Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viața în Mariupol: tranșee în loc de morminte, amenințări cu execuții și pericolul holerei

mariupol.jpg

Mariupol, aprilie 2022
Sursa imaginii: 
Andrey BORODULIN AFP via France24

Nu mai mexistă un sistem de canalizare în oraș, iar masa de deșeuri, creata de absența unui sistem de colectare a gunoiului, se mișcă haotic spre râuri și mare și otrăvește sursele din care locuitorii luau apă. Această apă devine otrăvitoare și poate provoca boli infecțioase. Primarul Vadim Boychenko a povestit despre situația din Mariupol în emisiunea teletonului național.

Medicii prezic că o epidemie de holeră și dizenterie ar putea ucide mii de locuitori din Mariupol în această vară.

Iar locuitorilor le este aproape imposibil să treacă pe teritoriul controlat de Ucraina. În Mariupolul distrus ocupanții țin prizonieri aproximativ 120 de mii de locuitori.

În baza militară Olenivka, pe teritoriul ocupat temporar, rușii au creat o închisoare și îi țin acolo pe funcționarii publici ai municipalității care își așteaptă „sentința". Primele astfel de „sentințe" sunt deja cunoscute – 10 ani după gratii. De asemenea unii sunt amenințați cu execuția.

În plus, potrivit Consiliului Municipiului Mariupol, în cursul lunii au apărut 25 de noi sectoare de tip tranșee într-unul dintre cimitirele orașului. Corpurile sunt plasate în mai multe straturi și apoi "mascate" ca înmormântări individuale.

Potrivit Consiliului orășenesc Mariupol, rușii au ucis peste 22.000 de oameni în oraș. De la mijlocul lunii aprilie, ocupanții au îngropat cel puțin 16.000 de locuitori din Mariupol în gropi comune din apropierea satelor Stary Krym, Mangush și Vynohradne. Alte 5.000 de persoane au fost îngropate de serviciile publice până la jumătatea lunii martie.

Acum sunt patru locuri de "colectare" la Mariupol, unde ocupanții depozitează cadavrele locuitorilor din Mariupol uciși de armata rusă. Există încă mii de cadavre în cimitire improvizate și morgi temporare, ca și sub dărâmături.

 

 

Articol realizat cu sprijinul studenților voluntari din Ucraina.

Sursă:

https://www.instagram.com/p/CeLkCSBt54D/?igshid=YmMyMTA2M2Y=