Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Drama femeilor ucrainene violate de invadatori ruși, refugiate în Polonia, o țară unde avortul este aproape imposibil (reportaj)

refugiati_ucraina_polonia.jpg

Femei din Ucraina refugiate în Polonia, mai 2022
Sursa imaginii: 
© AFP / ANGELOS TZORTZINIS via rfi.fr

În Polonia, asociațiile civice se mobilizează pentru a ajuta refugiatele ucrainene să aibă acces la avort, într-o țară în care legislația în acest domeniu este una dintre cele mai restrictive din Europa. Legea a fost înăsprită în toamna anului 2020 printr-o decizie a Curții Constituționale, care este controlată de partidul național-conservator aflat la putere. Singura soluție pentru aceste refugiate, dintre care unele au rămas însărcinate după ce au fost violate în Ucraina, este să apeleze la ONG-uri, care primesc nenumărate apeluri de ajutor, relatează corespondentul RFI în Polonia.

La câteva zile după începerea războiului, au început să sosească primele apeluri de la refugiați ucraineni la linia telefonică Avort fără frontiere (AWB). ,,Cele mai multe dintre aceste femei ucrainene erau însărcinate de câteva săptămâni și au decis să întrerupă sarcina, deoarece se temeau de situația lor și de viitorul incert din cauza războiului", explică Justyna Wydrzyńska, de la asociația Abortion Dream Team, care spune că nu întreabă niciodată care sunt motivele pentru care femeile fac avort.

De la 1 martie și până la 15 mai, aproape 400 de refugiate ucrainene au contactat asociația AWB. Aceste femei, care au găsit refugiu în Polonia, se confruntă cu o legislație foarte strictă în ceea ce privește accesul la avort.

,,Sincer, nu-mi pot imagina prin ce trec aceste femei, care au fugit din calea războiului, au fost violate, și-au pierdut poate rudele, bunurile... și ajung într-o țară foarte dificilă pentru drepturile femeilor, unde avortul în caz de viol este posibil pe hârtie, dar în realitate este imposibil de obținut", spune Antonina Lewandowska, de la Fundația pentru femei și planificare familială (Federa).

Activista, a cărei organizație a lansat o linie de asistență telefonică, spune că una dintre colegele sale din Ucraina i-a spus ,,că un grup de femei din Kiev care au fost violate nu au vrut să vină în Polonia, deoarece le era foarte teamă că nu vor putea face avort aici".

”Trebuie să dovedești că ai fost violată"

De când Curtea Constituțională, aflată sub controlul partidului național-conservator de guvernământ Lege și Justiție, a înăsprit dreptul la avort în toamna anului 2020, avortul rămâne teoretic legal în două cazuri: dacă viața sau sănătatea mamei este în pericol și dacă sarcina este rezultatul unui act criminal (viol sau incest). Dar, în realitate, avortul în urma unui viol este aproape imposibil.

,,Trebuie să dovedești unui procuror că s-a întâmplat, iar pentru asta trebuie să mergi la secția de poliție pentru a raporta violul, astfel încât poliția să ia probe și să te interogheze în mod repetat cu privire la ceea ce s-a întâmplat", explică Justyna Wydrzyńska.

Doar cu un certificat de la un procuror este posibil avortul. ,,Nici măcar femeile poloneze nu merg pe această cale, pentru că procesul este cu adevărat oribil, trebuie să dovedești că ai fost violată", spune activista, ,,mai ales că, în cazul refugiaților ucraineni, violul a avut loc în Ucraina, deci este imposibil de dovedit”.

Potrivit ONG-urilor intervievate de RFI, nicio ucraineancă care a fost violată în Ucraina nu a putut avea acces la un avort în Polonia din acest motiv. Aceasta în ciuda solicitărilor eurodeputaților, ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați și ale unor parlamentari polonezi.

Anita Kucharska-Dziedzic, o deputată de opoziție de stânga, a depus un amendament (respins în camera inferioară a Parlamentului) pentru a obliga procurorii să se pronunțe în termen de șapte zile. ,,Procurorul nu are un termen limită pentru a da decizia administrativă care permite avortul, el poate prelungi decizia până când este prea târziu pentru a efectua un avort", explică poloneza, care este și președinta asociației de femei BABA.

În Polonia, avortul în caz de viol este posibil doar până în a 12-a săptămână. În 2020, din cele 1.076 de avorturi legale din țară, doar două au fost efectuate pentru a întrerupe o sarcină care a rezultat în urma unui act criminal.

Până la trei ani de închisoare pentru complicitate la avort

Pentru aceste femei ucrainene care doresc să facă un avort, ONG-urile oferă, prin urmare, aceleași sfaturi și recomandări ca și pentru femeile poloneze. Majoritatea refugiatelor care au contactat asociația Avortul Fără Frontiere au comandat pastile de avort online, iar unele au mers la clinici din străinătate pentru tratament atunci când sarcina era prea avansată.

,,Femeile ucrainene sunt deja familiarizate cu pilulele de avort, așa că întrebarea pe care ne-o pun la telefon este ,,Îmi puteți spune de unde le pot procura?", povestește Justyna Wydrzyńska, care mărturisește că, în timpul acestor apeluri adesea foarte scurte, aceste femei sunt destul de surprinse de faptul că nu le pot cumpăra din farmacii sau că nu le pot obține de la medic. ,,Pentru ele, este destul de surprinzător faptul că nu pot vorbi deschis despre avort în cadrul sistemului de sănătate", spune activista.

Când polonezii care adăpostesc sau ajută femeile ucrainene sună, Justyna Wydrzyńska îi consiliază. În timp ce în Polonia o femeie are dreptul de a avorta singură până în a 12-a săptămână fără a risca o acțiune în justiție, oricine o ajută riscă până la trei ani de închisoare.

Iar Justyna Wydrzyńska știe despre ce vorbește: ea însăși este urmărită penal pentru că a furnizat pastile de avort unei tinere care dorea să avorteze. Un proces care atestă presiunea exercitată asupra activiștilor pro-avort în Polonia și sensibilitatea acestei probleme.

O influentă organizație ultraconservatoare, Ordo Iuris, a contactat recent 370 de spitale publice din țară pentru a verifica dacă refugiații ucraineni au avut acces la avorturi și dacă spitalul a verificat dacă femeile au fost de fapt violate.

,,Deși unele femei ucrainene au fost victime ale violului, ceea ce este, desigur, o tragedie și necesită compasiune, sunt convinsă, de asemenea, că există multe femei care au fugit din Ucraina și care pur și simplu doresc să facă un avort", a reacționat Katarzyna Gęsiak, director al Centrului de Drept Medical și Bioetică de la Ordo Iuris, într-un articol din Wirtualna Polska.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de rfi.fr