Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Alexandru Musteață, noul director SIS numit de Parlament, a fost prezentat colegilor

img_4484.jpg

Sursa imaginii: 
Serviciul de Informații și Securitate

Parlamentul Republicii Moldova l-a numit, joi, pe Alexandru Musteața în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate. Noul director SIS a fost prezentat colegilor de către președinta Maia Sandu, Comandant Suprem al Forţelor Armate. 

Șefa statului, Maia Sandu, a solicitat angajaților Serviciului de Informații și Securitate să continue ”activitatea de contracarare a riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale, în special, în condițiile situației regionale complexe”. Potrivit unui comunicat SIS, Maia Sandu a reiterat ”așteptările majore din partea societății față de Serviciul de Informații și Securitate, dar și necesitatea de reformare a acestuia și consolidare a relațiilor interinstituționale”.

Totodată, șefa statului i-a mulțumit ex-directorului SIS, Alexandr Esaulenco, pentru eforturile depuse pe parcursul activității sale și ”pentru contribuția efectivă la realizarea dezideratului de securitate națională. De asemenea, președintele Republicii Moldova a accentuat importanța pregătirii corpului de ofițeri pentru provocările moderne și îndeplinirii stricte a atribuțiilor instituționale în serviciul cetățeanului și al țării”, se mai arată în comunicatul de presă. 

De partea sa, noul director SIS, Alexandru Musteața, a declarat că printre prioritățile mandatului său ”se regăsesc analiza comprehensivă a activității instituției, revizuirea, de comun cu factorii de decizie, a documentelor de politici în domeniul securității naționale, combaterea fenomenului corupției, dar și fortificarea controlului democratic asupra instituției, atât pe filiera controlului parlamentar, cât și prin creșterea încrederii cetățenilor Republicii Moldova în instituție prin transparentizare, asigurare a dialogului constant”.

Trebuie spus că, joi, Parlamentul l-a numit în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate pe Alexandru Musteața, cu voturile a 54 de deputați. Tot astăzi, Alexandru Musteața a depus jurământul în fața Parlamentului și a președintelui țării. Noul director a fost numit pentru un mandat de 5 ani.

Alexandru Musteața este specializat în domeniile securitate națională, studii europene și științe politice. A făcut studii în Republica Moldova, Letonia și Belgia. Anterior a activat în sectorul neguvernamental, iar până la numirea în funcția de director SIS a fost membru al Comisiei Electorale Centrale și consilier principal de stat în domeniul combaterii corupției în cabinetul prim-ministrului. 

La 30 mai, fosul șef SIS, Alexandr Esaulenco, și-a depus cererea de demisie. Motivul invocat, un alt loc de muncă. Recent, Autoritatea Națională de Integritate a constatat mai multe probleme în cazul său.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre numirea noului director al Serviciului de Informații și Securitate al R.Moldova