98.000 de fundițe, desenate pe trotuarul din fața Palatului Parlamentului, pentru românii diagnosticați cu o boală oncologică

fundatia_renasterea_poza_trotuar_fundite_cancer.jpeg

Sursa imaginii: 
Fundația Renașterea

98.000 de fundițe, simboluri de susținere a pacienților diagnosticați cu cancer și de luptă împotriva acestei maladii, au fost desenate și colorate, joi, pe trotuarul din fața Palatului Parlamentului, de Fundația Renașterea împreună cu voluntari, jurnaliști și persoane publice. Anual, peste 98,000 de români sunt diagnosticaţi cu o formă de cancer, iar 2 din 5 români vor dezvolta o formă de cancer în cursul vieţii. Strategia Naţională de Control al Cancerului este aproape finalizată și prevede un rol important pentru medicii de familie, ca parte a prevenției în sănătate, a declarat ieri ministrul Sănătăţii,  Alexandru Rafila, în ziua dedicată depistării precoce a afecțiunilor oncologice, din cadrul Săptămânii Europene de Luptă împotriva Cancerului. 

Fiecare fundiță desenată pe trotuarul din fața Palatului Parlamentului simbolizează un gând de susținere pentru fiecare din cei 98,000 de români diagnosticați cu o formă de cancer în fiecare an. Fundația Renașterea a marcat astfel Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului desfășurată în fiecare an, în perioada 25-31 mai. 


Sursa imaginii: 
Fundația Renașterea

Cancerul constituie o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, dar și în România. Îmbătrânirea populației, dar și alți factori de viață și calitatea mediului în care trăim, contribuie la tendința crescătoare a incidenței bolii. În România, se estimează că 2 din 5 persoane se vor îmbolnăvi în cursul vieții de o formă de cancer. Malignitățile cu care pacienții se confruntă cel mai frecvent sunt: cancerul colorectal, pulmonar, de sân, cel de prostată și cancerul de vezica urinară. 

“Strategia Naţională de Control al Cancerului este aproape finalizată și prevede un rol important pentru medicii de familie, ca parte a prevenției în sănătate. Există programe care se dezvoltă regional, ar trebui să se dezvolte naţional. Cred că cel mai important este să reuşim să schimbăm mentalităţi”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prezent la eveniment. 
“Noi putem să avem programe desfăşurate la nivel naţional şi ele să nu fie accesate de populaţie şi atunci trebuie să lucrăm în zona de educaţie pentru sănătate, astfel încât oamenii să înţeleagă că aceste comportamente preventive le sunt utile nu numai pentru depistarea precoce a cancerului, ci şi pentru multe alte patologii cu care ne confruntăm. Avem programe de screening pentru cancer de col uterin, cancerul mamar şi cancerul colorectal. Utilizarea vaccinării anti-HPV, mai ales la fete, dar nu putem exclude nici băieţii din această vaccinare, vaccinarea împotriva hepatitei B duc la reducerea poverii acestor câtorva forme de cancer care sunt importante şi care creează nu numai mare mortalitate, ci şi foarte multă suferinţă. Mai avem de lucru şi la nivelul asistenţei medicale primare. Colegii şi prietenii noştri de la cabinetele de medicină de familie trebuie să fie parte integrantă a acestui efort”. 

“România are de făcut pași importanți pentru a se apropia de alte țări Europeane în privința indicatorilor de morbiditate și mortalitate prin cancer. Pilonii esențiali pentru un mai bun control al bolii sunt prevenția, screeningul, diagnosticul prompt și de calitate, tratamentul adecvat și măsurile de susținere a calității vieții. Sperăm că autoritățile din România vor face pașii necesari pentru actualizarea cadrului de politici publice naționale, adaptate la realitățile țării noastre, care să ne aducă în linia obiectivelor ambițioase asumate la nivel european prin Planul European de Combatere a Cancerului”, a spus la rândul său Mihaela Geoană, președinta Fundației Renașterea.   

 
Relatare Mirela Dădăcuș