Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Nu suntem singuri”: Singurătate în plin război pe frontul fantomatic al Ucrainei

ar30.webp

Un schimb de focuri violent a avut loc la Soledar, oraș situat în estul Ucrainei, după ce forțele ruse au reușit să avanseze.
Sursa imaginii: 
Aris Messins/AFP via France 24

Pământul s-a cutremurat, iar păsările și-au luat zborul imediat după ce Natalia Timofeyenko a ieșit din buncăr pentru a se asigura că nu e singură pe frontul de est al Ucrainei, relatează AFP, citată de France 24.

Explozia asurzitoare a distrus o parte din uriașa mină de sare unde femeia în vârstă de 47 de ani lucra alături de majoritatea prietenilor și vecinilor săi.

La patru luni de la invazia rusă, luptele dure care au avut loc în Soledar, orașul natal al lui Timofeyenko, i-au distrus acesteia vechiul mod de viață.

Dar femeia cu chip palid, vizibil obosită, părea că nu mai poate să îndure exploziile repetate care au zdruncinat orașul ucrainean recunoscut pentru zăcămintele de sare.

Și-a găsit doi dintre vecini în fața ultimului magazin rămas deschis în oraș și au stat de vorbă în timp ce fumul negru se ridica spre cer.

„Ies doar ca să vad oameni. Știu că sunt bombardamente asupra orașului, dar tot ies”, a declarat aceasta fără să clipească măcar la auzul zgomotului unei împușcături în apropiere.


Unii dintre locuitori afectați din „orașul fantomelor” aflat în estul Ucrainei se plimbă pe străzile distruse doar pentru a vedea alți oameni în viață.
Sursa imaginii: 
Aris Messins/AFP via France 24

„Toți avem nevoie să știm că nu suntem siguri și că mai sunt alți oameni în viață afară”.

„Războiul îi întărește”

În „orașele fantomă” ucrainene, locuiesc nenumărate persoane afectate de război care își petrec majoritatea timpului ascunzându-se în subsolurile întunecate sau plimbându-se pe străzile ce au fost bombardate fără încetare.

Unul dintre foștii partenerii dintr-un serial de comedie ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care i-a propulsat în carieră în urmă cu șapte ani, este îngrijorat de amprenta psihologică lăsată de singurătate pe timp de război.

Actorul poartă acum uniformă militară și vestă antiglonț după ce s-a alăturat legiunii de soldați voluntari din Ucraina și și-a ales pseudonimul Franko.

Dar încă își ia chitara pentru a le ține companie supraviețuitorilor singuratici în timpul vizitelor menite să ofere sprijin sau să-i ajute să plece pe cei care sunt dispuși să înceapă o viață nouă în altă parte.

„Războiul îi face mai duri pe oameni”, a declarat Franko cu condiția de a-și păstra anonimatul din motive de siguranță pentru familia sa.


„Războiul a început să-i facă mai duri pe oameni”, a declarat un soldat voluntar apropiat al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky în timp ce ajuta la organizarea acțiunilor de evacuare de pe front.
Sursa imaginii: 
Aris Messinis/AFP via France 24

„Își pierd mințile și trebuie să fie readuși cu picioarele pe pământ. Trebuie să poată simți din nou fericirea”.

Într-o piață a unui oraș, acolo unde Franko a participat la organizarea unei noi runde de evacuare, se afla un grup tăcut de oameni cu priviri pierdute lângă un morman de bagaje.

„Continuă să vină”

Piața din Bakhmut – capitală de district care este atacată la fel de des precum orașul Soledar aflat la cinci mile (opt kilometri) distanță la nord-est – este zilnic martoră la suferința locuitorilor care au fost nevoiți să plece.

„Nu știm unde o să mergem”, a declarat vânzătoarea Anastasia Lebedeva în timp ce aștepta alături de fiica sa autobuzul cu care urmau să fie evacuate.

„Încercăm doar să plecăm cât mai departe posibil”, a precizat femeia în vârstă de 44 de ani.

Încercând să preia controlul asupra „estului industrial” al Ucrainei, Rusia recurge la obuze de artilerie și rachete care lovesc orașele Bakhmut și Soledar din ce în ce mai des.

Cele mai mari bătălii încercuiesc un drum esențial care face legătura între Bakhmut și orașele industriale aflate sub asediu Lisichansk și Sievierodonețk.


Unele dintre familiile care părăsesc frontul estic al Ucrainei nu știu unde să se îndrepte sau ce se va întâmpla cu locuințele lor.
Sursa imaginii: 
Aris Messinis/AFP via France 24

Soledar și alte orașe asemănătoare situate de-a lungul autostrăzii sunt distruse din temelii în mod sistematic de determinarea nemiloasă a liderilor de la Kremlin de a cuceri statul vecin prooccidental – și de forța rezistenței ucrainene. 

„Pe străzi, au acum loc lupte cu tancuri”, a declarat Sergiy Kalyan, șeful administrației militare din Bakhmut, prezent în piață.

„Le tot respingem atacurile, dar continuă sa vină”.

„Abandonați și nedoriți”

Comandantul forțelor speciale ucrainene Tornado a ieșit din adăpostul său după somnul de după-amiază și s-a arătat complet netulburat de forța brută a noului atac lansat de Rusia.

Cele mai puternice arme ale Rusiei încep să distrugă și ultima linie de apărare din Kramatorsk, capitală administrativă a regiunii de est.

Brigada condusă de Tornado a luptat în apropierea unor păduri pe care forțele ruse le-au atacat pentru a ajunge la Kramatorsk și orașul înfrățit din nord Slaviansk.

„Avem mai mulți soldați voluntari și știm ce avem de făcut”, a precizat Tornado cu un zâmbet. „Ne dorim să continuăm să luptăm”.

Răzbunătorul în vârstă de 33 de ani s-a plâns de faptul că a existat un decalaj între momentul în care Occidentul a promis că va oferi sprijin militar și timpul care a trecut până când au ajuns pe front, aspect amintit zilnic și de alți soldați.

Dar fermierul Ruslan Krasnov nu-și dorește să vadă și mai multe arme la periferia distrusă a orașului Bakhmut.


Soldații ucraineni spun că deși se confruntă cu un deficit în ceea ce privește echipamentul, recuperează datorită moralului și a numărului mare de voluntari care se înscriu să lupte împotriva rușilor.
Sursa imaginii: 
Aris Messinis/AFP via France 24

Vecinii în vârstă de 48 de ani ce vorbesc limba rusă i-au convins pe câțiva soldați ucraineni să nu-și stabilească o bază militară temporară în fața casei lor.

Dar străzile lor au fost până la urma bombardate intens distrugând un depozit unde se aflau tractoare și alte utilaje.

„Cei care trăiesc aici sunt un grup de oameni rezistenți”, a precizat Krasnov.

„Dar războiul ne-a luat totul. Ne simțim abandonați și complet nedoriți stând aici în întuneric”.

 

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24