Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șeful Serviciului de Informații și Securitate al R.Moldova și-a dat demisia. Care este motivul?

img_67571_1.jpg

Sursa imaginii: 
Serviciul de Informații și Securitate

În R.Moldova, șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco, și-a depus cererea de demisie. Aceasta urmează a fi examinată în plenul Parlamentului. Esaulenco anunță că pleacă din funcție întrucât își schimbă locul de muncă. Recent, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat mai multe probleme în cazul său.

Parlamentul anunță că speakerul Igor Grosu a primit, luni, cererea de demisie a șefului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco și urmează a fi examinată în plen. ”În temeiul art. 13 alin. (1) din Legea nr. 753/1999 privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, art. 22 alin. (3) din Legea nr. 164/2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, solicit eliberarea din funcția de director al SIS, în baza cererii personale, în legătură cu trecerea la alt loc de muncă”, se arată în cererea de demisie.

După ce Parlamentul a anunțat că șeful SIS și-a depus cererea de demisie, încă un şef din cadrul instiţuţiei este pe cale de a pleca. Este vorba despre Eugen Rurac, șef al Direcției apărarea regimului constituțional. Deocamdată nu este cunoscut motivul demisiei lui Rurac, scrie portalul Anticorupție de la Chișinău.

Precizăm că, Autoritatea Națională de Integritate a emis recent un act de constatare în cazul directorului SIS întrucât el locuiește într-un apartament pe care nu l-a inclus în declarația de avere și interese personale. Inspectorul de integritate a efectuat controlul averii și al intereselor personale ale lui Alexandr Esaulenco în perioada 29 noiembrie 2018–30 iulie 2020. Angajatul ANI a constatat că, în momentul numirii sale în funcția de director adjunct al SIS, Esaulenco deținea un apartament cu suprafața de 68,3 metri pătrați cumpărat în 2012. Totodată, reprezentantul ANI a stabilit că imobilul cumpărat în 2019 aparține soacrei lui Alexandr Esaulenco și a costat 528.373 de lei. În același timp, inspectorul a subliniat că soacra directorului SIS nu a obținut venituri în această perioadă și că va fi invitată să demonstreze proveniența mijloacelor bănești cu care a cumpărat imobilul respectiv, potrivit Anticoruptie.md.

De partea sa, Esaulenco a declarat că nu este beneficiar final al apartamentului respectiv și că, de fapt, socrii săi sunt cei care sunt proprietarii imobilului. Totodată, el a informat ANI că Serviciul Fiscal de Stat a inițiat anterior verificări în același caz și nu au fost stabilite încălcări.

Alexandr Esaulenco a fost numit în funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate de către Parlamentul R. Moldova, la 25 iunie 2019, pe un termen de cinci ani. La 16 martie 2020, prin decretul șefului statului de atunci, Igor Dodon, i-a fost conferit gradul special de general-maior al Serviciului de Informaţii. În perioada 1999 – 2019 a deţinut diverse funcţii în cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate al R. Moldova, inclusiv și funcția de director adjunct al instituției, începând cu luna noiembrie 2018. În anul 1999 a absolvit Universitatea Liberă Internațională din Moldova, unde a făcut studii în drept.