Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Masacru la o școală primară din Texas. Un adolescent a împușcat mortal copii de clasa a doua, a treia și a patra

fusillade.jpg

Sursa imaginii: 
AFP - ALLISON DINNER

America este în doliu. Un adolescent înarmat a ucis cel puțin 19 copii și doi adulți după ce a pătruns marți într-o școală primară din Texas. Este cel mai grav atac armat petrecut într-o școală din SUA în ultimii aproape zece ani. Autorul atacului a fost împuşcat mortal de polițiști.

Atacul s-a produs marți, chiar înainte de prânz, la școala elementară din Uvalde, o localitate rurală aflată la 130 Km vest de San Antonio.

Atacatorul se numește Salvador Ramos. Era elev la un liceu aflat la trei Km de școala primară pe care a atacat-o. Ramos a primit mai multe arme cadou de ziua lui. 

Acesta și-ar fi împușcat bunica, înainte de a se duce la școală.

Ramos a pătruns în școală purtând o vestă antiglonț, o pușcă automată și, după unele relatări, și un pistol. L-a împușcat pe paznic, iar apoi a deschis focul la întâmplare asupra unor copii cu vârste între opt și 10 ani. 

"Atacatorul a împuşcat şi a ucis, în mod oribil şi fără niciun sens, 14 elevi şi un profesor", a declarat guvernatorul statului Texas Greg Abbott, citat de agenţia The Associated Press.

Victimele sunt elevi de clasa a doua, a treia și a patra, care intraseră în ultima săptămână de școală, înainte de vacanța mare.

 Un profesor a fost împușcat mortal și alte zeci de copii sunt răniți.

Atacatorul de 18 ani a fost ucis de polițiști, doi ofițeri au fost răniți în schimbul de focuri, dar nu grav.

Vorbind de la Casa Albă câteva ore mai târziu, președintele american, Joe Biden, vizibil marcat, i-a îndemnat pe americani să țină piept lobby-ului armelor din SUA, puternic din punct de vedere politic, pe care l-a acuzat că blochează adoptarea unor legi mai stricte și "de bun simț" privind armele de foc.

Atacul armat de ieri, soldat până acum cu 21 de victime, 19 copii și 2 adulți, este cel mai sângeros atac comis într-o școală după cel de la Newtown  din 2012.

Potrivit CNN, 212 atacuri în masă (mass shooting) au fost comise pe teritoriul SUA de la începutul acestui, mai mult de unul pe zi.