aproape absente de pe străzi, din piețe și din parcuri.

Akhundzada, a detaliat primele sancțiuni pe 6 mai: "În primul rând, femeia care poartă haine imorale va fi pedepsită; în al doilea rând, soțul ei va fi convocat și reținut timp de trei zile, iar dacă lucrează în sectorul public, va fi concediat". Decretul prevede că cel mai bun tip de hijab este chadri albastru, un tip de cadru impus deja de talibani atunci când aceștia se aflau la putere între 1996 și 2001.

Cu toate acestea, pe 10 mai, femeile au protestat pe străzile din Kabul. Acoperite cu un văl mai lejer decât prevăd noile reglementări, ele au scandat "Burqa nu este hijab-ul nostru".

"Vreau să ies pe stradă, vreau să-mi văd prietenii.."

O tânără afgană care se prezintă cu numele de Lena explică:

"De la anunțul talibanilor, am purtat mereu chadri albastru. Înainte, purtam un văl pe cap și o haină lungă, ca multe alte tinere femei. Acum, dacă nu port chadri, va trebui să stau acasă, ceea ce nu este o opțiune. Vreau să mă plimb pe străzi și în parcuri, vreau să-mi văd prietenii, aceasta este probabil ultima șansă pe care o avem ca femei din Afganistan de a ne distra.

Dar este clar că, de când a apărut decretul, văd tot mai puține femei afară. Spațiul public este golit de femei. Atâta timp cât porți chadri, talibanii nu-ți vor face probleme.

Dar și cel mai mic detaliu poate provoca bătăi de cap. În urmă cu câteva zile mă aflam într-un parc. Erau niște adolescente care mâncau înghețată, ceea ce, evident, nu este posibil cu un chadri... Au venit niște talibani și le-au cerut să poarte chadri în mod corespunzător. La început au încercat să-i ignore, dar în cele din urmă au fost de acord.

Cu toate acestea, am observat că talibanii se uitau în jur, ca și cum le era teamă că vor fi înregistrați. În timp ce unul dintre ei se pregătea să le lovească pe fete, celălalt i-a spus: "Nu, nu, nu, cineva ar putea filma și nu vreau să am probleme”. Ei vor să arate bine în aparență, pentru a obține recunoaștere internațională. Dar cred că viitorul se arată a fi sumbru".

De la revenirea lor la putere, la jumătatea lunii august, talibanii au încercat să obțină recunoașterea comunității internaționale, inclusiv a țărilor occidentale, care au blocat milioane de dolari plasați în băncile afgane de către fostul guvern afgan. Țările occidentale au fost, de asemenea, cei mai mari donatori ai țării în cei 20 de ani dintre cele două regimuri talibane.

"Aș accepta să port burqa dacă ne-ar lăsa să studiem și să muncim"

Zila, o activistă afgană, a declarat pentru France24:

"De când talibanii au preluat controlul țării, am purtat burqa, chiar înainte ca aceasta să devină obligatorie. Am făcut-o pentru propria mea siguranță, pe de o parte, și pe de altă parte, pentru a nu fi recunoscută ca activistă. Îi ține departe de mine.

Realitatea amară ca activist este că, da, femeile au îndrăznit să protesteze la Kabul la 10 mai. Însă din prima zi de la revenirea talibanilor, femeile au manifestat și, în cele din urmă, nu s-a schimbat nimic. Femeile care au putut, au plecat din țară, iar noi suntem blocate aici, disperate, cu sufletele răvășite.

Personal, aș accepta să port burqa dacă ar lăsa femeile să studieze și să muncească, dar nu o vor face. Nu mai suntem ființe umane aici. [Fetele nu au voie să meargă la școală după vârsta de 13 ani.]

Nu prea ies în oraș, practic stau acasă, ca majoritatea femeilor, cred. Pot să confirm că aici sunt din ce în ce mai puține femei pe străzi. Cred că generația tânără este cea care nu este dispusă să respecte regulile, să poarte burqa și să stea acasă.

Mi-e teamă că situația se va înrăutăți. Mi-e teamă că într-o zi talibanii vor interzice pur și simplu femeilor să iasă în oraș. Și nu avem la cine să ne adresăm”.

Temerile femeilor nu sunt nefondate: Haibatullah Akhundzada a precizat pe 6 mai că femeile "trebuie să rămână acasă, cu excepția cazurilor de necesitate urgentă".

Potrivit Institutului Georgetown pentru femei, pace și securitate, la nivel mondial, femeile din Afganistan se bucură de cele mai puține drepturi din lume, mai puține decât cele din Siria și Yemen.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24