Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cea mai mare navă spital civilă din lume a ajuns la Dakar

nava_spital.jpg

Nava-spital Global Mercy în portul Dakar, Senegal, 30 mai 2022
Sursa imaginii: 
SEYLLOU / AFP via France24

Global Mercy, cea mai mare navă spital civilă din lume, și-a început misiunea în Africa în portul Dakar, unde va rămâne timp de patru săptămâni. La bordul ei, în afara îngrijirilor medicale pentru pacienți, se va desfășura și un program de formare a personalului medical, transmite France24 care citează AFP.

Nava gigantică - cu o lungime de 174 de metri, o lățime de 28,6 metri și 12 punți - a sosit vinerea trecută în portul capitalei senegaleze și va rămâne acolo timp de patru săptămâni, până la sfârșitul lunii iunie, după care va reveni în 2023.

Sosirea sa coincide cu o nouă tragedie care a zguduit țara și a evidențiat deficiențele sistemului de sănătate din Senegal: unsprezece bebeluși au murit pe 25 mai într-un incendiu izbucnit într-un spital public din Tivaouane (vestul țării).

,,Ni se rupe inima pentru cele unsprezece familii care și-au pierdut copiii. Este o catastrofă. Și este greu să vii și să ai un mesaj pozitiv atunci când am fost pregătiți pentru un moment extraordinar", a declarat jurnaliștilor Bryce Wagner, directorul executiv al Mercy Ships Global Association, un ONG internațional care lucrează pentru a îmbunătăți accesul la asistență medicală în mai multe țări africane.

Potrivit unui comunicat, spitalul de pe Global Mercy se întinde pe o suprafață de aproximativ 7.000 de metri pătrați și include ,,șase săli de operație, 102 paturi pentru îngrijiri grave, șapte paturi de terapie intensivă și 90 de paturi pentru recuperare".

Conform organizației, construcția navei a durat 48 de luni.

Pe baza celor 43 de ani de experiență a organizației și a peste cinci ani de studiu specific al rezultatelor obținute de Africa Mercy, o navă-spital care a fost în serviciu din 2007 pentru a ajuta cele mai sărace populații din Africa Centrală și de Vest, Mercy Ships a dorit să adauge o altă navă cu ,,capacitate mai mare" și ,,cu aceleași obiective".

,,O nouă înfățișare’’

Mohamed Gueye, în vârstă de 13 ani, a declarat că a fost tratat pe Africa Mercy în 2020 pentru o tumoare la nivel bucal și se declară fericit că are ,,o nouă înfățișare". Tatăl său, dintr-un sat din regiunea sudică Kaolack, a declarat că era prea sărac pentru a plăti o astfel de operație înainte ca Mercy Ships să ajungă în Senegal.

În timpul șederii sale în Senegal, echipajul Global Mercy intenționează să participe la formarea a 260 de profesioniști senegalezi în domeniul sănătății, alături de echipajul navei Africa Mercy, care este prezent în portul Dakar din februarie (până în noiembrie) și care efectuează intervenții chirurgicale la bord.

La sfârșitul lunii iunie, Global Mercy se va întoarce în Insulele Canare pentru ,,retușarea completă și finală a navei".

Mercy Ships intenționează să se întoarcă între februarie și iunie 2023 pentru a efectua cursuri de formare și operații chirurgicale: chirurgie maxilo-facială și reconstructivă, extirparea de tumori, repararea buzelor și a palatelor despicate, repararea fistulelor obstetricale etc.

Președintele senegalez Macky Sall a urat în mod oficial bun venit navei în cadrul unei ceremonii la care au participat președintele Guineei-Bissau, Umaro Sissoco Embalo și președintele Insulelor Comore, Azali Assoumani. Au fost prezenți, de asemenea, miniștrii sănătății din Senegal, Guineea-Bissau, Gambia, Camerun și Congo-Brazzaville.

,,Aș dori să le mulțumesc și să îi felicit pe Don Stephens - fondatorul Mercy Ships - și pe membrii Mercy Ships; le exprimăm recunoștința noastră pentru promovarea operațiilor chirurgicale sigure în Africa și le oferim toată recunoașterea pe care le-o datorăm încă din 1990", a declarat dl Sall.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France 24