Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiectul ”Străzi deschise” naște controverse. ”Calea Victoriei devine un mare mall deschis”

proiect_strazi_deschise_controverse.jpg

Calea Victoriei se închide traficului rutier în fiecare week-end
Calea Victoriei se închide traficului rutier în fiecare week-end
Sursa imaginii: 
Facebook/Străzi deschise

Proiectul ”Străzi deschise” are loc în fiecare week-end, din primăvară până în toamnă, când Calea Victoriei și alte artere din centrul Bucureștiului devin pietonale. Acolo au loc concerte și demonstrații de artă stradală, în timp ce terasele se umplu de mii de oameni. Problema e că unii locuitori din zonă se plâng de gălăgie și de mizeria pe care o lasă în urmă participanții la evenimente.

Primăria Capitalei anunță noi reguli pentru proiectul ”Străzi deschise”, care includ limitarea muzicii amplificate în aer liber și locuri speciale pentru artiști.

Irina Zamfirescu de la ActiveWatch și OPTAR spune la RFI că filozofia inițială a proiectului ”Străzi deschise” nu mai există și că încet-încet Calea Victoriei se transformă într-un imens mall în aer liber: ”Din punctul meu de vedere, fundamental, există dreptul omului la oraș, vizavi de cum împăcăm diferite drepturi, dreptul omului la oraș, care printre altele presupune accesul la oraș, pe de altă parte, presupune dreptul de a nu avea concerte sub geam în fiecare week-end. Dreptul de a avea o afacere înfloritoare nu prea știu să existe. Deci mai degrabă m-aș preocupa un pic de interesul public. Sigur, înțeleg interesul economic și înțeleg că din interesul economic de fapt putem avea mai multe taxe la bugetul local, lucruri de genul ăsta, dar trebuie să ne uităm puțin și la costuri. Dacă costul acestei situații este că de fapt noi proiectăm în spațiul urban public un mare mall deschis, ceea ce mi se pare că suntem fix la limită să ajungem în zona asta, de fapt, nu mai e chiar interes public în zona respectivă. Interesul public, de exemplu, printre altele ar fi creșterea afecțiunii cetățenilor față de oraș. În sensul ăsta m-ar interesa foarte mult să deservesc acel public care vrea să se plimbe pentru arhitectura zonei”.

 
Irina Zamfirescu, despre proiectul Străzi deschise