Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sandu:”Trebuie oferită asistență celor mai vulnerabile părți ale societății, afectate de creșterea prețurilor”

maia_css.jpg

Sursa imaginii: 
Președinția R.Moldova

Parlamentul de la Chișinău urmează să constituie o comisie care să examineze inflația și politica monetară, din ultimele 18 luni. Totodată, deputații vor face o comisie parlamentară pentru examinarea eficienței aplicării reglementărilor din sectorul combustibililor lichizi. Sunt doar câteva recomandări ale Consiliului Suprem de Securitate, convocat vineri în ședință de președintele R.Moldova, Maia Sandu, în contextul inflației înalte și a creșterii prețurilor. Șefa statului spune că cei mai vulnerabili trebuie susținuți financiar.

Președinta Maia Sandu susține că în situația actuală trebuie susținute eforturile întreprinderilor mici și mijlocii din toate sectoarele, inclusiv din domeniul agro-alimentar. ”În continuare, importăm foarte multe produse în loc să le producem aici, acasă, ceea ce ne-ar proteja într-o anumită măsură de aceste tendințe inflaționiste”. Totodată, afirmă Maia Sandu, trebuie să oferită asistență financiară țintită celor mai vulnerabile părți ale societății, care sunt cel mai mult afectate de creșterea prețurilor la produsele de consum.

”Trebuie să consolidăm eficiența companiilor din sectorul energetic și vorbim despre acest lucru de mult timp. Cheltuielile lor operaționale trebuie să scadă. Nu putem accepta includerea continuă în tarife a ineficienței administrării acestor întreprinderi. Vom face eforturi pentru a încuraja inițiativa privată pentru ca oamenii de afaceri să poată să-și crească întreprinderile, cât mai multă lume să poată să deschisă aici afaceri și să producem mai mult pentru consumul propriu și pentru export. În același timp, nu vom tolera încercările de monopolizare și de utilizare a poziției dominante pe piață pentru extragerea de supraprofit - mai ales în situații de criză, cum suntem astăzi”, continuă șeful statului.

Consiliul Suprem de Securitate a venit cu mai multe recomandări, printre care Parlamentul să constituie o comisie de examinare a procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară. O altă comisie - pentru examinarea eficienței aplicării reglementărilor din sectorul combustibililor lichizi. De asemenea, Ministerul Economiei împreună cu alte instituții responsabile urmează să analizeze și să elimine restricțiile și impedimentele pentru producătorii mici pe piețele locale și pe piețele improvizate. ”Eliminarea lanțurilor ineficiente de intermediari care nu fac altceva decât să monopolizeze canalele de distribuire și să majoreze prețurile nejustificat este o altă sarcină pusă în seama Guvernului”.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale urmează să dezvolte politici care să asigure eficientizarea cheltuielilor operaționale ale operatorilor pe piața energetică. La fel, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să dezvolte politici de transparentizare a acționariatului și raportărilor companiilor din sectorul energetic. Iar Ministerul Muncii și Protecției Sociale trebuie să elaboreze un mecanism de țintire a compensațiilor pentru a combate creșterea prețurilor și, respectiv, altor forme de asistență socială. Ministerul Economiei să dezvolte un program de centralizare a asistenței pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii pentru a crește transparența și vizibilitatea oportunităților de finanțare. Guvernul, Ministerul Economiei, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale vor elabora și aplica reglementări comerciale specifice perioadelor de stare de urgență și în condiții de așteptări inflaționiste atipice.

Autoritățile promit să ia măsurile necesare ”pentru a proteja cetățenii de șocurile crizelor cu care se confruntă țara noastră și pentru a încuraja dezvoltarea economiei”, afirmă Maia Sandu.

Săptămâna viitoare va avea loc o nouă ședință a Consiliului Suprem de Securitate unde va fi abordat subiectul securității alimentare. Amintim că, fermieri au solicitat convocarea de urgență a Consiliului Suprem de Securitate și modificarea strategiei securității alimentare întrucât sunt îngrijorați în special de ultimele scumpiri pe piața uleiului vegetal. Asociația ”Forța fermierilor” susține că pe fundalul eventualei crize alimentare mondiale, riscurile pentru R.Moldova cresc enorm. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre recomandările Consiliului Suprem de Securitate în contextul inflației și a prețurilor crescute