Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O artistă make-up din Ucraina și-a împlinit visul la Cannes

machiaj.jpg

Aliona Antonova în timpul Festivalului internațional de Film de la Cannes, 22 mai 2022
Sursa imaginii: 
Deborah Cole / AFP via France24

Când a fugit din Ucraina în urma invaziei rusești, nu avea nicio idee despre ce o așteaptă, dar acum Aliona Antonova, make-up artist ucrainean, a ajuns să lucreze la Cannes, pentru cele mai mari staruri de cinema, transmite corespondentul France24.

Povestea ei,  demnă de un film hollywoodian, a început chiar pe 24 februarie, când primele bombe au lovit orașul ei, Odesa, chiar lângă salonul de înfrumusețare unde lucra.

Trei luni mai târziu, această mamă singură în vârstă de 31 de ani a ajuns la Cannes.

,,Am încredere în steaua mea norocoasă", a declarat ea pentru AFP. ,,Când am decis să vin aici, nu știam dacă voi găsi clienți sau cursanți, dar am știut că trebuie să vin”.

,,În stare de șoc"

Viața Alionei a fost dată peste cap într-o dimineață. Chiar cu o zi înainte, ,,mă certasem cu unchiul meu care îmi spunea că va izbucni un război. Nu mi-a venit să cred, dar când m-am dus la culcare am simțit ceva ciudat... mi-era frică", spune ea.

La ora 06:00 dimineața, fratele ei a trezit-o, spunându-i că e război și că trebuie să fugă. ,,Am chemat un taxi și m-am întors să verific dacă totul era în regulă în sufragerie, când, deodată, am auzit o bombă. Am fost în stare de șoc...”

Nu a regretat plecarea grăbită spre Moldova, chiar dacă la graniță erau cozi imense. Acolo și-a regăsit fiul, de patru ani, Micha, iar părinții ei se aflau deja la Chișinău.

Aliona a reușit să găsească foarte repede un loc de muncă, mai întâi la Bruxelles și apoi la Berlin, datorită reputației sale pe Instagram (unde are 72.000 de urmăritori).

Dar artist make-up a visat întotdeauna să ajungă la Cannes, un loc unde ,,poți întâlni deodată toate vedetele din Statele Unite ".

A contactat mai multe saloane de la Cannes și de la primul e-mail a primit un răspuns pozitiv: i s-a oferit un stand pentru a se instala ca freelancer.

,,Am fost foarte surprinsă să văd cât de ușor a fost", spune ea, ..atât de surprinsă încât, până în prima zi, am crezut că nu este adevărat”.

Acum lucrează la Cannes cu femeile care apar în documentarul Netflix ,,Escrocul de pe Tinder".

,,Reconstruind totul"

Pe Croisette, ea le-a văzut deja pe actrițele Julia Roberts și Anne Hathaway, precum și pe modelul brazilian Adriana Lima.

Tânăra în vârstă de 30 de ani nu le spune spontan oamenilor că este ucraineancă, pentru a evita să i se plângă de milă.

”Imediat ce află că sunt din Ucraina, oamenii mă sprijină foarte mult. Mă întreabă ce mai fac, ce mai face familia mea, e foarte frumos", spune ea.

Aliona cere până la 300 de euro pentru machiajul de petreceri și caută investitori pentru a-și lansa propria linie de produse cosmetice. Cu acest venit, ea speră că Micha și mama ei vor putea să i se alăture în curând la Cannes.

Dar atunci când se gândește la viitor, entuziasmul ei dispare și își reprimă lacrimile, recunoscând că uneori este copleșită de anxietate.

,,Cred că întreaga lume este surprinsă de cât de curajos e poporul nostru", spune ea. ,,Sper că foarte curând se va termina totul, dar va trebui să reconstruim totul și va fi foarte greu.’’

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24