Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria a adoptat planul național de trecere la moneda EURO

bulgaria-euro.png

Sursa imaginii: 
https://en.trend.az/

Premierul Kiril Petkov a declarat că planul prevede introducerea cu succes a monedei euro şi intrarea în zona euro de la 1 ianuarie 2024.

„Acesta este un punct de plecare important pentru Bulgaria şi dezvoltarea sa viitoare şi un punct de plecare pentru intrarea în zona euro”, a declarat prim-ministrul bulgar. Partidul „Există un Astfel de Popor” (ITN) a obiectat ferm împotriva acestei decizii, susţinând că în cadrul coaliţiei de guvernământ există o înţelegere pentru efectuarea unei evaluări asupra impactului acestui plan, în aşteptarea unei analize a Ministerului Finanţelor şi Băncii Naţionale a Bulgariei.
„Guvernul adoptă acum Planul naţional de introducere a monedei euro de la 1 ianuarie 2024, datorită pregătirii necesare de 18 luni„, a precizat viceprim-ministrul şi ministrul finanţelor, Asen Vasilev, ca răspuns la criticile ITN. „Raportul Băncii Naţionale a Bulgariei este în curs de pregătire”, a adăugat ministrul finanţelor.

Documentul descrie modul în care va avea loc conversia şi ce se va întâmpla cu împrumuturile.

Populația nu este foarte încântată de această decizie, după cum arăta un sondaj de opinie făcut în luna octombrie 2021. Atunci, 58% dintre bulgari nu susțineau introducerea euro ca monedă oficială în Bulgaria. Doar 21% dintre bulgari s-au declarat atunci de acord cu renunțarea la moneda națională, leva. Restul de 21% au răspuns că nu pot evalua dacă este bine sau nu să se treacă la euro, se arăta într-un sondaj al Agenției Trend.

 

În schimb, în cazul României, până acum, toate țintele de aderare la Zona Euro au fost ratate. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, declara, la începutul acestui an, că 2029 este o ţintă viabilă pentru aderarea la euro, dar cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte. „Mi-aş dori să nu ne mai ascundem în spatele crizelor pentru obiectivele strategice ale României”, a declarat Câciu. 

”Eu cred că aici trebuie să avem o discuţie serioasă, instituţional vorbind, cu comitetul care se ocupă de aderarea la Zona Euro şi să ne fixăm un target transpartinic pe care nimeni să nu-l mai încalce. Din punctul meu de vedere, anul 2029 este o ţintă viabilă (pentru aderarea la euro, n.r.). Dincolo de criteriile nominale de convergenţă pe care evident pe termen mediu de timp le putem îndeplini până la urmă, pe elementul de datorie însă suntem în zona fericită faţă de alte state europene care deja nu-l mai îndeplinesc. Cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte. Convergenţa reală este cea care îţi dă de fapt puterea de cumpărare, competitivitatea cu care tu vii ca ţară versus alte ţări într-o piaţă unică europeană, cu o monedă unică. Nu mai ai niciun fel de instrument colateral de intervenţie pe zona aceasta de echilibru şi rămâne propria ta valoare. Valoarea noastră trebuie să se ducă sus pentru ca să putem să intrăm. Este o chestiune de logică. Orice strategie de convergenţă reală trebuie să se raporteze la ce va însemna competiţia peste 5, 6, 10 ani”, a explicat Câciu, la începutul anului.