Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum a ajuns o balenă ucigașă să rătăcească în fluviul Sena

30mai_ar2.jpg

Orcă în sudul Oceanului Indian în apropiere de insulele Crozet în 2007. Aceste animale nu sunt văzute prea des în Canalul Mânecii și cu atât mai rar în apă dulce, precum cea care își croiește drum pe Sena.
Sursa imaginii: 
AFP/Marcel Mochet via RFI

O balenă ucigașă care și-a croit drum pe Sena de la începutul lunii aprilie se află într-o stare de sănătate precară, fiind expusă la prea multă apă dulce. Însă autoritățile și cercetătorii marini ezită cu intervenția.

Mamiferul de patru metri lungime, numit și orcă, a fost văzut pentru prima dată la începutul lunii aprilie în apropierea Canalului Mânecii, un lucru rar, având în vedere că aceste specii sunt observate foarte rar în această zonă.

De atunci a rămas în estuar, părând să se fi pierdut de grupul său. Recent, balena a fost reperată la aproape 60 de kilometri în amonte, în jurul localității Yainville, la vest de orașul Rouen.

Autoritățile locale și experții marini i-au monitorizat locația, dar nu au intervenit. Însă acum, sănătatea animalului pare pusă în pericol.

„Suntem extrem de îngrijorați”, a afirmat Gérard Mauger, vicepreședintele și fondatorul grupului de studiu al cetaceelor din Cotentin, care este însărcinat de agenția franceză pentru biodiversitate să studieze și să conserve mamiferele marine din Canalul Mânecii.

„Slăbită”

Starea de sănătate a animalului „este foarte afectată”, a declarat el pentru AFP, până în punctul în care viața sa este pusă în pericol.

Autoritățile din Seine-Maritime au declarat că animalul era „foarte slăbit” și ar putea fi „rănit sau bolnav”.

Deși balenele ucigașe, care fac parte din familia delfinilor, nu constituie o amenințare pentru oameni, autoritățile i-au avertizat pe oameni să nu „pună animalul sălbatic în pericol” adunându-se în preajma lui.

Experții nu cunosc încă motivul pentru care balena a fost atrasă pe Sena. Se poate să fi fost exclusă din grupul său sau să se fi izolat singură pentru că se simțea rău.

Iar acum că a ajuns în acest fluviu, s-ar putea să rămână aici.

„Starea sa de sănătate înseamnă că îi este mai bine să se afle într-un fluviu, pentru că condițiile nu sunt atât de dure. Folosește mai puțină energie”, a spus Mauger.

Dar este mai greu de găsit hrană într-un fluviu, unde sunt mai puține prăzi, iar orca „este acum de una singură, în timp ce ele sunt animale care vânează în grup”.

Expunerea îndelungată la apă dulce ar putea duce la probleme ale pielii, cum sunt infecțiile sau ulcerele.

Nu s-au făcut încercări de salvare de teama de a nu stresa și mai mult balena.

„Se află foarte departe de mare. Este foarte dificil de găsit soluții pentru a o determina să se întoarcă în apa sărată”, a declarat Mauger.

 

Traducere și adaptare de Elena Șerban de pe pagina în limba engleză a RFI