Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O lovitură ”apocaliptică” pentru cea mai mare comunitate religioasă din Statele Unite (analiză France24)

biserica_baptista.jpg

Sediul Convenției Baptiste de Sud din Statele Unite
Sursa imaginii: 
AP - Mark Humphrey via France24

Un raport publicat recent dezvăluie numărul mare al agresiunilor sexuale comise în interiorul comunității evanghelice, dar ținute până acum în secret în cadrul Convenției Baptiste din Sudul Statelor Unite. Cu aproximativ 13 milioane de membri, Convenția Baptistă de Sud reprezintă curentul principal al protestantismului, ramura majoritară a creștinismului din SUA, comentează France24.

Lista conține aproximativ 700 de nume de membri ai Convenției Baptiste Sudice (SBC) - cel mai mare și mai influent grup creștin evanghelic din țară - suspectați de ani de zile de către superiorii lor de agresiuni sexuale.

Documentul de 300 de pagini detaliază agresiunile sexuale în serie din cadrul grupului și modul în care conducerea ierarhică a ignorat, sau chiar suprimat, mărturiile și plângerile de la începutul anilor 2000.

 

,,Nu mai este o criză, este apocalipsa"

Decizia de a face publică lista este primul semn că liderii Convenției Baptiste Sudice iau în serios nu numai concluziile raportului, ci și amploarea scandalului.

Raportul, comandat în 2021 unor anchetatori independenți, intră în multe detalii și nu cruță pe nimeni. Este implicat chiar și un fost președinte al SBC, acuzat de agresiune sexuală.

,,Este mult mai rău decât mă așteptam", a recunoscut Ed Litton, actualul președinte al Convenției Baptiste Sudice. ,,Nu mai este o criză, este apocalipsa. Întregul sistem este sub semnul întrebării", a scris Russell Moore, un predicator care a părăsit SBC anul trecut.

Într-adevăr, raportul nu se limitează la a enumera agresiunile sexuale, atât împotriva minorilor, cât și a femeilor, dar confirmă în esență dezvăluirile făcute în 2019 de publicațiile Houston Chronicle și San Antonio Express-News.

,,Ceea ce este alarmant este descrierea eforturilor întreprinse timp de peste douăzeci de ani de către înalți funcționari pentru a minimiza vocea victimelor și a proteja cu orice preț instituția împotriva oricărui risc de urmărire penală", rezumă Andrew Lewis, politolog la Universitatea din Cincinnati și specialist în implicarea politică a grupurilor religioase.

August Boto, un fost executiv influent al SBC, care este citat adesea în raport, a comparat într-un e-mail eforturile victimelor de a atrage atenția asupra situației lor cu ,,un complot satanic pentru a ne distrage atenția de la misiunea noastră de evanghelizare".

,,Acest raport este terifiant. Poate că este timpul să întoarcem definitiv pagina SBC", a declarat Boz Tchividjian, un avocat care reprezintă victimele agresiunilor sexuale, pentru New York Times.

 

Instituția de referință în lumea protestantă americană

Este dificil pentru un observator din afara Statelor Unite să înțeleagă cum ipoteza sfârșitului Convenției Baptiste Sudice poate fi, în sine, un cutremur, nu numai religios, ci și cultural și politic în Statele Unite.

Nu este doar un alt scandal sexual care s-a abătut asupra unui grup religios, așa cum a fost cazul Bisericii Catolice nord-americane la începutul anilor 2000.

Cu aproximativ 13 milioane de membri, Convenția Baptistă de Sud reprezintă curentul principal al protestantismului, ramura majoritară a creștinismului din SUA. ,,La fel ca alte grupuri protestante, SBC este foarte descentralizată, cu capele locale mai degrabă autonome, dar are și un comitet executiv foarte structurat și puternic, care face din ea instituția de referință în lumea protestantă americană", rezumă Tobias Cremer, specialist în relația dintre religie și politică la Oxford School of Theology.

Un statut special și influent într-o Americă încă foarte religioasă, care a făcut din acești evangheliști o specie foarte curtată în lumea politică de multă vreme. Iar rolul lor în arena politică nu a făcut decât să crească. Președinții democrați Jimmy Carter și Bill Clinton au pretins că provin din Convenția Baptistă de Sud.

 

Articolul France24 complet aici

Traducere de Antonia Dinu