Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afganistan: Prezentatorii TV poartă măști sanitare negre, în semn de solidaritate cu prezentatoarele

afganistan.jpg

Prezentatorul Nisar Nabil, de la postul TV privat TOLONews din Afganistan, 25 mai 2022
Sursa imaginii: 
Wakil KOHSAR AFP via France24

Cu câteva secunde înainte de a intra în direct, prezentatorul afgan Nisar Nabil își pune o mască neagră, un gest simbolic pentru a protesta împotriva deciziei talibanilor de a obliga prezentatoarele să-și acopere fața în timpul emisiei, transmite France24, care citează AFP.

"Luăm atitudine pentru a le susține pe colegele noastre", spune Nisar Nabil, care lucrează la TOLOnews, principalul canal privat de știri din Afganistan.

"În timpul emisiunilor noastre de știri în direct sau al emisiunilor politice, purtăm măști în semn de protest", a adăugat el, după ce a prezentat un buletin de știri, mascat.

De la revenirea lor la putere anul trecut, talibanii au impus o serie de restricții asupra societății civile, multe dintre acestea având ca scop obligarea femeilor de a accepta viziunea lor absolutistă asupra Islamului.

La începutul acestei luni, liderul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, a emis un ordin conform căruia femeile trebuie să se acopere complet în public, inclusiv fața, în mod ideal cu burqa, un văl care acoperă întreaga față cu excepția ochilor.

Anterior, era suficient un șal care să acopere părul.

Acum, temutul Minister afgan al promovării virtuții și prevenirii viciilor a ordonat prezentatoarelor TV să se conformeze până sâmbăta trecută.

Prezentatoarea Masheed Barzz; Foto: Wakil KOHSAR AFP

"Presiune asupra presei"

Inițial, jurnalistele au ales să nu se conformeze ordinului, intrând în direct fără să-și acopere fața.

Dar duminică, prezentatoarele au purtat văluri pe toată fața, arătându-și doar ochii și fruntea, pentru a prezenta știrile la TOLOnews, Ariana Television, Shamshad TV și 1TV.

În semn de solidaritate cu colegele lor și în semn de protest față de ordinul talibanilor, prezentatorii de la TOLOnews și 1TV au decis să intre în direct purtând măști negre.

De multe ori ei apar mascați alături de colegele lor, care au fețele acoperite, potrivit legii.

"Talibanii vor să pună presiune asupra presei prin aceste restricții (...). Ei vor ca mass-media să lucreze conform planurilor lor", spune cu regret Nisar Nabil, care poartă cravată și este îmbrăcat într-un sacou și blugi.

În birourile 1TV, un alt canal privat important, prezentatorii de sex masculin și angajații rețelei poartă, de asemenea, măști, în timp ce femeile poartă un văl complet, care lasă să se vadă doar ochii și fruntea.

"Suntem de acord cu prezentatoarele noastre care acceptă să poarte hijab islamic, dar nu vor să aibă măști, pentru că este dificil să faci o emisiune timp de trei sau patru ore în acest fel", spune redactorul-șef al canalului, Idrees Faroqi.

Urmează bărbații?

"Sperăm că ei (talibanii) se vor răzgândi și vor elimina aceste restricții", adaugă el.

În spatele lui, o jurnalistă prezintă un buletin de știri. În timpul pauzelor, își șterge sudoarea de pe față.

Oficialii talibani nu par să se gândească să anuleze decretul.

"Dacă a obliga prezentatorii să poarte cravată este acceptat, atunci de ce ar fi greșit să le obligăm pe prezentatoare să poarte hijab", a scris recent pe Twitter purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului, Inamullah Samangani.

"Dacă o cravată poate face parte din uniformă (la televizor), de ce nu ar putea face parte și un hijab?", a adăugat el.

Potrivit lui Mohib Yousufi, prezentator la 1TV, este doar o chestiune de timp până când autoritățile vor impune restricții vestimentare și pentru bărbați.

"Mulți prezentatori de sex masculin se tem acum că vor exista restricții și în ceea ce privește modul în care se îmbracă", a declarat jurnalistul, care poartă un costum și o mască neagră.

La televiziunea de stat, unde nicio femeie prezentatoare, prezentatorii bărbați poartă acum shalwar kameez - tunica tradițională afgană - și un turban.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24